Роби: Хрватска "убила" Аргентину! И БиХ може онако!

"Хрватска сада може јако далеко на СП-у у Русији. ВАР је нешто најбоље што се десило фудбалу. Пјанић би био велико појачање за Барселону", рекао је Роберт Просинечки, селектор фудбалске репрезентације БиХ.

Фудбал 22.06.2018 | 19:30
Роби: Хрватска "убила" Аргентину! И БиХ може онако!
"Хрватска је синоћ постала права екипа и то је најважније. Сви смо знали да репрезентација Хрватске има сјајне индивидуалце у најјачим свјетским клубовима, али од синоћ су екипа, и то сјајна екипа", рекао је Просинечки, селектор фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине.

Репрезентативац Хрватске који је 1998. године на планетарном шампионату у Француској са саиграчима освојио треће мјесто, након синоћњег тријумфа ”ватрених” над Аргентином (3:0) и пласмана у осмину финала Мундијала, вјерује да Лука Модрић и друштво могу поновити успјех његове генерације постигнут прије двије деценије.

”У осмини финала су и то импресивном игром. Хрватска сада може јако далеко догурати, јер имају напокон добру атмосферу, квалитету, истинску екипу. Компактни су, сви се боре, трче једни за друге. То је то. Хрватска је синоћ развалила, 'убила' велики Аргентину”, истакао је Просинечки и кратко се осврнуо на некоректну игру Латиноамериканаца пред крај утакмице:

”Изгубили су живце. Хајде оправдајмо то већим притиском него га имају остали, због Месија и свих тих прича да треба и мора освојити трофеј и са репрезентацијом. Да, били су некоректни и то није добро, али и то је фудбал”.

Просинечки је похвалио и Златка Далића, селектора Хрватске на тактици и свим потезима које је вукао током припрема и досадашњег боравка на СП-у у Русији. Каже посебно добар потез Далића је што сада покушава ”стати на лопту” и спустити еуфорију како би у миру његови играчи дочекали наредне изазове у Русији.

”То је посебно битно. Нека еуфорије међу навијачима, али у свлачионици сви морају бити мирни и ићи од утакмице до утакмице. Уколико тако буде, гледаћемо Хрватску у завршници Мундијала. У то сам увјерен”, казао је Просинечи.

Одушевљен је и ВАР технологијом која се по први пут примјењује на свјетским првенствима.

”ВАР је нешто најбоље што се десило фудбалу у посљедњих пуно година. Одлична и праведна ствар. Уз помоћ ВАР-а много је мање неправде и грешака судија, видјели смо то већ у досадашњим утакмицама са шампионата у Русији. Примјена ВАР-а тек праве резултате даће када буде најважније, од осмине финала Мундијала”, сматра Просинечки.

И поред нешто лошијег старта фаворита вјерује да ће сви или готово сви проћи у другу, елиминациону фазу Свјетског првенства.

”СП је у најнезгодније вријеме. Звијезде најјачих репрезентација заиста су уморне и исцрпљене од напорне и дуге сезоне у клубовима. Међутим, главни играчи и Бразила и Њемачке, Шпаније, Француске право лице показаће када то буде и најпотребније њиховим националним тимовима. Тек права узбуђења нас очекују и сви фаворити би се требали пласирати или барем провући до осмине финала, а онда идемо све испочетка”, нагласио је Просинечки.

На питање да ли ће и Аргентинци у осмину финала, одговорио је дипломатски:

”Теже од других фаворита, али зашто не?! Имају још утакмицу трећег кола у групи”.

Гледајући утакмице из Русије и радећи као стручни коментатор на ХРТ-у током СП-а каже ”Босна и Херцеговина је квалитетом 100 посто заслужила да игра и на овом Мундијалу”.

”Велики сам, велики оптимиста када је наша, репрезентација Босне и Херцеговине у питању. Стварно јесам и не фолирам ништа, искрен сам 100 посто. Имамо стварно одличну репрезентацију и за коју је неуспјех што није у Русији. Али, шта је ту је... Имамо квалификације за Европско првенство 2020. године и прије тога Лигу нација и ту ћемо доказати да смо прави”, рекао је Просинечки, додавши:

”Видите, Хрватска је имала јако лошу атмосферу око репрезентације пуно времена и прије одласка на СП, па и у Русији је било проблема, али, опет ћу се вратити, створила се екипа, и сви су сада стали иза репрезентације. Оно што је још битно да су сви вјеровали да могу 'добити' Аргентину и добили су је. Значи и ми у и око репрезентацији БиХ сви морамо дисати као један, сви вјеровати да можемо направити успјех, и тако гарантујем вам да ћемо и направити велике ствари, да можемо играти као права и јака екипа, као Хрватска синоћ. Идемо на Европско првенство, јер БиХ има квалитет и све друго за нас био би неуспјех. Нема никаквог алибија, играће најбољи и најспремнији, они који се желе подредити колективу. Овако сви морамо размишљати. На крају крајева и против Јужне Кореје, учесника СП-а у Русији показали смо снагу. Увјеравам вас, можемо још пуно боље”.

Радује га и интерес Барселоне за Миралема Пјанића, уз капитена Едина Џеку, прву ведету државног фудбалског тима БиХ.

”То је одлично. Он без икаквих проблема може бити стандардни првотимац у Барселони. Био би им велико појачање зато што је Пјанић топ свјетска класа. Ипак, не треба се оптерећивати да ли ће овог љета направити тај трансфер. Већ игра у једном од најјачих свјетских клубова, Јувентусу”, мишљења је Просинечки.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мИСЛИМ МАН

22.06.2018 22:29

Заблуда и будаластина. На Балкану тренутно најбоља Хрватска, па Србија, БиХ, Словенија, Ц Гора, па Македонија

ОДГОВОРИТЕ