Признали: Акцизе нам нису корисне

БиХ није постигла жељене резултате агресивним повећавањем акциза на цигарете и због тога ће највјероватније ове године бити предложене измјене закона како би се успорио раст акциза на дуванске производе, рекли су за портал ЦАПИТАЛ министри финансија РС и ФБиХ Зоран Тегелтија и Јелка Милићевић.

Босна и Херцеговина 18.06.2018 | 18:21
Признали: Акцизе нам нису корисне
Анализе произвођача цигарета показују да је повећањем акциза на цигарете и растом нелегалне трговине БиХ од 2010. године до данас изгубила око 1,5 милијарди КМ пореских прихода.
 
Све то увидјели су и представници власти у БиХ због чега је недавно радна група Управе за индиректно опорезивање (УИО) припремила измјену Закона о акцизама којом је предложено увођење мораторијума на даље повећање акциза на цигарете, највјероватније у наредне три године, а УО УИО затражио додатну анализу.
 
Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је за ЦАПИТАЛ да су се услови драматично примијенили од тренутка када су акцизе почеле да се повећавају и да би рјешење било успоравање раста акциза, ал не и њихово смањење.

Тегелтија: РС погодно погодно тло за пласман цигарета са тржишта са мањим оптерећењем
 
„Са овим цијенама РС је, нажалост, погодно тло за пласман цигарета са неких других тржишта која имају мање оптерећење. Надам се да ће бити довољно спремности и сагласности да уведемо мораторијум, који неће бити дугорочан, већ да само успоримо раст акциза који тренутно имамо“, рекао је Тегелтија.
 
Говорећи да ли је реално очекивати такво рјешење у изборној години, Тегелтија је рекао да добре одлуке треба доносити без обзира на то да ли је година изборна или не.


 
„Ми у РС смо спремни донијети такву одлуку. Да ли постоји расположење и код осталих који чине већину, нисам сигуран, али када су у питању минситри финансија РС, ФБиХ и БиХ мислим да постоји спремност, јер сматрамо да ово што се сада дешава није добро“, казао је Тегелтија.
 
Министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић је констатовала да повећање акциза не прати повећање прихода и да је овим створен велики простор за раст црног тржишта.
 
„Приходи нам нису ни пали, али је то нама индикативно, јер се није смањио број пушача. Створили смо простор за људе који се баве тим послом, а нису у легалним токовима, тако да је исправан став радне групе коју је формирао УО УИО. Владе РС и ФБиХ су на заједничкој сједници дефинисале програм активности за сузбијање сиве економије и једна од позиција је управо и успоравање повећања акциза на цигарете и дуванске прерађевине. Разматрали смо извјештај радне групе и рекли смо им да га морају дорадити и направити потпуну анализу јер нам је лакше изаћи са припремљеним измјенама и допунама закона пред парламент и то бранити“, рекла је Милићевић.
 
Она је признала да, с обзиром на то да је изборна година, можда и није најбоље вријеме за измјене закона, али да се може учинити да то, ипак, буде могуће.

С друге стране, произвођачи упозоравају да је стање алармантно и да је неопходна хитна реакција власти кроз измјену законских прописа.
 
Генерални директор Филип Мориса за БиХ Срђан Лазовић истиче да је стабилизација тржишта дуванских производа једино могућа кроз хитну измјену закона о акцизама у дијелу дуванских производа.


 
"Због тога одлуку Управног одбора сматрамо позитивним помаком у том смјеру и верујемо да је увођење мораториума исправно краткорочно решење. Са друге стране, да би најављени мораторијум заиста и ступио на снагу за 2019. годину неопходно је да он буде и формално предложен од стране Управног одбора Управе за индиректно опорезивање те усвојен од стране Савјета министара и Парламента БХ“, рекао је Лазовић.
 
Директор корпоративних послова и комуникација у компанији Јапан Тобаццо Интернатионал за Западни Балкан Горан Пекез каже да ова компанија снажно подржава препоруке експерата УИО БиХ који су предложили трогодишњи мораторијум на повећања акцизе на дуван.
 
„Позивамо владе и министарства финансија у БиХ да наставе и са свеобухватним акцијама борбе против сиве економије и илегалне трговине, што би укључило појачану контролу нелегалног промета у продавницама кроз тржишне и пореске инспекције, контроле полиције на граничним прелазима, прометним тачкама и пијацама, ригорозне контроле узгоја дувана, као и друге мјере које ће довести до значајног поврата пореских прихода“, рекао је Пекез.
 
Из ове компаније наводе да велика пореска повец́ања, чак и кад су предвиђена календаром, уколико не узимају у обзир куповну моц́ доводе до шокова на тржишту, експанзије илегалне трговине и губитака пореских прихода.
 
Подсјећају да је у БиХ акциза повећана са 28 евра у 2010. на чак 83 евра на 1.000 цигарета у 2018 те да  такав пораст акциза и цијена дуванских производа је, истакао је ЈТИ, био превелики терет за потрошаче који су се окренули илегалним алтернативама.
 
„Минимално акцизно оптерец́ење у земљама чланицама ЕУ износи 90 евра на 1.000 цигарета, али према правилима ЕУ, то је циљ који земље кандидати за улазак у ЕУ треба да постигну у року од четири године након дана приступања ЕУ“, наводе у ЈТИ.

(Цапитал)
 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Фиска

18.06.2018 16:36

Треба то код нас дици на 180 Еура, има народ пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2018 18:18

Увести акцизе на хљеб, млијеко и јаја.

Name

Зворник

18.06.2018 16:37

Овој влади треба објаснити стаје промасена инвестиција.А тоје кад посадис духан а попусис к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2018 19:12

Ова влада је као африцка сљива .Никако је спустит да се недизе превисоко.

Name

Ђуро

18.06.2018 16:39

Мене су натјерали да престанем пушити.Ја сам им захвалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2018 21:06

Многи су престали пусити управо због високих цијена. Лијепо неко реце да пусац који пуси тридесетак година “попуси” стан. О здрављу неком другом приликом.

Name

Разум

18.06.2018 16:52

Тегелтији не треба вјеровати ни када каже да се зове Зоран. Флоскуле овог типа не треба озбиљно схватати. Промјена у октобру ако не буде, треба спаковати и отићи са Балкана за сва времена. Такође ако буде промјена а не буде одговорности, као и санкционисања истих, исто треба протумачити као право вријеме за дефинитивни ОДЛАЗАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др проф

19.06.2018 05:57

Акцизе повецати увести сто веце намете на јаја.

Name

Ре

19.06.2018 06:48

Ја у праве промјене не вјерујем. Могуће да ће бити персоналних промјена, али систем функционисања остаје исти. До октобра сам са породицом у ЕУ, пред крај је спајање породице...да бар дјецу извучем одавде и да не знају за Балкан на ружан начин.

Name

Бојкот

18.06.2018 17:37

Бојкотујмо куповину цигарета, престанимо пушити! Тако ћемо помоћи себи и своме здрављу, а овим лоповима смањити могућност пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2018 21:06

Слазем се.

Name

еx пусац

18.06.2018 17:50

Цигаре су нереално скупе за наш стандард, овакве цијене су само продуковале црно тржиште и смањен принос у буџете, цијене цигара би требале бити дупло јефтиније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2018 21:10

Цигаре су луксуз и не мозе се говорити о стандарду. Ко зели да се трује нека изволи и нека плати. Треба му и уплате за здравствено осигурање повецати, јер и те како коста његово лијецење због болести узрокованих пусењем. Отидјите у КБЦ на “плуцно” одјељење, ОРЛ итд, па це вам бити јасно о цему говорим.

Name

Тиито

18.06.2018 18:32

Незапамћена пљачка ове јадне сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2018 19:15

Све је то добро док се непоцну јести као канибали.Тек це онда да прогледају на оци и скину ову власт

Name

ЦИК

18.06.2018 18:56

Свако са грам мозга зна колико је пушење штетно. Пушаћи су први који би требали подржати повећање цијена до те мјере да их натјера да престану. Ако држава смањи алцизе на цигаре, треба их тужити Суду за Људска Права због свјесног навођења на конзумацију канцерогених производа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марке Тинг

18.06.2018 20:35

Гдје ти зивис,рекламе за коцкање и кладјење убијају са свих страна.Њима је то ок.када сиротиња потроси и последњу марку на коцку.

Name

Тако је

18.06.2018 21:12

Не само да трују себе, него и своју дјецу, породицу, околину...

Name

ре .

19.06.2018 00:20

Браво струцњаце. Твој ауто испусти за 1 минут висе канцерогених материја него пусац за 100 година. Засто не дигну порезе на куце преко 200 квадрата и аута преко 5 000 км.Порезе на празне станове које банда гради само да прода локале испод зграде а станови остају празни.итд... По мени ,власник аута од 100 000 км би на регистрацији плацао 17 000 км пореза + регистрацију.Па (како ти казес) нека не вози тако скупо ауто у земљи гдје треба 500 пензија да се купи такво несто.

Name

Петyр Баелисх

18.06.2018 20:22

Залетила се братија да усклађује цијене цигарета са Европском Унијом, а плате са Гамбијом. Братијо будите мало реални, предуго сте међу облацима. И сам купујем цигарете испод тезге за 2 - 2,5 КМ већ годину дана. Не дам из принципа ни марку у вашу касу, а што бих? :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

18.06.2018 22:02

А тек фабрика дувана једина у Републици српској!!! Ала су је растурили јунацки!! Покрадена радници растјерани обесправљени дно дна

Name

ре

19.06.2018 04:43

Све купујем од сверцера нас народ паметан па надје канале када они неце да повецају плате нецу ни ја да плацам пдв.

Name

Новоматиц Адмирал

18.06.2018 21:48

Како министар жваљо Зоран Тегелтија не објави колико је штете нснио Новоматиц Адмирал од 2009 до данас? Жваљави министар Зоран Тегелтија о Новоматицовој пљачки неће да прича јер је на Новоматицовом платном списку као и Јово Радукић главни Ревизор РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.06.2018 05:16

Посто су дигли све цијене и увели акцизе на гориво,сад це да стопирају раст цијена цигарета.У преводу...нека народ пуси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

19.06.2018 07:59

Да ли се запитате колико је људи напустило БиХ! Јос мало неце имати ко куповати цигарете.

ОДГОВОРИТЕ