У БиХ око седам хиљада миграната

Министар безбједности Босне и Херцеговине рекао је након сједнице Савјета министара БиХ на којој је било ријечи о мигрантској кризи која је захватила БиХ да је организовани криминал преузео руту.

Босна и Херцеговина 25.06.2018 | 16:42
У БиХ око седам хиљада миграната
Савјет министара БиХ данас је на сједници расправљало о Информацији о мигрантима закљученој 24. јуна.

– У БиХ је регистровано више од седам хиљада илегалних миграната, 600 их поднијело захтјев за азил. Ниједан није одобрен што указује на то да мигранти не желе азил, само формално подносе захтјев како би оправдали боравак у БиХ. Злоупотребљавају институт азила. Прихватили смо по основу реадмисије од Републике Хрватске 317 миграната, а другима предали висе од 500 незаконитих миграната –  рекао је Мектић, преноси Н1.

Како је навео, додатне полицијске снаге су на терену и раде на заштити граница.

– Од Владе ФБиХ писмено су нас обавијестили да су уступили касарну Ушивак и просторе Агрокомерца у Великој Кладуши. Рјешавају се прикључци струје, канализације… У Агрокомерцу имамо донацију Аустрије око 50 специјализованих шатора, клима, гријање. Уз додатне контејнере и санитарне чворове које ћемо правити у Великој Кладуши  – изјавио је Мектић.

Након донаторске конференције, навео је Мектић, јавио се одређени број земаља с конкретним понудама.

– Чешка Влада донира милион евра, купујемо мобилне и стационарне камере, и друге уређаје за осматрање, беспилотне летјелице, јачамо капацитете граничних прелаза. Биће јос донација. Боравио сам у Бриселу, говорили смо о одлучнијем дјеловању по питању сузбијања илегалних миграција. Сви смо пали на испиту и организовани криминал нам је преузео руту. Ниједна земља није смјела то дозволити. Морамо ефикасније то спријечавати. Почећемо оперативно да дјелујемо. Заједничко дјеловање полиција у југоисточној Европи. Да демантујем још једном глупости о 150 хиљада миграната који ће се овдје населити. Додик то користи у изборној кампањи – навео је Мектић.

Служби за послове са странцима од 14. до 21. јуна пријављено је 615 незаконитих миграната, од којих је намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ исказало 467 особа, али ниједна није поднијела захтјев за азил, наводи се у Информацији о стању у области миграција у БиХу вези с повећаним приливом миграната, коју је разматрао Савјета министара.

На територији БиХ, према расположивим подацима, у првих шест мјесеци Служби за послове са странцима пријављено је 7.128 незаконитих миграната, истиче се у овој информацији и додаје да је намјеру за поношење захтјева за азили у БиХ у истом периоду, односно од 1.јануара до 21.јуна, исказалао 6.354 особе, док је 611 особа поднијела захтјев за азил. У Информацији коју је сачинило Министарство безбједности истиче се да се БиХ у задњем кварталу прошле године, а посебно у овој години, суочила са знајаним порастом незаконитих миграција преко своје територије.



(БН/Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па

25.06.2018 15:11

Овом сељаку опет Додик крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.06.2018 17:20

ФИФА мафија.

Name

Јабучар

25.06.2018 15:25

Гдје је онај бизнисмен златне крви? Па зар не може мало више људскости од татице показати па нахранити тај народ, барем јабукама ако не може сушијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

г

25.06.2018 19:43

Хебо те Кајо и Кесиц који те финансирају.

ОДГОВОРИТЕ