Генерација Лудака: Како ће изгледати Француска 2020. године?

А како 2022? Ко се опрашта, ко је у напону снаге, ко ћека позив? Галски петлови су најозбиљни кандидати за још два велика наслова првака са великих турнира, због година и широке базе.

Фудбал 18.07.2018 | 23:30
Генерација Лудака: Како ће изгледати Француска 2020. године?
Зову га Лудак, а могли би и Пророк.

Француска има најбоље младе играче на свету. Њих ће покуповати најмоћнији клубови планете.

Марсело Бијелса, лета 2014. године.

Аргентински тренерски чудотворац је пре четири године сео на клупу Марсеља и са ње видео будућност. Речи изговорене на промоцији на Велодрому немају призвук додворавања држави у којој је радио, нити копчу са емоцијама, већ чисто фудбалску поенту. У годину у којој су Галски петлови учешће на Мундијалу оконачали четвртфиналним поразом од Немачке, Бијелса је изговорио две реченице које су добиле потврду протком времена. Ем су Манчестер јунајтед, Барселона, Атлетико Мадрид, Јувентус и Пари Сен Жермен довели окосницу репрезентације, ем се она пре три дана попела на кров света.

Није цака само у томе што је Дидије Дешан подигао Златни глобус у Москви, него што на располагању има тим који би без већих потреса требало да буде у најужем кругу кандидата за освајање Првенства Европе 2020. и одбрану титуле на Мундијалу у Катру две године касније. Разлог је једноставан, просек година актуелне генерације је 25,4 – најмлађи после Енглези кад су на свом тлу 1966. поразили Немце -  што значи да ће она ући у играчку зрелост на наредна два велика такмичења. Из садашње екипе повлачење из репрезентације наговестио је једино резервни штопер Адел Рами (33), а још само четворица играча који су били део експедиције у Русији налазе се у „клубу 30“: голман Иго Лорис (31), резервни чувар мреже СтивМанданда (33), везиста Блез Матуиди (31) и нападач Оливије Жиру (31). Ако се зна да су голмани као вино, јасно је да ће капитен Лорис бити предводник овог тима и на наредна два велика турнира, док време осталих полако пролази. Једноставно, долазе млађи. Вероватно и бољи.

Што се тиче одбране, довољно је сазнање да осим поменутог Рамија нико нема више од 25 лета (Павар, Кимпембе и Ернандез по 22, Умтити и Менди по 24, а Варан и Сидибе по 25), у везном реду сви су у распону од 25 до 30 (Толисо 23, Погба 25, Канте 27 и Ензонзи 29), па још млађи Лемар (22), Тован је на граници (25), а у нападу се тек очекује да процветају или доминирају, пошто је Гризману 25, Фекиру 24, Дембелеу 21, а Килијан Мбапе би са тек 19 требало да обележи једну епоху светског фудбала.

На данашње године им ваља додати две и(ли) четири и онда се тек добија слика тима који ће у напону снаге да јуриша на још два трофеја. Могуће појачан фудбалерима који сад нису ни били на списку, какви су, на пример, Александар Лаказет, Антони Марсијал, Адријен Рабио, Кингсли Коман, Висам Бен Једер, ЕмерикЛапорт...

Не би требало, бар за ЕП, заборавити ни Лорана Кошћенлог (пропустио Мундијал због повреде Ахилове тетиве), који ће за две године имати 34 и може искуством да помогне у одбрани, те новог Барселининог штопера Келемон Ленглеа (23), па појачање Борусије из Дортмунда Абдуа Диалоа (22), централног дефанзивца РБ Љапцига Дајота Упамекана, скупо плаћеног Ису Диопа кога је довео Вест Хем...

Доста Французи очекују и од десног бека Нордија Мукиелеа (РБ Лајпциг), на истој позицији игра и Келвин Амијан из Тулуза (20), па онда Менхенгладбахов везиста Микаел Кузинс (18), Ренов офанзивац Рафик Гајтан(18) или млади нападач Монака Виљем Губелс (16), да не помињемо Жан Кевина Огустана из РБ Лајпцига (21). Листа талената је подугачка.

Уосталом, запамтите нека од ових имена...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар