Отворити БиХ за кинеске туристе

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић је у краћем интервјуу Кинеској државној агенцији Xинхуа Неwс Агенцy дао очекивања везана за визну либерализацију са Кином са посебним освртом на то како ће се то одразити на туристичку привреду у БиХ.

Босна и Херцеговина 27.06.2018 | 13:00
Отворити БиХ за кинеске туристе
Како оцјењујете билатералне односе БиХ са Кином?

"Споразум о узајамном изузимању од виза за носиоце обичних пасоша између Босне и Херцеговине и Народне Републике Кине потписан је у оквиру 6. Самита 16 земаља централне и југоисточне Европе и Кине у новембру прошле године у Будимпешти. Споразум је ратификован и ступио је на снагу 29. маја ове године.

Балкански регион у цјелини представља интересантно туристичко одредиште за кинеске туристе који посљедњих година откривају ово подручје па и Босну и Херцеговину и њене градове. У ту сврху је неопходно осигурати квалитетну транспортну и туристичку инфраструктуру прилагођену захтјевима и навикама кинеских туриста у цијелој регији.

Визна либерализација са Кином снажно ће подстаћи туристичку привреду Босне и Херцеговине и први резултати видјеће се већ ове године.

Дугорочно гледано туристички сектор треба осмислити посебну понуду за пробирљиве али и изузетно захвалне кинеске туристе. Као добар примјер истичем туристичку понуду Србије и Босне и Херцеговине `Путевима Валтера` коју сам промовисао прошле године са министром Расимом Љајићем и која већ биљежи изненађујуће запажене резултате". 

Да ли нам можете рећи број кинеских туриста који су посјетили БиХ у 2017. години? Колико кинеских туриста очекујете у овој години а колико у 2019?

"Потребно је напоменути да је у 2009. години број кинеских туриста који су посјетили Босну и Херцеговину износио тек 478 туриста и да је постепено растао до 2016. године када је у Босни и Херцеговини забиљежено 13.305 туриста.

У 2017. години број туриста достигао је 31.776 и што је посебно важно њихова дужина боравка у Босни и Херцеговини се из године у годину продужава.

Након укидања виза у 2018. и 2019. години очекујем 100.000 кинеских туриста који ће посјетити Сарајево, Мостар, Требиње и неке друге наше градове". 

Како ће повећање броја кинеских туриста у БиХ утицати на бх.економију и на билатералне односе?

"Константно повећање броја долазака кинеских туриста у Босну и Херцеговину и туристичких долазака уопште, ће имати директан економски утицај туризма на друштвени производ, развој недовољно развијених подручја, запошљавање, платни биланс земље, значајно повећање трговине и продаје туристичких производа као и на инвестиције у инфраструктуру и смјештајне капацитете.

За врло кратко вријеме увјерен сам да ћемо одлуку о визној либерализацији са Кином сматрати једним од најбољих потеза у области туризма које смо повукли у посљедњих неколико година".

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

27.06.2018 16:52

Ево и овај призива кинезе Мектиц нагомило арапе овај сад хоце кинезе ја банде сзп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.06.2018 01:38

Пустите Кинезе на миру, тога и превисе: сто њих, сто њихове робе. Дајте нам безвизни резим са Великом Британијом, Канадом итд, као и 0 посто царине на аутомобиле из Русије, Јузне Кореје, Јапана па цак и из Кине.

ОДГОВОРИТЕ