Почела жетва, а цијене још нема

Жетва пшенице у Републици Српској почела је данас, а откупне цијене нема. Пољопривредници тврде да је минимална прихватљива цијена 35 КМ за 100 кг пшенице.

Република Српска 21.06.2018 | 22:18
Почела жетва, а цијене још нема
По дугогодишњем сценарију, вршидба скоро готова, откупне цијене хљебног жита ни на видику. Позната је доња граница преко које пољопривредници неће прећи.

"35 КМ је реална откупна цијена, плус 5 фенинга које финансира Влада Српске. 40 КМ је цијена која би покрила пољопривреднике. Међутим, шансе су мале. Сумњам", каже пољопривредник из Којчиновца код Бијељине Милорад Ђуровић.

И род и квалитет су, кажу пољопривредници, на завидном нивоу; пет-шест тона по хектару. Осим тога у златно класје ове године се уложило више него претходних.

"Пшеница је родила онако како је родила. Улагано је много, морало се прскати против болести и против корова. Сада не знамо ни цијену ни шта ћемо са њом", наводе пољопривредници.

Сумњу подгријава најава откупљивача о ниској цијени откупа. Они су почетком године констатовали да је засијано више пшенице него што је потребно, те да ће то утицати на цијену откупа.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дарио

21.06.2018 20:40

Да је зетва јабука цијена би била вец договорена и то 3км по кили јер Игор има Воцарску Фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

22.06.2018 04:22

"Зетва при крају" а није ни поцела.После ових и наредних киса квалитет це бити упитан.

ОДГОВОРИТЕ