Још само један корак је испред Ђоковића!

Најбољи српски тенисер икада Новак Дјоковић данас игра у финалу против Јужноафриканца Кевина Андерсона за четврти трофеј на Вимблдону.  Кевине, да не мењамо: Ноле од 3 за 13. гренд слем! Новака Ђоковића и Кевина Андерсона не повезују само маратонски мечеви у полуфиналу Вимблдона - српски ас је освајао титулу на четири од пет турнира када би побеђивао Јужноафриканца. Два пута у Лондону! Како ће бити сад?

Тенис 15.07.2018 | 13:30
Још само један корак је испред Ђоковића!
Ђоковић тражи 13. Грен слем титулу, на коју чека више од две године, а Андерсон тек прву у свом другом финалу рачунајући само највредније турнире.

Обојица су до финала дошли исцрпљујућим и дугим мечевима, Андерсон је после шест и по сати савладао Американца Џона Изнера 3-2, истим резултатом као што је Ђоковић славио над Шпанцем Рафаелом Надалом али у два дана.

"Надам се да ћемо пре свега моћи да играмо обојица. Био је "тобоган" и за њега у последњих неколико мечева, али ово је невероватно достигнуће за мене после свега што сам доживео и окрећем се ка том финалу", истакао је Ђоковић после победе над Надалом.

Биће то њихов седми међусобни дуел, а Дјоковић је много успешнији јер је тријумфовао у последњих пет, медју којима су два на Вимблдону 2011. и 2015. године.

Новак против Кевина у финалу после финала! Новак Ђоковић и Кевин Андерсон састају се у великом финалу трећег Гренд слема сезоне Вимблдона.

Можда помало у сенци финала Светског првенства, барем оној светској, а не српској, остаје финале Вимблдона између, без поговора, двојица најбољих тенисера овог турнира.

Да ли је 52. по реду "Рафоле" био финале пре финала? Вероватно јесте, по приказаној игри, по величини тенисера, по тензији меча, а највише по томе што највећи љубитељи тениса овакав спектакл нису годинама видели.

Ипак, Кевина Андерсона не смемо занемарити, а јос мање отписати, јер тенис који он игра претходне две недеље је далеко, далеко од неког "сервера".

Јужноафриканац је најкломпетнији високи играч на свету, и то је чињеница. Добар форхенд је нешто што малтене сви високи играчи имају, али његов бекхенд, кретање и дефанзива су нешто о чему Изнер, Карловић и Раонић могу да сањају, а он то и доказује – на последња четири Слема ово му је друго финале.

Никад није освојио један од четири највећа турнира. Прошле године је био најближи том успеху изгубивши од Рафе Надал у финалу УС Опена, а цела српска јавност нада се да ће подједнако успешан бити и данас.

А Новак? Новак играо као некад, колко год тај израз већ сад био излизан, тако је. Не, није то онај Новак из 2011. године, када је играо најбољи тенис који је свет икада видео, али близу је. Најбитније је да је враћен победнички менталитет, да је самопоуздање у ударце ту и да је физичка спрема на нивоу. Некако се све то највише променило и вратило када су његов тим опет појачали Фил-Грич и Вајда... чудно.

Ђоковић има 12 Гренд слем титула, Андерсон нема ниједну. Србин има 68 АТП титула, Андерсон четири. Међусобни сусрети су 5-1 у корист Ђоковића. Трава је вероватно подлога на којој Кевин има највеће шансе, али у два меча на трави Ноле је славио оба пута, додуше 2015. после великог преокрета од 0:2 до 3:2.

Новак јесте касније завршио меч, који је играо преко пет сати, али је Андерсон мало пре тога одиграо још дужи меч, а да не причамо о менталном пражњењу на нивоу који он никада није доживео, и против Изнера, а тек после избацивања једног Роџера Федерера.

Али авај, то је финале, нема ту много логике.

Кевин је коначно пробио ту менталну баријеру која а прати кроз целу каријеру. Оправдано, окатегорисан је као један од највећих 'лузера' у тенису, јер је сваки пут када је био надомак великог успеха некако све то "бацао у воду" и погнуте главе излазио са терена.

Међутим, никад није тотално пао, увек се враћао, покушавао и покушавао да пробије тај невидљиви зид и изборио се – финале УС Опена, сада и Вимблдона, прва победа у каријери у четвртфиналним мечевима Мастерса против Лајовића у Мадриду. Кевин Андерсон је у финалу, које је и заслужио, и не треба га отписивати.

Можда јесте меч Надала и Ђоковића био финале пре финала, и сигурно да Кевин није бољи тенисер од Рафе, али ту је где је, и Новаку сигурно неће бити лако, чак иако буде играо тенис као јуче.

Све у свему, ако Андерсон буде сервирао на свом препознатљивом нивоу, Новак ће морати да ритернира на свом. Очекује се исти стил игре као и против Федерера, а то су нешто краћи поени и диктирање ритма од стране Јужноафриканца, који зна да, ако то препусти Србину, у разменама неће имати много шанси.

Питање је колико ће Новаку бити потребно да крене да чита сервис противника, а то ће бити један од кључних фактора за исход овог меча. Ђоковићев форхенд и сервис функционишу већ дуже време, бекхенд се полако, али сигурно, 'буди', кретање је на завидном нивоу и колико год Андерсона не треба подцењивати, све сем Нолетовог тријумфа, којим год резултатом, биће изненађење.

Најбољи ритерн у историји тениса против једног од најбољих сервиса, али далеко да ће данашњи дуел бити толико прост и једино остаје да се 'завалите' и уживате јер – Новак од 15.00 јури 13. по реду.

Играли су маестрално у полуфиналу Новак Ђоковић и Кевин Андерсон, али заиста се мало ко нада спектакуларном мечу у недељу када закораче на Централни терен Вимблдона!

Двојица тенисера поштено су се намучила против Џона Изнера односно Рафаела Надала и славили су после маратонских мечева; Јужноафриканцу је било потребно 6 сати и 36 минута, а српском асу 5 сати и 21 минут, с тим да је морао да игра два дана и није имао слободну суботу...

Укупно гледано, Андерсон је до шест победа дошао за 21 сат и минут на терену, док је Ђоковић нешто брже "решавао" прве мечеве и играо је 15 сати и 34 минута.

Немогуће је оценити ко је од њих двојице уморнији и коме је остало више снаге за меч за титулу заказан за недељу од 15 часова, а свакако се надамо да ће Ђоковић фантастичне игре на "зеленом слему" претворити у још један трофеј на његовом омиљеном турниру!

Освајач 12 гренд слем титула "пуца" на своју четврту на Вимблдону чиме би у "Опен ери" претекао свог некадашњег учитеља Бориса Бекера и Џона Мекинроа.

Пет је освојио Борг, седам Сампрас, а Роџер Федерер чак осам...

Оно што је занимљиво јесте да је Новак Ђоковић у два од три своја шампионска похода на Вимлбдону побеђивао управо свог сутрашњег ривала Кевина Андерсона. Први пут то је било 2011. године када га је добио у три сета у другој рунди Вимблдона, а последњи пут срели су се 2015. године - опет на Вимблдону, сада у осмини финала - када га је Ђоковић савладао после пет сетова.

Добио је прва два, потом је Андерсон изједначио, али није имао снаге за потпуни преокрет. Уједно, то су била два од три сета колико је изгубио на турниру пошто је Федерера победио 3:1.

Занимљиво, није само на вимлбдонској трави Андерсон био талија Новаку...

Добио га је и 2011. године у Мадриду и Мајамију - и потом освајао те турнире, а очигледно ће тако бити и на овоогидшњем Вимблдону. Само 2012. у Индијан Велсу није подизао пехар након тријумфа над Јужноафриканцем...

Искусни тенисер, који је на овогодишњем Вимблдону неочекивано избацио Федерера, само је једном победио Новака Ђоковића и то 2008. године у Мајамију - после преокрета, да би му потом било потребно седам година да "узме" сет.

Па да остане само на том првенцу!

Финале почиње у 15 сати по средњеевропском времену.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар