Готово је: Панатинаикос 36, Олимпијакос 12!

Титула првака Грчке остала је у дворани ОАКА, после преокрета у трећој четвртини "мајсторице".  Дрхти Атина, тресе се Грчка - Панатинаикос је (опет) шампион! Тензија, прекид, повлачење у свлачионицу, домаћи навијачи опколили Спанулиса. . . ! Олимпијакосу пресудио бивши шутер Мет Лоџески.

Кошарка 17.06.2018 | 20:45
Готово је: Панатинаикос 36, Олимпијакос 12!
Кошаркаши Панатинаикоса одбранили су титулу првака Грчке, пошто су у петој, одлучујућој утакмици, као домаћини победили Олимпијакос - 84:70 (14:15, 17:20, 29:15, 24:20).

"Зеленима" је то друга узастопна титула после две године владавине најљућег ривала.

Укупно гледано, Панатинаикос се попео на национални трон 36. пут, што је троструко више од Олимпијакоса, који је у новијој историји имао паузу од чак 15 година између титула (1997-2012).

Било је то уобичајено бурно финале, које је почело "брејком" Олимпијакоса и најавом кажњавања играча од стране контроверзног власника Панатинаикоса, Димитриса Јанакопулоса.

ПАО је успео да узврати у другом мечу, а потом су и једни и други по једном победили као домаћини.

У недељу је Олимпијакос у "пакленој" атмосфери дворане ОАКА био бољи током првих 20 минута, али је пред почетак другог полувремена њихова клупа засута предметима са трибина, због чега су се Пирејци вратили у свлачионицу.

Пауза је потрајала, а када је коначно постигнут договор око наставка меча, домаћин је био далеко спремнији и "наоштренији" за борбу. Уз подршку са трибина, до краја треће деонице је Панатинаикос дошао до "плус 10", да би четири минута пре краја стекао и максималних 18 поена предности - 78:60.

Српски центар Никола Милутинов играо је за гостујући тим само 3:16 минута и забележио два скока, без постигнутог поена.

Није се Милутинов нашао у немилости тренера Сферопулоса, нити је био жртва тактичког надмудривања, већ је за тако мало времена добио свих пет личних грешака.

Грчка кошарка има свог владара, а он се ни у наредној години неће мењати! 

Кошаркаши Панатинаикоса славили су у великој мајсторици грчког шампионата и окитили се чак тридесет и шестом титулом националног првака, пошто су на свом терену у мечу пуном тензије надиграли Олимпијакос резултатом 84:70 (14:15, 17:20, 29:15, 24:20). Али, када у Грчкој није хаотично и лудо?!

И управо су дешавања са паузе између два полувремена очигледно натерала пулене Ћавија Пасквала да се тргну из својеврсне летаргије и најљућег ривала угазе у наставку утакмице. У моментима када су играчи Олимпијакоса прилазили својој клупи са трибина се сручила киша ситних и разних других предмета, после чега су Јанис Сфајропулос, његови саветници и комплетан тим одлучили да се повуку у свлачионицу и да из ње не изађу неко време. Прекид је трајао дуго, толико да је чак и делегат утакмице био приморан да оде у просторије гостујућег тима и моли их да се врате на паркет.

После краће паузе то се догодило, а онда је уследио период игре који је апсолутно припао Панатинаикосу и када је постало јасно да ће се шампионска круна још годину дана задржати у срцу Атине. 

Олимпијакосу је, може се и тако рећи, делом пресудио и његов бивши играч Мет Лоџески! Експлодирао је белгијски шутер у трећем кварталу и сасуо седам брзих поена, чиме је натерао свеприсутног Криса Синглтона, наоштреног Мајка Џејмса и прекаљеног Никоса Папаса да уђу у себи својествен транс и запале мрежицу Олимпијакосовог коша. Чак 29 поена Панатинаикос је убацио за нешто мање од десет минута игре у овом периоду, само два мање од укупног учинка за две пуне четвртине пре тога.

Истини за вољу, четвртине у којој је Панатинаикос играо ван сваког шаблона. Свега 18 поена из игре и баш лоших 9/28 из игре и чак 0/7 за три поена. Панатинаикос је такође, у тој потпуној конфузији првог дела утакмице извео чак 20 и погодио тек 13 слободних бацања! И поред свега тога Олимпијакос је на полувремену водио свега 35:31.

У наставку утакмице све се окренуло! Панатинаикос је стигао до првог далекометног хица преко Кеј Сија Риверса, Јоргос Принтезис је брзо узвратио на исти начин, али то је било све. Панатинаикос је силовито млео историјског такмаца и учинио да се ситуација на семафору брзо окрене. Да се минус претвори у двоцифрени плус и максималних 18 поена вишка, на шта Олимпијакос није имао никакав одговор. Није ни могао када осим Џамела Меклина и повремено легендарног тандема Принтезис - Спанулис није имао расположених нападачких решења.

Мало лудо звучи, али Панатинаикос је такмаца уништио поенима из рекета. Било их је чак 40, готово пола од укупног броја кошева.

Панатинаикос је тако много лакше привео комплетан посао крају и натерао крцату дворану ОАКА да експлодира од одушевљења и одмах по истеку времена испуни паркет!

Због свих тензија и дешавања последњих година ситуација није била нимало пријатна, обезбеђење је морало да окружи Василиса Спанулиса, кога су навијачи Панатинаикоса такође опколили... Познато је да у зеленом делу Атине мало ко воли легендарног аса због издаје коју је починио када је дрес Панатинаикоса заменио опремом највећег ривала, али ни у целој тој ситуацији није било ексцеса који би бацили сенку на велики успех Панатинаикоса.

Апослутни херој победе Зелених био је Крис Синглтон са девет поена и чак 17 ухваћених лопти, једном мање од броја поена Мајка Џејмса! Папас је дописао 13, Лоџески 12, а Џејмс Гист 11 поена. Код гостију 16 поена имао је Меклин, 13 Принтезис, а 11 Спанулис.

ПАНАТИНАИКОС: Џејмс 18, Папас 13, Лоџески 12 (4ск, 4ас), Гист 11, Синглтон 9 (17ск)...

ОЛИМПИЈАКОС: Меклин 16 (7ск), Принтезис 13 (5ск, 3ас), Робертс 13, Спанулис 11 (3ск, 3ас)...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар