Малинари страхују: Милионски губици

Некада најперспективнија грана пољопривреде у БиХ данас је пред тоталним колапсом. Само у протекла два дана уништено је и бачено више стотина тона малина. Малинари незадовољни откупном цијеном, преноси Н1.

Босна и Херцеговина 21.06.2018 | 21:53
Малинари страхују: Милионски губици
Ниске откупне цијене и недовољан откуп довели су до уништења стотине тона малине у БиХ. Малинари страхују за будућност производње.

"Ми малину не беремо задња два до три дана, тако да тоне и тоне малине овдје пропадају. Малина која преноћи овдје, и која је презрела, од ње нема ништа, само је можемо уништити, каже произвођач малине Џенан Мехмедагић.

Откупљивачи су прекршили потписане уговоре, тврде малинари.

''Потписани уговори су да ће се откупити сва произведена малина, те да ће загарантована цијена малине бити 1,5 КМ. Сада су нам јавили да је та цијена, уствари, 1,4 КМ и да малину неће класирати, него да ће ићи у једној класи'', прича Мехмедагић.

Без посла је остало и хиљаде берача.

''До прије 2-3 дана овдје је било 11 берача, а сада, видите, ово је све пусто. Раднике смо плаћали марку по килограму. Дакле, ако нам плате 1,40 КМ - ми смо у минусу. Не исплати нам се никако даље брати ову малину, Боље оставити да пропада, него да идете још даље у дубиозу''.

Малинари су рјешење потражили и у Парламенту БиХ. Међутим, добили су само обећања.

''Имам осјећај да нашу државу баш није брига за нас. По свему судећи, једино што ми преостаје у овом свему је да поништи ово све, продам малињак и идем негдје на запад, јер овдје ни ми, ни наша омладина нема перспективе баш никакве", жали се Мехмедагић.

''Дефинитивно, на годину неће бити приче о малинама уколико се малинарство данас адекватно не заштити", каже малинар Мевлудин Шабић.

Малинарство из дана у дан трпи милионске губитке, а реакције надлежних за сада нема. Малинари позивају на договор, поручујући да надлежни морају наћи начин како да зауставе пропадање малинарства, наводећи да је овај сектор посљедњих година остваривао завидне резултате, преноси Н1.



(БН/Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Накупац

21.06.2018 20:09

Ко вас тјерао да садите малине,неки дан процита,онај мали зарадио 600 000 км.на јабукама,треба само видити која је сорта и ето лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

21.06.2018 20:32

И да имаш ћаћу који може натјерати пар бизнисмена да воле јабуке по "прихватљивој" цјени.

Name

Идиот земља

21.06.2018 21:56

Стварно идиотска земља.Потпуно.

Name

Зизи

22.06.2018 05:39

Како то да бераце плацате 1 марку по кили дате им смјестај и храну па то испадне висе од 1,40 марака. Нестима то. Боље је да и сам газда иде у дневницу на брање јер боље це зарадити и нема главобољу око откупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дестилерија

22.06.2018 07:38

Поштовани произвођачи малина, спремни смо да вам помогнемо око продаје малина. Наиме, спремни смо да откупимо и прерадимо у дестилерији 50 000 кг малине и купине, да вам иста не би пропала. Око цијене би се договорили и та малина не мора да се бере у гајбе, битно је да не буде сува, трула и буђава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.06.2018 17:24

Ово је катастрофа

ОДГОВОРИТЕ