Лове гласове по иностранству

Умјесто у Добоју, Теслићу, Петрову или Станарима, многи овдашњи кандидати на октобарским изборима у потрагу за гласовима су одавно кренули из Њемачке, Аустрије, Шведске и Норвешке, како би међу бх. дијаспором нашли довољно гласачких листића за пролазак у посланичке клупе.

Босна и Херцеговина 14.08.2018 | 07:31
Лове гласове по иностранству
Овог октобра рекордан број политичких субјекта ће у Добоју учествовати на изборима - 34 странке, 23 независна кандидата и шест коалиција, што је многе натјерало да у земљама Европске уније трагају за гласовима.

Михнет Окић, предсједник добојског одбора СДА и кандидат за посланика у бх.парламенту, каже да је та странка доста радила на регистрацији бирача у иностранству те очекују значајну подршку дијаспоре.

"Много је Добојлија у иностранству, али велики број њих није активан и ми све чинимо да то поправимо. Већу заступљеност свакако дају друге регије у дијаспори, али ми смо направили искорак и рачунамо на значајну подршку овог пута, највећу досад из дијаспоре што се тиче Добојлија", наводи Окић.

Он додаје да су, осим странке, на мобилизацији потенцијалних гласача у дијаспори радиле и невладине организације, односно фондације, а највећу улогу у том послу је одиграла "Мрежа Бошњака".

Сваки глас је важан и није битно да ли је из иностранства или из БиХ, сматра Симуна Жакула, носилац листе коалиције Напредна Српска - НДП у Изборној јединици 5 за Народну скупштину РС, али сумња у мотивисаност људи.

"Стичем утисак да оне који су одавде отишли из незадовољства, због лоших прилика живота, због лошег стандарда, незапослености првенствено, читајући коментаре на друштвеним мрежама, то апсолутно више и не занима јер да су хтјели да се за нешто боре и да остану овдје - они би то учинили, били би ту, изашли би овдје на изборе", изјавила је Жакула те додала да младе поготово не занима ко ће бити предсједник, потпредсједник, посланик.

Док у Напредној Српској не очекују превише од бх. Дијаспоре, у коалицији седам партија Проевропски блок, коју предводи СДП БиХ, већ су направили калкулацију и баратају бројем сигурних гласова "гастарбајтера".

"Ми смо доста радили на пререгистрацији бирача и радимо то сваке године, тако да очекујемо заиста из дијаспоре један добар 'шприц'. Можда 10 до 20 посто од укупног броја гласова ћемо добити из дијаспоре. Хрватска странка је заиста одрадила доста посла на пререгистрацији бирача", казао је Енес Суљкановић, носилац листе Проевропског блока за Народну скупштину РС из Изборне јединице 5.

У Градској изборној комисији Добој биљеже раст броја бирача за октобарске изборе, али напомињу да активан начин њихове регистрације не гарантује странкама сигурне гласаче и сигурне гласове.

"Сви они који изваде личну карту аутоматски се уписују у централни бирачки списак. Међутим, то не значи да ће та лица бити сутра и гласачи... И исто тако, не значи да су та лица уписана као становници БиХ", навео је Ненад Палексић, предсједник добојске ГИК.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Турбоскара

14.08.2018 07:47

Више партија него гласача

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја

14.08.2018 11:48

Најбоље да ће гласати за вас због којих су и побјегли у иностранство трбухм за крухом.надам се да се ова слика биједе и јада коју су нам произвеле владе снсд-а,хдз и сда задњих петнаест година,боље види са стране,бар ми видимо да ви који долазите из иностранстав имате нормалне животе,послове,аутомобиле а ми ни за књиге дјеци.Ево и ја вас позива да гласате,гласајте из све снаге,само против ове власти која је од вас направиле азиланте а од нас који смо остали бједнике.

Name

абоб

14.08.2018 07:48

Ала глупаа дијаспороооо јос це они вама увести и порез вец спремили. Закон само цекају изборе и подајте гласове аууу глупиии народе неписмениии тузно и прдтузнооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

14.08.2018 11:16

Добиће гласове они који воде рачуна о свим градјанима а ја даћу 50 гласова само за једно дјело, само зато сто су ми учинили задовољство да ми ставе 10 сусара за дуван на угаљ на 10 метара од куће заслуга за ЕКО заститу владе !!!!

ОДГОВОРИТЕ