Док имају Модрића и Ракитића - играће фудбал!

Уколико у овом тренутку на интернационалној сцени постоје двојица фудбалера који се познају, подржавају, допуњавају и једнако доминантно утичу на игру као трофејни тандеми Барсе и Реала - то су њих двојица.

Фудбал 22.06.2018 | 21:15
Док имају Модрића и Ракитића - играће фудбал!
Готово сви велики тимови кроз историју фудбала имали су своје доминантне тандеме, око којих су мудри људи потом пажљиво исписивали оно "велики" испред "тима".

Ако овај преширок избор сведемо и временски - на последњу деценију, а потом и суштински - на везни ред, као линију тима без које би одбрана и напад били попут ду*ета и главе, лако ћемо израчунати да су Барселона и Реал Мадрид освојили последњих пет, односно седам од последњих десет титула првака Европе.

Први тим грађен је око тандема Ћави-Инијеста, други око дуета Модрић-Крос, с тим да је Меси имао ту срећу да га као млађег у првом тиму дочекају ова два аса, а Кристијано Роналдо лупао главом о зид док Реал у својим лутањима није коначно "убо" оно право.

Уколико у овом тренутку на интернационалној сцени постоје двојица фудбалера који се познају, подржавају, допуњавају и једнако доминантно утичу на игру свог тима, онда су то Лука Модрић (32) и Иван Рактић (30).

Непријатан распад Сампаолијеве "револуционарне" формације 3-2-3-2 на просте чинионце ове прохладне ноћи у Нижњем, у чему је поново највећу колатерлану штету претрпео имиџ Лионела Месија, започет је "изнутра", на центру терена и то услед експлозије самопоуздања коју су произвела двојица незаменљивих првотимаца два најуспешнија клуба Европе у ери друштвених мрежа.

Чак ни када је френетично и масовно бодрена Аргентина, током групне туче фудбалера два тима у првом полувремену, имала привидну иницијативу, капитен Модрић и први до њега, Ракитић, нису направили грешку.

С лоптом или без ње, стрпљиво су тражили слабу карику у редовима ривала, који је у својим редовима имао само један јасно уочљив тандем: Меза-Перез, где ни један ни други вероватно нису знали како су се нашли на терену у утакмици Светског првенства у фудбалу.

Сампаолијев ланац од бижутерије, са једним скупоценим дијамантом и два-три полудрага камена, на крају је пукао на 36 година старој копчи, голману Вилију Каваљеру, пред којим је и робусни кандидат за црвени картон осетио ван бастеновско самопоуздање у првој и последњој таквој прилици у каријери. 

Приписати потез Анта Ребића самом присуству Модрића и Ракитића на терену било би непристојно и неправедно. Рећи да тај момак са постигнутих десет голова у претходних шест клупских сезона није осетио да има "јака леђа" од изаска на терен, до прославе другог најубедљивијег пораза "гаучоса" у историји Мундијала, било би неинтелигентно.

Утакмица 2. кола Групе Д Светског првенства у Русији показала је колико Лука и Иван на уласку у позне фазе својих каријера чине саиграче бољима и олакшавају и даље анонимном селектору Далићу посао у намери да хрватском фудбалу подари још једну Француску 1998. и генерацију играча којој припадају још Иван Перишић, Дејан Ловрен, Марио Манџукић, Данијел Субашић и Ведран Ћорлука оведе најдаље од свих својих претходника. А, било их је.

Далић, када припрему утакмице започне тако што напише "Модрић, Ракитић", потом може да бира, тактизира, одмара, појачава, успорава, оснажава, гурне Брозовића уместо Бадеља као што је урадио синоћ, врати Ћорлуку уместо Виде, из импресивне и флексибилне 4-5-1/4-3-3 формације пређе у стандардну 4-4-2 са Ковачићем и Крамарићем... Може да ради шта хоће, његов тим ће играти фудбал.

Неке утакмице ће добити, неке одиграти нерешено, у некима бити надигран, али док остали играчи буду пратили Ћавија и Инијесту хрватског фудбала - овај тим биће ђаволски тешко победити и још теже фудбалски надиграти.

Трошити слова на статистику која је остала испод 0:3 на семафору импозантног стадиона крај ушћа Оке у Волгу не би рекло колико начин на који је, рецимо, Ракитић "исекао" Месија, који је још током првог полувремена бегом у средину покушавао да се исчупа из "новгородског троугла" у ком га је клупски колега држао уз помоћ Ребића, Стринића, али и аут-линије.

Статистика ће потврдити да је Модрић и у тандему са Ракитићем био на нивоу игара поред Кроса, па и бољи, али неће навести колико је енергије овај неуморни мајстор фудбала изгубио у оба правца пре него што је у 80. минуту пун спринт с лоптом у ногама завршио савршеним ударцем за известан крај Месијеве репрезентативне каријере. 

Голом за ТВ шпице, капитен "коцкастих" као да је изазвао свог партнера у злочину да и сам покаже класу, па је лопта просто морала да уђе у мрежу и то непун минут након што је Ракитић из слободњака погодио пречку и умало остао без свог "ремек дела". 

Право "ремек дело" био је начин на који су њих двојица предводила свој тим у утакмици после које Хрватска има 6 бодова и гол-разлику 5:0, али и очигледан успон форме у односу на стартну победу над Нигеријом. Табела Групе Д биће комплетирана у петак, када ће Далић знати има ли простора за поштеду једног или обојице у мечу 3. кола са Исландом, а потом ће се цртати и путеви ка завршници Мундијала.

Докле ће на том путу стићи Хрватска, највише зависи од Луке Модрића и Ивана Ракитића, а сложићемо се да би многи тимови волели да зависе од њих двојице. 

Рецимо, Реал и Барселона.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар