И Руси у чуду због тропских врућина

Природа нам свакако нешто поручује, а метеоролози с друге стране поручују да су такве осцилације сасвим уобичајене за крај пролећа и почетак лета, мада наводе да има неких одступања у температурним вредностима.

Свијет 27.06.2018 | 09:25
И Руси у чуду због тропских врућина
Иако је лето званично почело пре само неколико дана, изгледа да је решило да са Балкана оде у Русију, тачније на Светско првенство.

Високе температуре које су нас изненадиле већ почетком маја, најваљивале су врело лето, али захлађење и киша који ових дана тутње нашим регионом, наводе нас да помислимо како нам је заправо стигла јесен.

Мада, такав случај је донедавно био и са остатком Европе, кад су обилне падавине погодиле Немачку, Аустрију и Пољску. Јаке кише поплавиле су разне делове Старог континента, а оркански ветрови носили су кровове и чупали дрвеће из корена.

За то време у скандинавским земљама забележене су неуобичајено високе температуре за то доба године.

Да је природа решила да се поигра са нама, доказује и снег који се у понедељак забелео у Словенији.

И док се грађани на Балкану боре с бујицама након обилних киша, становници Москве се ових дана суочавају са изузетно високим темепературама за то поднебље, а исти проблем имају и грађани Велике Британије коју је погодио тропски талас.

Звучи невероватно, али пре само двадесетак дана и у Шкотској је падао снег, који је донео захлађење и направио проблеме у саобраћају.

Природа нам свакако нешто поручује, а метеоролози с друге стране поручују да су такве осцилације сасвим уобичајене за крај пролећа и почетак лета, мада наводе да има неких одступања у температурним вредностима.

Да се време не поиграва само са нама на Балкану, ових дана показују високе температуре са којима се боре Московљани.

Многи би помислили да ће се ретко ко у јеку Светског првенства у фудбалу бавити временском прогнозом, али упозорења руских метеоролога их демантују.

Како су температуре више од 30 степени погодиле московски регион пре уобичајеног термина, метеоролози све чешће саветују Русе како да се понашају у таквим околностима.



Руси који живе у овом региону, прибојавају се да ће се поновити ситуација из 2010. године, када је тропски талас у московском региону трајао чак 44 дана, скоро без дана падавина. Током тог периода умрло је 700 људи од респираторних обољења, срчаних и можданх удара.

Ипак, љубитељи теорија завера, одавно већ наводе да природа није крива за честе и веома неуобичајене промене временских прилика, каквим сведочимо у последње време.

Пре три године, председник Русије Владимир Путин наводно је платио 6,7 милиона евра за коришћење совјетске технологије, како би спречио падавине на Црвеном тргу у Москви током комеморације 70. годишњице завршетка Другог светског рата.

Путин је наводно платио 6,7 милиона евра за систем који ће обезбедити да време током параде 2015. буде сунчано.

Уочи параде, флота руских авиона била је у приправности за полетање од раног јутра како би, у случају да то буде неопходно, прскала специјалне хемијске супстанце над густим облацима, како би ослободили кишне капи пре него што оне стигну до тла.

Распршивање облака се врши прскањем коктела од сребрног јодида, течног азота и сувог леда. Хладне честице замрзавају капљице воде, тако да се оне повећавају и на крају падају из облака као снег који се претвара у кишу пре него што стигне на земљу.

Теоретичарима завере је лепо време у Русији доказ да је коришћен ХААРП, јер сматрају да је немогуће да се све наместило тако да не падне ни кап кише.

(Телеграф)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Увести Плацање Ваздуха

27.06.2018 08:32

Свако певенство у фудбалу нама мијења вријеме.Сва је среца па је ово скупа ствар инаце би нам и вријеме унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

27.06.2018 11:14

Не би требало да буду у цуду. Кад се заврси СП ето њима кисе и хладнијих дана, као нама сада. Није природно разбијати облаке, али ето, "мора се". Нормално, да је и то један од разлога (макар био и миноран), свеукупне промјене климе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

28.06.2018 10:07

Није ни цудо ста све Путин има па и кад растјера облаке оно це се вратити и опет потоп кадтад вратице природа мило за драго!!!