''На меч лопти сам се истегао као Мајкл Џордан!''

Српски тенисер Новак Ђоковић рекао је после победе над Рафаелом Надалом да је знао да се враћа на врхунски ниво и шта је било потребно да би до њега дошао.

Тенис 14.07.2018 | 22:15
''На меч лопти сам се истегао као Мајкл Џордан!''
Ђоковић игра у одличној форми на Вимблдону на ком се пласирао у финале победом над Рафом у пет сетова 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8.

На путу до завршнице Вимблдона помогла му је одлична недеља у Квинсу где је на крају поражен од Марина Чилића.

"Сад сам у финалу, врло, врло задовољан. Био сам задовољан после меча јер је ово било дугих 15 месеци за мене, док сам покушавао да савладам различите препреке. Зато је то што сам овде веома задовољавајуће", рекао је Ђоковић.

На питање да ли је током претходних 15 месеци и свих проблема које је имао са лактом у последње две године, мислио да ће се вратити на овај ниво, рекао је да је одређених сумњи било.

"Било је тренутака фрустрације, сумње, разочарања, када се запитате да ли да наставите тим или неким другим путем и где вас то води. Свако пролази кроз тај процес премишљања. Не знам никога ко је увек успевао да остане позитиван, да 100% верује у себе и да буде пун самопоуздања. То је живот, а ми смо људи и пролазимо кроз те фазе. У овом тренутку читав процес ми изгледа позитивно и још више посебно јер сам превладао препреке и изазове да бих се довео до финала 'слема'. Да ми је неко то понудио пре шест месеци, одмах бих прихватио. А да ли сам заиста веровао да ћу се вратити на овај ниво. Јесам, наравно тешко је да играм и не верујем да могу играти најбоље што умем. Постигао сам много тога у каријери и сваки пут због тога имам највеће амбиције. То је начин размишљања", каже Новак.

Тренутак када је схватио да се враћа у врхунску форму десио се у Италији.

"Вероватно у Риму, то је био добар турнир. Ролан Гарос неки мечеви. Последњи није био сјајан. Али цела сезона на трави је потврђивала да ниво тениса који сам прижељкивао, да сам почео да га играм".

Надал и Ђоковић су меч у петак увече почели под затвореним кровом, па су услови на Централном терену били практично дворански. Меч је трајао скоро пет и по сати. Ђоковић је често реаговао прилично емотивно, али на крају сачувао смиреност и победио.

"Нисам увек миран, будите уверени у то. Имао сам изливе емоција јуче. Кад играте на овако високом нивоу, против једног од највећих ривала у каријери, врло је напето. Много је емоција у игри и велики је улог. Осетите и пролазите кроз то. Као што сви кажу, важно је да прихватите оно што се дешава на терену и на неки начин будете смирени, јер смиреност на крају побеђује. Тако је било много често на високом нивоу у многим спортовима. Али то је тежак задатак. Не можете увек да будете без емоција. Иако тако изгледа. Федерер је на пример мајстор за то. Али сам сигуран да се и он изнутра бори са својим емоцијама. Само их контролише. Понекад то изгубите", објашњава наш тенисер и додаје да се вратио и после пада у четвртом сету.

"Меч је дуг и имате времена да се вратите. То се десило данас. Неколико пута сам изгубио смиреност, онда сервис и онда сет. Надал је то што јесте јер зна како да искористи те моментуме. Кад види прилику, зграби је. Зато је овај меч био врхунски са сваке тачке гледишта. Невероватно сам поносан што сам изашао као победник".

О шансама у финалу (недеља, 15х) каже да су прилично изједначене.

"Кевин је такође провео доста времена на терену, али је имао и слободан дан што је на овом нивоу врло битно. Волео бих да сам имао тај слободан дан, али прихватам чињенично стање и покушаћу да се опоравим најбоље што могу. Не знам да ли ћу бити јасан фаворит у том мечу, рекао бих да смо једнаких шанси. Он игра своје друго ГС финале, играо је на УС Опену прошле године. Игра тенис свог живота, долази после два маратонска меча и нема много шта да изгуби сутра. Изаћи се јаким сервисима и добрим тенисом", подсећа Ђоковић.

Мечеви са Надалом су исцрпљујући, што је српски играч описао кроз шалу "Ако вам покажем своја стопала, разумели бисте".

"Самим тим што улазите у меч са њим, где знате да ћете морати да зарадите сваки поен, то троши енергију", каже Новак и констатује да је због тога приморан да уложи "X сати у тренинге и на припрему", како би се парирало таквом ривалу.

На питање како није завршио у "краљевској амбуланти" после дроп шота који је Надал послао на крају меча, Ђоковић каже да сви понекад узимају своје тело здраво за готово.

"То је један од оних тренутака када је време стало за мене. Меч лопта, видео сам га да прилази, одиграо сам релативно добар ударац. Тренутак када мора да одлучи да ли ће да одигра дроп шот или да 'завали' бекхенд. Кад сам видео шта ће да уради, кренуо сам да трчим, али је дроп шот био превише добар. Био сам предалеко. Али сам покушао као у 'Спејс џему' са Мајклом Џорданом да се издужим, тако то могу да опишем", закључује Ђоковић.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Понос

14.07.2018 21:17

Србије и РС. Тенисер великог калибра. Твоји мецеви иду у историју великих спортиста. Свака ти цаст ! Новак Дјоковиц - СРБ !!! Хвала Господу Богу сто те имамо, ти си звијезда сто сија, медју нама. Брате зивио ! Остајес у срцима насим. Поздрав из РС !

ОДГОВОРИТЕ