Разбацане тоне стаклене вуне

Опустошене хале фирме "Агрокомерц" у Врнограчу, надомак Велике Кладуше, данас представљају ругло, али и извор разних болести, каже предсједник поменуте мјесне заједнице Абдулах Мехуровић.

Босна и Херцеговина 22.06.2018 | 22:05
Разбацане тоне стаклене вуне
Према његовим ријечима, на простору разрушених погона остале су огромне количине стаклене вуне која, како наводе мјештани, штети њиховом здрављу.

"На локалитету Елезовићи налазила се перадарска фарма са 24 хале у којима се одвијала производња кока носиља. Те хале су у међувремену потпуно разрушене, одвукло се све што је могло вриједити, а тоне стаклене вуне су остале разбацане свуда около", каже Мехуровић.

Он прича да је свега неколико стотина метара удаљена школа коју похађа велики број дјеце и то је велика опасност.

"Упозоравали смо инспекције на овај проблем, надлежне власти и Управу 'Агрокомерца', али нико ништа не предузима, иако је здравствено доказано да је стаклена вуна опасна по здравље људи", каже Мехуровић.

Сличне проблеме имају и мјештани других мјесних заједница на подручју Велике Кладуше који живе у близини разрушених хала и објеката "Агрокомерца". Власници стоке који напасају своја стада на том подручју такође се жале на болести и умирање животиња.

Еколошко удружење "Форум Глиница", из мјеста Глиница, тако је почетком ове године организирало округли сто на ову тему, а од Управе "Агрокомерца" затражено је тада да очисти остатке порушених хала, посебно наслаге стаклене вуне. Из овог предузећа су тада одговорили да за то немају средстава, а оптужбе мјештана сматрају неоснованим.

Према ријечима здравствених радника, стаклена вуна се састоји од ситних честица које, уколико тај материјал није адекватно ускладиштен, може доћи у контакт с људским организмом и узроковати здравствене проблеме. Прије свега то се односи на обољења респираторног система и разна кожна обољења.

(Независне новине) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ааргау ЦХ

22.06.2018 20:39

Срамота како за те коме се зале као и све који то гледају и цекај даим то неко други додје и оцисти и мозда јос да дневнице за несто сто би требали за добро своје и своји близњи урадити...свака цаст појединцима ал веције дио они који оцекују даим се све севирано донесе на кревет...додјите мало на запад да видите како то иде.....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

23.06.2018 07:46

Буквар и у сколу јос 2 разреда, "гастарбајтеру"!!!