СП: Србију напада тим који је укочио Бразил!

Шаћири је крило, Сеферовић први шпиц! Нема промена у тиму Швајцарске.

Фудбал 22.06.2018 | 14:45
СП: Србију напада тим који је укочио Бразил!
Било је ту неких полемика, али чини се да их је више форсирала јавност но што је сам Владимир Петковић размишљао о њима. Да ли је Џердан Шаћири кориснији као ”десетка” или крило? Тема да се народ забавља. То питање Петковић себи одавно не поставља. Да ли би неко из трија Брил Емболо – Марио Гаврановић – Јосип Дрмић могао да одмени не толико ефектно Хариса Сеферовића у самом шпицу? Можда, али не данас. Као да и сам селектор Швајцарске верује у процену једног дневног листа који каже да је статистички немогуће да Сеферовић довека игра утакмице у којима се једноставно – не види.

Дакле, Шаћири остаје на крилу, Сеферовић  иде напред. Остатак екипе није ни био спора. На голу Јан Зомер – у неколико наврата је спасавао Швајцарску против Бразила – испред Шер и Аканђи, овај други је одушевио у првом колу, по боковима већ доказани ас Штефан Лихтштајнер и Рикардо Родригез, увек опасан у нападу, мада не толико поуздан у дефанзиви.

Затим иде косовска веза: Валон Берхами, Гранит Џака и Блерим Џемаили. Тврди, јаки, надају се Швајцарци довољно да добију кључни мегдан са Немањом Матићем, Луком Миливојевићем и Сергејом Милинковићем Савићем.

По крилима Шаћири, несумњиво најопаснији играч Швајцарске, те Стивен Цубер, стрелац победничког гола против Селесаа. Испред њих само још Сеферовић.

Све то ипак не значи да је баш све у игри Швајцарске познато. Највећа дилема је идеја са којом ће Петковићеви изабраници изаћи на терен. Можда ће се повући, јер им и други реми у Групи Е оставља могућност да победом против Костарике у последњем колу вероватно прођу у осмину финала.

У тој варијанти, Филип Костић не би био толико користан јер не би имао празан простор пред собом. Нити би његове дефанзивне карактеристике дошле до изражаја. Али не сме ни Младен Крстајић много да ризикује. Ако би рецимо оставио Адема Љајића по крилу, а Швајцарци “изненадили” и ипак напали по десном крилу, јер ту су најјачи са Лихтштајнером и Шаћиријем? Љајић није баш идеалан профил играча за такву трку.

Мада, замисли су једно. На терену то често изгледа сасвим другачије. И ако се наши играчи наметну ривалу... Па, тактика је онда релативна ствар.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар