БиХ изгубила 3,4 милијарде марака

Од почетка примјене привременог Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) до краја прошле године Босна и Херцеговина, због смањења и на крају укидања царина за робу из ЕУ, изгубила је 3,4 милијарде КМ или у просјеку око 385 милиона КМ годишње.

Босна и Херцеговина 19.06.2018 | 09:23
БиХ изгубила 3,4 милијарде марака
Рецимо, 2008. године, када се на робу из ЕУ плаћала царина, БиХ је по том основу прикупила 651 милион КМ, а већ сљедеће, када је почела примјена привременог ССП-а, свега 346 милиона КМ.

Даље, из године у годину приходи од царина су падали, а, очекивано, најмање је прикупљено у 2013. години, када су у потпуности укинуте царине, и то свега 216 милиона КМ.

Треба нагласити и то да цијене тих производа, и поред укидања царина, уопште нису падале, како су тада причали надлежни, већ су остале мање-више на истом нивоу и готово сви се слажу да БиХ није имала никаквих користи спровођењем ССП-а.

“Тада је био велики притисак Европске уније да прихватимо тако нешто и то смо и урадили уз ону причу да ће нама бити боље, а на крају смо се довели у прилично незавидну ситуацију. Нисмо подигли ниво конкурентности и жртва смо тог процеса”, рекао је Горан Радивојац, професор Економског факултета у Бањалуци.

Додао је да смо ушли грлом у јагоде, не само када је у питању укидање царине, јер све то, како објашњава, нисмо пратили озбиљном унутрашњом политиком која би амортизовала све то и како то можемо надокнадити.

“Наша бирократија је ишла логиком, рекли су то из Европске уније и сигурно је за нас то добро”, истакао је Радивојац.

Од укидања царина и губитка новца по том основу, по мишљењу стручњака, много је горе уништавање цијелих грана привреде. Примјера ради, укидањем царина на одређене производе, домаћи произвођачи због технолошке заосталости нису се могли носити с колегама из Европске уније и најбољи примјер је свињогојство, које данас практично не постоји. Са друге стране, индустрија прераде пилећег меса у БиХ данас је најразвијенија у региону и значајно је конкурентна земљама ЕУ и то захваљујући чињеници да су се царине на увоз тог меса у БиХ задржале најдуже.

“С царинама је требало затезати. Ми смо то прихватили, а видимо да још задуго нећемо ући у Европску унију. Тада је била прича да кад укинемо царине, добијамо приступ неким фондовима, од чега, као што видимо, нема ништа”, рекао је Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Додао је да смо једноставно технолошки заостали и јачањем конкурентности то нисмо могли надомјестити.

“Пуно горе од губитка новца по основу царина је уништавање неких грана индустрије и привреде”, подвлачи Васић и као примјер наводи индустрију меса.

“Осим пилетине, практично и не постоји индустрија меса, јер је укидањем царина тржиште преплавила увозна роба с којом се домаћи произвођачи нису могли носити”, закључује Васић.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Милан

19.06.2018 07:38

Па нека дрзава да пидстицај домацим производјацима хране (меса, воца и поврца) као сто то раде на западу. Не мозе пиљопривредник плацати литар нафте 2.50 КМ за обраду земље вец морају бити ослободјени свих пореза и акциза. Битно је да политицари имају свој лоби код увозника и то јос 100 пута не квалитетне робе у односу на домацу. Си они (политицари) имају свој велики дио колаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

19.06.2018 07:57

Причаш глупости! Како држава да даје подстицаје кад домаћи произвођачи упркос свему нису конкурентни....треба увести царине једино тако се може нешто постићи...још се нико од ЕУ није усрећио

Name

Улица и мотка

19.06.2018 07:40

Па сада мора да их накнади на акцизама, то што су укинуте царине да би се срушила домаћа прузводња јер се више домаћа произвона не штити царинама и квотама, сада мора да плаћами астрономском ценом горива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

19.06.2018 07:41

Сто би га рекли свако мало То је нас витални национални интерес,да сви заједно и Босњаци и Срби и Хрвати немају ниста од привреде овдје него брате да се исељавмо у Њемацку и онда отуд наставимо да бранимо своје торове и своје медје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.06.2018 07:46

Јос кад се добро задузе на запду. Кад је стета, нека је велика стета. Балкан ! ! ! Ма нека је гузоњама доро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без Јаке Економије Нама Нема Спаса

19.06.2018 08:03

Без јаке економије нама нема спаса да зивимо од домацих производа отварање фабрика и остсло

Name

Освит

19.06.2018 07:52

Мозе се то и другације реци, граданима БиХ остао тај новац у дзеповима .Назалост вјероватно је поново узет кроз акцизе таксе , порезе високе цијене телекома прескупе лијекове, кроз плацање 70.000 прекобројне администрације која коста милијарду и петсто милиона марака годисње.Постали смо земља без садрзаја и перспективе која све висе лици на празну љустуру а ције пуцање спрецавају искљуциво несретници који бјезе одавде и саљу новац својим породицама за голо презивљавање и крцкања домаце стедње кроз куповину банкама обвезница и трезорских записа ове збуњене Владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.06.2018 08:28

Када је предсједник Додик упозоравао на ово и тражио да Њемачка као најјача земља ЕУ надокнадио БиХ дио штете Шаровић се смијао и негирао губитке у процесу придруживања ЕУ. Ми смо за њих само колонија а данашњи систем је систем модерног неоколонијализма док то не схватимо за нас неће бити среће овдје на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

19.06.2018 10:13

Додик једино од ЕУ може тражити још један кредит, небитно да ли је мали или велики ;). То што вас српску сељадију лик ложи да је нека фаца, не значи у стварности да он то и јесте.

Name

Синнy Боy

19.06.2018 08:36

Па шта мислите зашто је запад поставио и држи овдашње политичаре на власти у ентитетима и на нивоу БиХ? Па зато да спроводе политику и интересе запада. Зашто ентити и БиХ мора "испунити одређене услове" за пријем БиХ у ЕУ? Па зато да се спроводи политика и интерес запада. То са обостраним укидањем царина је највећа ПРЕВАРА од стране запада. Он нам извозе робу и храну по дампинг и субвенционисаним цијенама а при томе наша роба им је не квалитетна и скупа. То су наши политичари све знали прије потписивања таквих уговора и закона али су све посљедице тога ПРЕЋУТАЛИ својим народима и грађанима. Ево питам ја наше политичаре ЗАШТО МИ НЕ УВОЗИМО ТРУПЦЕ ИЗ ЊЕМАЧКЕ И ИТАЛИЈЕ а у исто вријеме да им извозимо намјештај направљен од тих увезених трупаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

19.06.2018 08:43

Ради ли ико свој посао у овом ентитету и овој држави ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

19.06.2018 09:01

Странцима смањују и укидају царине, а нама домацима подизу акцизе ? Супер нам је логика. Али јбг не мозе и јаре и ммф паре. А на рацун тога неки "наси" "главати господини" се и обогатисе. Среца па је све тако оцигледно. Остаје нам нада да цемо отворити оци, не да би видјели, вец да не змиримо. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

19.06.2018 13:00

ЕУ командује и зато унистисе насу привреду.Кад се удје у унију бит це јос горе. Гледајте на комсије како зиве.Дала баба марку да удје у коло, а дала би двије да изадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

19.06.2018 13:39

Тако и треба то је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нај

20.06.2018 13:02

Горе је сто су памет изгубили.

ОДГОВОРИТЕ