Банке све више дугују грађанима?!

Банке у Босни и Херцеговини и даље грађанима више дугују новца него што од њих потражују.

Босна и Херцеговина 25.06.2018 | 12:00
Банке све више дугују грађанима?!
Тако, по посљедњим званичним подацима, становништво у комерцијалним банкама БиХ на крају првог квартала има чак 11,46 милијарди марака, док истовремено има 8,85 милијарди марака позајмљених кредита.

У Централној банци БиХ кажу да депозити становништва континуирано расту, упркос чињеници да просјечне плате и пензије не биљеже значајан пораст. У поређењу са стањем на крају првог квартала прошле године, депозити су порасли за 11,3 одсто.

Упркос ниским каматама на депозите, грађани настављају с држањем депозита у домаћим банкама, што је, како тврде у Централној банци БиХ, показатељ успостављеног повјерења у банкарски сектор и у систем осигурања депозита, преноси Српскаинфо.

Учешће депозита становништва у укупним депозитима износи 56,9 одсто. Други по величини су депозити предузећа – 4,67 милијарди КМ, док депозити влада у БиХ износе 2,49 милијарди марака.

(Српска.инфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Освит

25.06.2018 10:22

Посто банке неком морају пласирати тај новац да би економски профитирали они га пласирају дрзави кроз купњу обвезница и трезорских записа јер захваљујуци прописима ове земље не морају резервирати никаква средства је овакви пласмани са аспекта прописа немају ризика. Зато се банке и не труде да буду у функцији привреде и развоја јер далеко ље лаксе народни новац извозити или пласирети ппропалој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

25.06.2018 11:12

Искрено да сам ја банкар исто би поступио. Не можеш ни киоск отворити да те рудоња не рекетира, овако или онако.

Name

Пиxy

25.06.2018 10:33

Ми смо простор за прање пара и мутне послове.

ОДГОВОРИТЕ