Мектић: БиХ није прихватни центар

Данашњем састанку Предсједништва Скупштине Савеза општина ФБиХ у Међугорју је присуствовао и Драган Мектић, министар безбједности БиХ. Састанак је сазван због великог прилива мигранта и избјеглица у БиХ. Мектић је нагласио да БиХ неће бити прихватни центар за мигранте и избјеглице.

Босна и Херцеговина 26.06.2018 | 12:49
Мектић: БиХ није прихватни центар
"Ми немамо намјеру и капацитет да БиХ буде прихватни центар прије ЕУ и то сам рекао у Бриселу", истакао је.

Подсјетио је да је ово безбједносни изазов за БиХ.

"Ове миграције су сигурносни изазов. Када то постоји, онда се то рефлектира на грађане и њихову имовину. Ова мигрантска криза није само проблем БиХ. Она траје од 2015. године, али до сада није есклаирала на овакав начин. Ово је постао велики проблем ЕУ. Ми смо једна од земаља непосредно пред вратима пред ЕУ", казао је Мектић.

Обзиром на то, мисли да се овај проблем може рјешавати сарадњом с државама Западног Балкана и државама чланицама ЕУ. Још једном је поновио да су двије државе избор овог проблема - Бугарска и Грчка.

Обзнанио је да се тренутно на питању миграција ради на два начина.

"Фокусирали смо се на два начина. Један је заштита граница БиХ, ојачавамо капацитете заштите граница. Преусмјеравамо полицијске службенике с државног нивоа, а сада ћемо то радити и на ентитетским нивоима. Други начин је хуманитарног карактера. Између осталог ми планирамо да у ркатком периоду успоставимо два прихватна центра. Један у околини Сарајева и други у УСК", казао је.

Подцртао је да је с локалним властима разговарао да мигранти и избјеглице с подручја УСК буду смјештене у објекту "Агрокомерца".

"Влада ФБиХ нам је дала сагласност за тај објекат. Почели смо га опремати инфраструктруно. Рекли су ми да је кренула према БиХ донација шатора из Аустрије. То ћемо усмјерити према 'Агрокомерцу'. Објекат ће бити задовољавајући за цијели УСК", рекао је Мектић.

Тврди да се неће дозволити да мигранти и избјеглице буду "по парковима, градовима и да узнемиравају грађане, већ ће морати бити у прихватним центрима".

Како је казао, нема сазнања да постоје анимозитети или чак инциденти између локалног становништва и миграната и избјеглица.

"Био сам у Великој Кладуши и Бихаћу. Тамо је постојала опредјељеност грађана да помогне њима. Али не може то дуго функционисати на тај начин", казао је и послао сљедећу поруку грађанима УСК:

"Сигурно ћемо упоставити капацитете за смјештај миграната. Неће постојати никакав ризик. Све проблеме ће мигранти рјешавати у прихватним центрима".

Мишљења је да се рјешавање овог проблема треба препустити институцијама БиХ.

Истакао је да су "дезинформације" да ће мигранти и избјеглице бити смјештени у појединим херцеговачким градовима.

"То су чисте дезинформације које долазе из злонамјерних кругова. Нисмо никада разговарали о томе. Постоји оперативни штаб на нивоу државе који се бави овим питањем. Његови чланови су и представници ентитета. Нема нити једног питање које се расправља ван тог штаба", истакао је Мектић.

Подсјетио је да није одобрен ниједан азил и да је поднешено врло мало захтјева за азил. За њега то све упућује на "чињеницу да је БиХ транзитна земља".

Коментарисао је инцидентне ситуације у Бихаћу изазване понашањем појединих миграната. Тврди да су такве особе већ идентификоване и да су напуту према Сарајеву.

"Такве особе ће бити смјештене у имиграциони центар у Источном Сарајеву, а не у Салаковцу. Такве особе ћемо изоловати", закључио је Мектић.

Извор: Н1

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

макy

26.06.2018 11:03

Твоје пије воде,колико и моје..Сваки дан,друго прицас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2018 22:30

Стара лопина обмањује јавност ал Јос мало и његово је просло никад гори цовјек није био на овој функцији

Name

Ре

26.06.2018 22:32

Ма њега муце ноцни вукови они су пријетња БиХ

Name

Ре

26.06.2018 22:56

ИМА једна нова ИДЕ Бакир преко требевица узјасио Драгана Мектица

Name

Ре

26.06.2018 23:00

Ово су нај Јацк кадрови сзп који тразе промјене па ви сад мароде процјенте

Name

Прихватни

26.06.2018 11:49

Па није прихватни али је сабирни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2018 22:52

У прави си кампови поново активни па јел неко мисли да је Бакир бољи öд Бабе није сигурно само гори

Name

федералац

26.06.2018 12:51

Морају се ангажовати војници, не може полиција сама изаћи на крај са емигрантима, међу којима има веома пуно банде и криминалаца. Мектићу, хитно предложи предсједништву да се ангажује војска. Сумњам да ће предсједништво блокирати такву одлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

26.06.2018 19:30

Морају се ангазирати и сусједне републике из којих долазе и пролазе. То клупко иде унатраг.

Name

Ре

26.06.2018 22:50

Ангазоват ЦЕ СЕ у камповима у каменици боцињи и другим вец је спремни орузје код добоја Мектиц СЕ прави луд додусе мозда и неправи мозда је крива природа

Name

Директ

28.06.2018 01:43

БиХ је гето Европе.

ОДГОВОРИТЕ