Посао кадетима: Одбијен захтјев

Министарство финансија и трезора БиХ није прихватило захтјев Министарства безбједности за запошљавање додатних 100 кадета Граничне полиције БиХ.

Босна и Херцеговина 26.06.2018 | 10:13
Посао кадетима: Одбијен захтјев
Захтјев није прихваћен јер је пријем полицијских службеника у полицијским агенцијама на нивоу институција БиХ могућ једино када се претходно спроведе процедура пријема и обуке кадета, речено је Срни у Министарству финансија.

Министарство финансија навело је да је 2016. године одобрена обука 150 кадета, од којих је 49 полицајаца почело са радом 2. маја, а 100 кадета је на обуци до 1. септембра.

Прошле године одобрена је обука 100 кадета и конкурсна процедура за пријем на обуку је у току, а ове године одобрена је обука 100 кадета и још није покренута процедура пријема на обуке.

У информацији Министарства безбједности БиХ о ситуацији у области миграција, коју је јуче разматрао Савјет министара, наведено је да је акцијским планом хитних мјера предвиђен избор, школовање и пријем у рад 200 кадета Граничне полиције БиХ, а да је одобрен процес за пријем 100 кадета.

У информацији се истиче да је потребно редефинисати одлуку и размотрити могућности запошљавања додатних 100 кадета у Граничну полицију БиХ.

Обука кадета за полицајце /ССС/ траје седам и по мјесеци, а за млађе инспекторе /ВСС/ четири и по мјесеца. Док траје обука кадети немају право на плату, већ примају накнаду у износу 25 одсто од почетне плате полицајца, што износи 166 КМ.

Из Министарства финансија подсјећају да по завршетку обуке, а најкасније у року од 90 дана, полицајци и млађи инспектори ступају у радни однос.

Буџетом за ову годину Граничној полицији је одобрен 2.371 запослени, а на дан 31. мај 2018. године у овој институцији укупно је запослено 2.104 извршиоца.

У складу са Законом о буџету, Савјет министара на приједлог Министарства безбједности БиХ посебном одлуком утврђује план пријема кадета у полицијским агенцијама на нивоу институција БиХ. На овај начин и претходних година био је регулисан пријем кадета у полицијским агенцијама, наводе у Министарству финансија.

У овом министарству појашњавају да пријем нових полицијских службеника без претходно спроведене обуке није могућ у складу са важећим законским прописима, а хипотетички, уколико би постојала законска могућност за пријем нових 200 полицајаца изван броја одобреног буџетом, било би потребно око 4,84 милиона КМ.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И Сарајево

26.06.2018 08:21

Остадоше сдсовци без радних мјеста а самим тим без гласова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето среце 113%

26.06.2018 09:45

Остадосе момци и дјевојке без радних мјеста,Срби,ти осатју,а не политицки,и да јесу политицки,па политика и слузи за оставривање интереса,то је дефиниција политике.Тако дебилко од 113% исправности стегни мало ледјабод Октобра,казу да це бити грмљавине...

Name

Крка кркадон

26.06.2018 11:21

Стоп страначком запосљавању.

Name

Мехтицу око моје

26.06.2018 12:48

И онако директор и свита узимају кес ту су само стеле а не способност то је показао и додјелом награда за дан полиције наградио све канцелариске раднике знацкама а момке на терену ниста нула.Момак који је сам откриоо и одузео 40 килограма траве марихунан није добио ни захвалицу а камоли знацку.Наравно јел је ријец о србину полицајцу.Инаце срби немају иста права као друга два народа у тој институцији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алка

26.06.2018 13:04

Нека испразне каријеристе и подобне из канцеларија и неце требати нови.Дају се цинови зна се коме и како и одмах у канцеларију и лези у хладовини.