Лоше фирме још под велом тајне

Надлежне институције у Српској сачиниле су прелиминарну листу одрживих и неодрживих јавних предузећа, али тај списак остаје под велом тајне док не добије зелено свјетло Владе Републике Српске.

Република Српска 17.07.2018 | 18:39
Лоше фирме још под велом тајне
Формирање листе одрживих и неодрживих предузећа једна је од обавеза коју је Влада преузела прихватањем реформске агенде као једног од кључних докумената у процесу европских интеграција. Према посљедњим подацима, у Републици Српској има 166 јавних предузећа, а надлежне институције треба да одвоје здраве фирме од оних које су поодавно зреле да на њихову капију буде стављен катанац.

- Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске је на основу података достављених из ресорних министарстава сачинила листу одрживих и неодрживих предузећа, али она није коначна јер се још очекују додатни подаци из Владе Републике Српске - навели су у Министарству финансија.

У ИРБ-у истичу само да је акционим планом за реализацију мјера Владе предвиђено да ова банка, у сарадњи са ресорним министарствима, сачини листу одрживих и неодрживих јавних предузећа.

- Ова активност је у завршној фази, а коначна листа ће бити позната након што је усвоји Влада РС - казали су у ИРБ-у, гдје за сада не желе да открију колико је тренутно јавних предузећа на листи одрживих, а колико је неодрживих.

Рок за израду овог списка је пробијен јер је у акционом плану за реализацију мјера Владе РС наведено да ће листа бити завршена у јуну ове године.

Економисти истичу да јавна предузећа у Српској служе само за ухљебљење страначких подобника и да су одавно престала да буду мотор развоја.

- Јавна предузећа и установе не обављају свој посао на квалитетан начин и имају прекомјеран број запослених. Углавном послују са губитком и скоро да не можемо издојити она која су успјешна и обављају свој посао како треба - рекао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да свако јавно предузеће које није у стању да послује и остварује макар позитивну нулу мора бити предмет анализе.

- Нажалост, ми живимо у времену у којем су јавна предузећа и институције партијски плијен одакле треба доћи до пара и нико не жели да тај систем промијени јер би ускратио приходе странкама на које оне рачунају када иду на изборе. Тој пракси треба стати у крај ако желимо да нам јавна предузећа буду мотор привредног развоја - казао је Павловић.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Аааааа

17.07.2018 17:09

А ста са покраденим новцем преко јавних предузеца појела мацааа је ли е врацати све и банку и у фондобе али треба правна дрзава а нема је безвласце и лоповлук царују на свим нивоима опста пљацка народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова радна мјеста

17.07.2018 17:51

Ево ста се ради у згради Здравствено-социјалног осигурања у БЛ. Просирује се подрум и јос неке просторије убрзано. Директор је добио наредбу да направи 100 радних мјеста како зна за гласацке ухљебе. Јос100 татиних синова добија изборни посао. 100 % провјерено. Вукане навали. Хоцемо детаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

електрокрајина

17.07.2018 19:05

У електрокрајини су све канцеларије пуне игла нема где да падне а планирају јос људи запослит ја не знем где це их све смјести, мозда по ходницима а не знам ста це и радит је и ми који смо тамо се по цитав дан се досадјујемо

Name

Ааааа

18.07.2018 13:52

А за директора су постабили момка који нема везе о послу али партијски послусник и сигурни гласац! А није само он такви су сви директори јавних предузеца ниста способност само послусност туга туга голема зло насег опљацканог народа у 21 вијеку за не.повјеровати сата се све није радило а остецени народ ко це обестетити ко како мора неко одговарати за покрадена предузеца и радници на улици мора одстета кад тад ако закон зазиви на обим просторима

Name

Боба

18.07.2018 13:56

Примају нове радникеее иду избори о боза а и ови само лезе и ниста нити раде нити знају ста радити натрпали пуне канцеларије ко сибице и само гледају у рацунаре и досадјују се а дрскост и неваспитаност једина одлика тих назови радника дно дна

Name

фармланд

17.07.2018 19:55

Фармланд су почистили,тзв директори постављени од снсд Топаловић,Ђукић и Шандара,скинули и олуке,све распродано и заврсило на Топаловицевој фарми у Раткову на Мањачи...милиони покрадени а он награђен,директор водовода Рибник...а 4 разреда основне школе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

17.07.2018 20:00

Śојићу, ПАРЕ! 'Дје су ПАРЕ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

18.07.2018 14:02

Људи моји дје су парееееее ! Парее у Русији Србији Кипру Осетији Америци треба хитно све им рацуне блокирати и тајне и јавне вратити у дрзавне фондове ово је зло 21 вијека на овим просторима покраденим