Почасни докторат Драгану Човићу

Свеучилиште у Загребу додијелиће почасни докторат хрватском члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу у аули Универзитета у Загребу, саопштено је јутрос из Предсједништва БиХ.

Босна и Херцеговина 19.06.2018 | 09:58
Почасни докторат Драгану Човићу
У поводу додјеле почасног доктората Свеучилишта у Загребу, како је најављено, он ће у 16 сати одржати предавање под називом “Еуроатлантске интеграције Босне и Херцеговине и Република Хрватска”.

Треба подсјетити да је Сенат Свеучилишта у Загребу на сједници у мају додијелио почасни докторат Човићу, но изгласавање доктората није прошло глатко. Наиме, професорица Ђурђица Чилић с Филозофског факултета је аргументовала зашто почасни докторат Човићу не би требао бити додијељен.

– Драган Човић започео је каријеру ‘у тешким тренуцима укидања Хрватске Републике Херцег Босне’. Подсјећам комисију и све чланове овог сената да у међународноправном смислу та република никад није постојала, а да је босанскохерцеговачким, а посебно босанским Хрватима, осим оним малобројнима који су се њеним оснивањем окористили, донијела непрегледну штету. Пројекат Херцег-Босне, који је проказан и на Међународном суду у Хагу, а чији је Човић досљедни политички настављач, заправо представља трагедију хрватског народа у Босни и Херцеговини . навела је тада Чилићева.

Она је у свом говору додала да је Драган Човић у предузећу “Соко” за вријеме рата у Босни и Херцеговини ратне логораше бошњачке националности користио за присилни рад.

Такође, у колумни објављеној на Јутрањем.хр Јурица Павичич, хрватски писац, колумниста и критичар, објелоданио је да враћа свој докторат због одлуке Загребачког свеучилишта да додијели докторат члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу.

– Бивши авиомеханичар из мостарског Сокола, човјек благо речено срамотне ратне прошлости, политичар вишекратно оптуживан за привредни и ини криминал добио је тако од моје бивше алма матер исту ону академску титулу коју су у нека друга времена од те исте дичне установе добили Тесла, Ниелс Бохр, Прелог, Ружичка и Wернер Хеисенберг, Линус Паулинг и Нортхроп Фрyе. Драган је Човић докторат некад дичног и важног Загребачког свеучилишта добио за свој допринос опстанку Хрвата у БиХ у – цитирамо реченицу из извјештаја комисије: ‘тешким тренуцима укидања Хрватске Републике Херцег-Босне – написао је, између осталог, Павичић.

Из Предсједништва БиХ је најављено да ће се Човић данас састати с градоначелником Загреба Миланом Бандићем, предсједником Сабора Горданом Јандроковићем те хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

(Српскаинфо/Клиx.ба)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

А Рудоњи

19.06.2018 08:13

А Рудоњи један,па мајку мени дање неко предао Јасеновацку градју ја би га прогласио поцасним градјанином Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

19.06.2018 08:21

Мозе му се кад ’ерцеговци владају загребом и сире лијепом њиовом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

19.06.2018 08:28

Доктор за лоповлук исти као и они с ким се састаје све лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

19.06.2018 08:37

Кад би Миле могао до Загреба, можда би и њему закачили који докторат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дире Страитс

19.06.2018 09:16

Неће он више у Загреб. Послије давног' гостовања на ХТВ-у код Александра Станковића у "Недељом у два", Загреб је за њега "затворени град".

Name

Скептик

19.06.2018 08:41

Њему али и Додику ЗАИСТА треба уручити докторат али само за невјероватан успјех у каријери али и у животу. Да авиомеханичар или месар тракториста за кратко вријеме постане државник и "угледни грађанин" је стварно за доктората.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

19.06.2018 08:47

Овдје је сувишан сваки коментар, пошто су г-ђа Чилић и г-дин Павичић све објаснили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удри банду Милораде

19.06.2018 08:56

Свака част господину Човићу.Учинио је много на побољшању односа између ХерцегБосне и Српске.Уз Милорад а Додика најзначајанији политичар ових простора у последњих 20 -так година и.Нажалост испружену руку сарадње господе Човића и Додика не прихвата трећа страна а видимо и би опозиција Српској отоврено жели да се односи Бањалуке и Мостара погоршају.Ваљда вјерују да би се тако лакше домогли власти.Нема господо од тога ништа.Грађани Српске вас не желе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.06.2018 09:03

Није везано за ову тему али морам оставити коментар. Читам на ФТВ-телетехт: двије особе су преминуле а четири рањене у пуцњави у Малмеу. Други пасус каже: свих 5 особа је пребачено у болницу од којих је један 18-годишњак преминуо. Господо новинари о чему ви пишете, шта је истина, је л погинуло двоје или једно, јел пребачено 6-еро или 5-еро?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бб

19.06.2018 12:24

Није тема, али ево одговора. Двије особе су убијене, а цетири рањене. Ово је други извор информација. Сигурно је у том тексту настала збрка, зато сто је један умро на путу за болницу.

Name

лиес

19.06.2018 09:33

Па ста цемо са страним језицима тзв. докторе, њих немозес купити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповски докторати

19.06.2018 09:39

Ко боље краде ,додик, бакир или цовиц.Е земљо профундај се, сто нас добро хандре, ова три лопова, док народи блеје за својим цобанима и цекају да их сисају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дв

19.06.2018 12:51

Сва тројица краду, али оно сто се зна је то да је Додик, на првом мјесту, па Цовиц, па Бакир. Али има њих јос сто исто тако краду, само ми не знамо све. Мозда це се некада сазнати....

Name

Дарио

19.06.2018 13:38

Доктор за пљацку народа БиХ,свака цаст Цовицу Др.Драгане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

19.06.2018 15:01

На што је спао некада цијењени универзитет. Одвратно.

ОДГОВОРИТЕ