Ко у БиХ штампа гласачке листиће?

Након обављене процедуре избора најповољнијег понуђача путем међународног тендера и отвореног поступка, Централна изборна комисија је донијела одлуку да се посао штампања и паковања гласачких листића за опште изборе 2018. године додијели групи понуђача.

Босна и Херцеговина 22.06.2018 | 20:20
Ко у БиХ штампа гласачке листиће?
- Представник групе понуђача је компанија АТЛАНТИК ББ д.о.о. са сједиштем у Бањој Луци, а чланови групе понуђача су још ИГЕПА д.о.о. Сарајево, НИГД ''Дневне независне новине'' д.о.о. Бања Лука, ''Графомарк'' д.о.о. Лакташи, ЈУ ''Службени гласник'' РС Бања Лука и ''Фарма пром'' д.о.о. Бања Лука - казали су у ЦИК-у за Патрију.

Укупна вриједност Уговора је 1.160.500,77 КМ са ПДВ-ом. Иначе, Атлантик из Бања Луке од 2012. године, сам или у корпорацији са другим фирмама, штампа листиће и за Опће и Локалне изборе. Укупна вриједност тих уговора с овим посљедњим је 3.646.658 КМ.

Атлантик је умијешан у аферу која је потресла ЦИК, и то након скривања пријаве о сукобу интереса, да је бивши предсједник Уреда за разматрање жалби омогућио фирми Атлантик штампање гласачких листића за Опште изборе 2014. године.

Чланови ЦИК-а су и саслушани у СИПА-и због  заташкавања манипулације Остоје Кременовића са гласачким листићима. Кременовић је био министар у првој Влади Милорада Додика, а фирма Атлантик која је добила посао штампања листића блиска је СНСД-у.

Како су медији писали, чланови ЦИК-а саслушани су јер постоје сумње да је неко од њих у ладици задржао пријаву о сукобу интереса против Остоје Кременовића бившег предсједника и члана Уреда за разматрање жалби Агенције за јавне набавке БиХ. 

Све се дешавало 2011. године, када је против Кременовића поднесена пријава за сукоб интереса. ЦИК ту пријаву никад није ставио у процедуру.

Три године касније, Остоја Кременовић одиграо је кључну улогу да фирма Атлантик, блиска СНСД-у, добије посао штампања гласачких листића за Опће изборе 2014. године. 

Посланици Српске демократске странке овај случај покренуће и на Представничком дому ПСБиХ, јер ће у оквиру тачке дневног реда Информација о актуелној позицији, оцјени спремности и способности Централне изборне комисије БиХ (ЦИКБиХ) да организира и проведе фер изборе у октобру 2018. године, тражити све појединости о овој набавци и додјели посла Атлантику. 

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Кум

22.06.2018 18:24

Баја хвала за тендер и не брини се за изборе ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н. Радмановић

22.06.2018 20:56

Држим под контролом све!

Name

ЋИК

22.06.2018 18:25

Значи ли то да овај пут неће бити изборне крађе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

22.06.2018 18:26

Е ту је цака мој глупави народе сто висе стампај сто цесце избори ови избори они референдум овај онај а овце само блеје и јос несто да су избори фер и коректни био би серијски број на сваком листицу и поклапао би се са бројем бираца овако ниста сваке године се појави по неколико вреца из њемацке занзибара аустралије итд итд и на гузове навуку коме треба и плус сто сви мртви гласају стално зона сумрака циста

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕТАРДИРАНИ ВОДЗА

22.06.2018 18:35

Банда снсд све је купила новцима порезних обавезника,листице треба стампати вани у ЕУ,нек је скупље али је сигурније.Додик је у нокдауну и све је у стању да уради само да остане на власти,Зато гласаци у Српској памет у главу доста нам је изолације ко у логору смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

22.06.2018 20:24

Ако нам се новац који је у оптицају КМ штампа у иностранству требају и листићи јер ово није нормално.Ово треба отворено рећи да је ЦИК БиХ односно ПС БиХ повјерила штампање гласачких листића СНСД( фирма у којој су сви запослени у тој партији и локалне вође те партије) који је учесник избора.Такав случај није забиљежен ни у најтотаталитарнијим режимима.Катастрофа.Ако СзП ово неспријечи нема услова за изборе.

Name

Ре:

24.06.2018 01:08

Године 2008. су материјали штампани у штампарији надомак Беча, чији је већински власник Волфганг Петрич. Ако се штампају вани, онда је црвеној банди посао много лакши, јер ми одавде не можемо контролисати некакву приватну штампарију у Аустрији. За ове изборе кључно је пратити сваки покрет банде од 12.7., односно, од дана кад се овјере налози ЦИК-а за штампање.

Name

Постено

22.06.2018 18:54

Атлантик да минималну понуду испод здравог разума сав губитак им намири СНСД онда им ови достампају гласацки листица колико хоце и тако од избора до изобора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успавана Опозицијо

22.06.2018 18:58

Пола руководста у Атлнтику од сефова до у стампарији је у Снсд Сандра која руководи стамаријом је председник мјесног одбора Снсда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

22.06.2018 20:17

Каква је ово ноторна лаз!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

22.06.2018 21:01

Још само компјутерски да унесу x,а ми да убацимо у кутије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОИК

22.06.2018 21:20

Ја само знам да за вријеме посљедних избора има превелик број неважећих листића. ЗАШТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсајд

23.06.2018 00:41

У кутију мораш убацити листиће из џепа, унапред заокружене, а празне листиће у џеп, па предати активисти на терену, као доказ да си убацио оне које ти је дао. Многим људима савјест проради и одлуче направити неважећи листић. Онај празни донесу активисти и кажу да су убацили унапред заокружени, а прећуте да су га намјерно направили неважећим. Ето ти одговора. Није то само за прошле изборе, него већ одавно. Све је у режији страних пробисвјета, који то раде у име и за рачун оних које су одредили да морају бити на власти, а самим тим и под њиховом контролом.

Name

РЕ ИНСАЈД

23.06.2018 12:33

То о чему пишеш зове се БУГАРСКИ ВОЗ.То раде стално ови из СНСД.То се мора спријечити јер се гласа по школама,а они су изван дворишта у аутима.Наша су мала мјеста и сви се знамо.Када видите ко је био у ауту и видите да је то нека лабилна личност,наркос пресретнете га и претресете и узмете.То смо ми успјели два пута и оба пута је био листић за председника РС тј за Додика.Морате бити стасити и на гласу да вас се и они плаше.Сада ће то бити за члана председништва.Проблем је што се ту штампају и сви остали материјали па могу у транспорту замјенити сви формулари само да остану потписи људи који су гласали.То се дешавало и било одлучујуће за побједу Додика.Ако се листићи и материјали буду штампали у Лакташима нема услова за одржавање фер избора у Републици Српској.Овом одлуком ПС БиХ јасно је да је странкама из Федерације СДА,СББ,СДП,ДФ, ХДЗ и ХДЗ 1990 у интересу да побједи Додик јер је сваким даном његове владавине све мање Републике Српске.

Name

Инсајд

24.06.2018 00:59

Није то класични "бугарски воз", јер је та метода преваре показала мањкавости, зато што гласач једноставно није излазио на изборе, под изговором да је био болестан или морао хитно на пут или бла, бла, бла... Даље, био је превелики ризик да се ради с једним листићем вишка и да се у близини бирачког мјеста по цијели дан заокружује по 300-400-500 пута. Усавршени принцип подразумијева да се тачно пројектује број потребних гласова за свако мјесто и да се неколико дана раније подијели толико заокружених листића + 10%, а гласачи имају рок до сутра да донесу празан листић на удаљену локацију, при чему се код активисте потписују на тај листић, а он то онда чува као компромитујући материјал и зато нико не смије да зуцне о томе, макар му дерао кожу с леђа. Када се ово одради квалитетно, онда нема потребе за лажирањем дуплих записника, јер је јасно да код бројања добијају пројектовани број гласова и да ће то бити унесено у записник и АМИН! Постоји једноставан начин да се то провали: Свакоме на уласку рећи да НЕМА ДОДАТНОГ САВИЈАЊА ЛИСТИЋА! У оригиналном формату су велики, а таман толики колики је прорез на кутији. Свако ко из кабине изнесе додатно испремотавани листић је за моментални претрес, јер оригинални формат није баш лако унијети, а да се не примјети. Ако се то и покуша, мораће бити погужван и то опет отвара сумњу и разлог да се комисијски претресе тај бирач у присуству полицајца. Ако одбије, кључ у браву, затварај бирачко мјесто, зови ОИК и онда скидање до гола! У свему су кључне 2 особе: Онај који даје листиће и онај који прати убацивање у кутију, мада и остали посматрачи могу пратити исте те двије тачке. Е, онда банди планови падају у воду. Врло једноставно, не кошта ништа, а глупарије о камерама, скенерима и осталом падају у воду, јер се тиме не може ништа постићи. Једини је проблем што неко намјерно не даје такве инструкције из ЦИК, него се остави тај простор за манипулисање. Више пута сам био предсједник бирачког одбора и на своју руку сам инсистирао да се листићи не савијају додатно, али је била страшна побуна црвендаћа, уз образложење да није стриктно одређена таква инструкција и да то нигдје не пише. Дакле, речено им је да се то неће изричито захтјевати и да је дато на вољу бирачима. Другим ријечима, имају јаку логистику и саучеснике од врха до дна пирамиде ЦИК-а, који по својој хијерархији добију пропорционалне, али позамашне паре у џепове. А, ЦИК-ом и изборним законом директно из позадине управља странац. Затворени круг који се врло тешко разбија.