Жестока свађа у Парламенту БиХ

Жестока и парламенту непримјерена посланичка расправа повела се у Представничком дому БиХ када је на дневни ред дошла Информација о пројекту ПРО – Будућност и Платформи за мир.

Босна и Херцеговина 20.06.2018 | 16:03
Жестока свађа у Парламенту БиХ
У питању је појекат америчке хуманитарне организације ЦРС с циљем да политички и други актери у БиХ потпишу документ којим се декларативно залажу за помирење народа у БиХ. Платформу је већ потписало више од 60 начелника општина и градова у БиХ, али када је ред дошао на парламентарце БиХ – настао је проблем. Клуб посланика СНСД затражио  је да се изјашњавање о овом документу одложи за мјесец дана, како би се о њему прво изјасниле институције РС. Поручили су да неће пихватити било шта чиме се заобилазе ентитети.

Међутим, услиједила је оштра реакција посланика из Федерације, који су питали СНСД да каже праве разлоге због којих је против, подсјећајући да су ову платформу већ потписали бројни њихови (градо)начелници међу којима је и генерални секретар СНСД Лука Петровић, који је на челу Требиња.

У највећи клинч чу ушли посланик СДП БиХ Саша Магазиновић и СНСД Никола Шпирић.

– Зашто ви нисте предложили овај документ. Четири године сте господари живота, а изгледа и смрти у Републици Српској. Шта ћете са начелницима који су ово већ потписали? Да ли су они због тога проамерички? Хоћете ли умјесто њих довести проруске, јер изгледа да вам они не сметају – изјавио је Магазиновић.

Шпирић му је узвратио да нема ништа против платформе за мир, као ни против оних који су је у РС већ потписали.

– Нема више стаљинизма, демократија је нешто друго. И, немојте се плашити за изборни резултат СНСД, још ћемо вас дуго држати у опозицији. Ја не знам шта је СДП, ни мушко ни женско. Ни националсоцијалисти ни социјалдемократе. Дајте да као другари разговарамо. Ко је руски, а ко амерички, то се изгледа само код вас примило. Ја сам продржавни, све што је у интересу ове земље, ја сам за то. Поштујем и једне и друге, не треба бранити ни једне ни дриге. Они су снажни да свој интерес, мој Саша, заштите и поред тебе и поред мене – одговорио је Шпирић.

Међутим, Магазиновић није остао дужан те је колеги Шпирићу порућио да се „не узбуђује, јер то у његовим годинама није препоручиво“.

– Када говорите о стаљинизму, вјерујем да о томе имате право да говорите јер сте били вјероватно поклоници и тог правца. Када сте ви у људима као што је Стаљин можда видјели свог идола, ја се нисам ни родио. О демократији нисам баш сигуран да сте релевантни да говорите јер сте били један од заговорника који су против увођења надзора над бирачким процесом. Против сте надзорних камера на биралиштима. Мене не занимају односи унутар СНСД. Ваши људи који су гласали за овај документ су се извагали прије двије године пред грађанима, а ви ћете се тек извагати – поручио је Магазиновић.

Шпирићев одговор је био да ће „кантари радити 7. октобра и тада ће се сви извагати“.

– Што се тиче приче да нисте били рођени за вријеме стаљинизма, ја не знам ни да ли сте и данас рођени. Јер, те дискусије нису на нивоу парламентарца. Моја комплетна породица и даље носи ожиљке стаљинизма. Дегутантно ме је везати за ту идеологију – рекао је Шпирић.

За сада, посљедња је ипак била Магазиновићева, који је потпредсједнику СНСД поручио: „Неко ко је предсједавао овим домом и ко је обављао високе функције, не би смио себи допустити да се спусти тако ниско, чак ни на заласку каријере“.

У току је наставак 62. сједнице Представничког дома, а потом слиједи 63. сједица на који би се требало расправљати и о захтјеву СДС за укидањем посљедњег повећања акциза на гориво.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

075

20.06.2018 14:10

Никола Шпирић, зет чувеног тузланског пјевача севдалинки Неџада Салковића виђен јучер у тузланском насељу Кула а и прича се да има удјела у власништву фабрике соли у Тузли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

20.06.2018 14:25

Јел то онај што пјева ; " Не клепећи нанулама". Добра пјесма , велики хт, ал изгледа да се зет на стих јако примио , па већ годинама само клепеће златним нанулама. Господине Магазиновић, свака част, тако њих треба ко слину отресати, све умишљене величине, а овај се умислио да је писац па пише ли пише и по Бечу станове купује. Богами, њему су се нанауле у злато претвориле.

Name

За 075

20.06.2018 14:38

Србин сам, да не буде неке забуне, али људи од овог Шпирића ме ухвати 100 мука, толико је одвратан! Господину Неџаду свака част, прави пјевач и прави човјек , ал што се тиче зета, није се баш усрећио!

Name

Симко

20.06.2018 14:53

Ха а гдје Спириц стари фосил нема уддјела....

Name

Мрмак

20.06.2018 15:01

Папцина Спирке има спреман демократски коментар, ха, ха.. каква супља постава..

Name

Моусе

20.06.2018 15:07

Гле овог Шпирића,таман сам мислио да ручам,али ми поквари апетит ова наказа,ништа, док ми његова слика изблиједи,вратице се апетит.Моја је препорука да прије обједа не гледате овакве ликове,смуцице вам се.

Name

Ре 075

20.06.2018 16:13

Та Нада или Наида како је се звала па и име промјенила вјероватно и вјеру,нека је свако себи али ста хоцу реци овај Магазиновиц је управу сто је рекао за Шпиру.Треба ове старе све који се баве политиком а старији од 55 смјенити законски,Назалост теско јер они су закон !!!

Name

РОМАНИЈА

20.06.2018 16:21

Xаxаxаxаxааааа окрсај два србина , један Алијин други Додиков, благо Богу с нама какви смо суфтови.

Name

ре 075

20.06.2018 17:41

Није тацно да је Недзадов зет Спириц, немој да лазес, лицно познајем г.Недзада који је то и у медијима демантовао, ти се ухвати косе и вила у свом селу, ниси ти Тузлу видио оцима. Свака цаст БН ТВ кад твоје коментаре стално трпе и цитају. Ти си лудак као и онај Бонд 007 и Пеки

Name

Правда

21.06.2018 08:58

Правда за Спирица.

Name

075

22.06.2018 06:56

@ ре 075 хттпс://www.биографија.орг/политика/никола-спириц/

Name

Дарио

20.06.2018 14:19

Мафија Снсд-а и Днс-а пљацка народ и ресурсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павиц Марко Поло

20.06.2018 15:22

Ма пусти прице, имамо паре, хоцемо 100 000 гласова! Папцине су нам добро досле!

Name

Са стране

20.06.2018 14:41

Тај документ је обичан тоалет папир. Све док се у БиХ не суди за злочине над Србима, помирење нам не треба. Једном смо били волови и прешли преко својих жртава ради "мира у кући", више никад нећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

20.06.2018 15:03

Ти си оцигледно "са младине стране"...

Name

ре

20.06.2018 15:34

Кме кме.....

Name

Са стране

20.06.2018 15:35

А ти си недуховита будала.

Name

ре Са стране

20.06.2018 16:42

Па ко ти је крив када судови у РС не раде ништа? Више је кантонални суд у Бихаћу процесуирао ратних злочина него сви судови у РС, је ли тако? Колико ја знам судови у РС су можда процесуирали пар случајева и то са ослобађајућим пресудама, и то је све. Народ се углавном већ одавно помирио, сасвим се нормално ради, тргује, апсолутно никаквих проблема, на хиљаде срба раде по приватним фирмама у федерацији, такви као ти су по дефаулту против било каквог помирења, вама су сви папири за wц, таквима ништа не одговара, све паметују а када му поставиш конкретно питање, опет оде негдје од кулина бана... питам те, шта раде судови у РС-у и зашто не процесуирају ратне злочине над српским народом? Молим те немој само одговора "то они не могу, не смију, неће"...и сличне глупости.

Name

Ре Кме Кме

20.06.2018 18:07

Јес вала овај Ал Саса ибн Магазиновиц све зна о стаљинизму а посебно је експерт за које какве писаније које везе немају са срварносцу а које медјународни ментори наплацују застоко.Написи несто безвезе.Стави у наслов мир.И заради експерт плату 20 хиљада долара.А ако јос усвоји парламент пун потпуно промасених типова.Ето јос мало и.ко Мегерини.

Name

Нн

20.06.2018 14:58

Спириц највеца срамота СРПСКОГ РОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спириц тезгарос

20.06.2018 15:36

Ста реци о Спирицу. Знам једном приликом када је свом пријатељу на питање о преласку у СНСД рекао: “ста ти је. Прицам за оне који боље плате.” А ти народе се пали и једи Г****. Све је то стока и гамад сектаска

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2018 16:56

Управо тако. Реалан опис шпиркета. Они који га познају из прољећа 1992 тврде да је виђан са шубаром и кокардом, па је некад био познати радикал и шта све не? Наравно да нико нормалан није против мира и помирења. То је неминовност. Међутим постоји 1 наизглед ситница, а то је чињеница да је генерал армије БиХ Расим Делић добио само 2.5 године због свих злачина над Србима укључујући и злочине одреда Ел-муџахид који по бруталности и монструозности мислим прелазе све друге злочине. Сад ако неко очекује истинско прелажење преко свега а сматра да је Делићева казна равна неколико доживотних робија Србским генералима, бојим се да ради узалудан посао. То што је Лука Петровић то потписао не чуди ме јер је он стварање и очување РС 92-95 пратио преко телевизије колико је стигао од њему тад пречих послова у осталом већина данашњег врха снсд-а се понашала исто. Требали би после свега сви да будемо искренији према свима, ако не за ради нас а оно реди наше дјеце, бар оно мало што претекне после овакве владавине снсд-а.

Name

Сарајево за ре

20.06.2018 17:49

Људи моји драги манимо се ко је које вјере, сви смо иста г...., људи се дијеле на добре и лосе, нико није питао ни србе, ни босњаке ни хрвате за рат, радимо на финим односима и ослањајмо се једни на друге, тако цемо опстати сви, појединаца је било у сва три народа који су сваста радили, ал никако генерализовати. Људи као људи функционису супер, а политицари нек се ј....добру. Они су пролазни а ми и наса дјеца остајемо. Градимо мир, сузивот, економију и помазимо једни друге, немамо алтернативе.

Name

Б.Лука

20.06.2018 15:42

Никола је највећа срамота Српског рода,да Бог да да се оваква сподоба више никада не роди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књига

20.06.2018 16:23

Никола написао књигу, због огромне продаје, купио стан у wиен е јос да добије нобела за књижевност, то би био најпаметнији бисер РС А КРОМПИР У ДРВАРУ за цијели снсд бисерка јос да извози''!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

20.06.2018 18:37

Ма Шпирић му ни ципеле очистити немозе...

ОДГОВОРИТЕ