Скандал у судници Суда БиХ

Суд БиХ данас је поново доказао да пред правдом нису сви једнаки.

Босна и Херцеговина 13.06.2018 | 19:09
Скандал у судници Суда БиХ
Судија Џемила Беговић прихватила је да генерал тзв.Армије БиХ Нехру Ганић оптужен за ратни злочин над српским цивилима у селу Чемерно може бити вјештак одбране Менсура Ђакића оптуженог за злочин над Србима у брчанском селу Буквик. 

Тужилаштво БиХ терети Менсура Ђакића некадашњег команданта 108.бригаде ХВО-а и Бегдаза Кајтазија за злочин против цивилног становништва почињен у септембру  92. у брчанском селу Буквик.

 Ђакић се терети да није спријечио војника да убије три особе српске националности, а након тога је пропустио да казни починиоца. Кајтази, бивши припадник ХВО-а, оптужен је за убиство двије жене српске националности – Милку и Радојку Брестовачки.

Одбрана оптужених је ангажовала Нехруа Ганића као војног вјештака-експерта, али је поступајући тужилац Мирослав Јањић затражио његово изузеће.

Ппротив Ганића, ратног генерала тзв. Армије БиХ, потврђена је оптужница за злочин над српским цивилима у селу Чемерно код Илијаша. Подсјећамо у мају 92.године у нападу на село Чемерно убијено је преко 30 српских цивила, жена, дјеце и стараца. Ганић је тада био командант Територијалне одбране општине Бреза.

Захтјев тужиоца судија Џемила Беговић није уважила чиме је направљен преседан у судској пракси. Ово је јединствен случај да се истој особи у једној судници суди за злочин над српским цивилима,а истовремено та особа у другој судници истог суда свједочи као вјештак у корист такође оптужених за злочин над српским цивилима.

Не желећи да учествује у,како је рекао, омаловажавању српких жртава, тужилац Јањић је одбио да испитује Ганића у својству вјештака одбране. Додао је да би испитивање вјештака против кога је потврђена оптужница за ратне злочине представљло кршење начела и принципа правде те да он у том скандалу не жели да учествује.

Тако је Нехру Ганић, генерал тзв. .Армије БиХ оптужен да је у рату починио злочин над Србима након рата постао експерт - вјештак који брани злочинце. Ганић је пред Судом БиХ вец био свједок одбране у предметима злочина над хрватским цивилима у Трусини али и у предмету оптуженим за ратне злочине над сарајевским Србима у логору Виктор Бубањ, односно некадашњој касарни ЈНА а данас сједишту Суда и Тужилаштва БиХ.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

кога

13.06.2018 17:27

Та вјест интересује.Ове хулигане, татине синове ,потомке дезертера. Ма дајте, њима је битно да србин србину пролије крв. Па видите да пдп, позива на крваве обрацуне. Није им битно срби и РЕПУБЛИКА СРПСКА, СТОЛИЦЕ СУ ЊИМА БИТНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Кога

13.06.2018 18:30

ајд' сад искрено на кога асоцирају ријечи татини синови, ратни дезертери? Или да те подсјетим...

Name

Дрзава спрдацина

13.06.2018 21:12

Дрзава спрдацина коју сви покрадају.Која напредује.

Name

Закон не постоји и не суди вец политика

13.06.2018 17:29

Суд БиХ је дно дна ту вам докази нетребају ту суди политика а не закон право и докази назалостистина и сведок сам лицно таквог процеса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

13.06.2018 18:55

За разлику од низих судова тај суд је врх.

Name

Кхал Дрого

13.06.2018 17:30

Овдје је нарушен и кредибилитет таквог суда, који се претворио у ругло (што и не чуди), и изигравање правде, јер ратни зликовац никако не може бити вјештак, тако нешто је у нормалинм земљама непојмљиво, наравно и да је пристрасан и да ће свједочити у корист своје зликовачке братије, но ово је и изругивање српским жртвама, и судиница Џемила Беговић је овим показала и доказала да истој бранши припада, и да јој трагови јаднако као и овим зиковцима Ганићу и Џакићу, нечовјештвом смрде. Тужилац Јањић је поступио принципијелно, наравно да није очекиват од таквог судије правичну пресуду, и ову сподобу од судинице, Џемилу, није лоше упамтити, оно за сваки случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

13.06.2018 17:48

И како мисле да це обстати ова франкестајн дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате Ли

13.06.2018 17:52

Ко поставља све судије?Милан Тегелтија милина подрепна мува.ВСТС је надлезан за сав криминал у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

13.06.2018 17:55

Тај суд босне и херцеговине вази само за спрдњу и босњаке да ослобадјају ај уздравље правоаудје бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "како"

13.06.2018 19:35

Бозе мој, ти који се представљас тако јадно, како те није стид тог свог коментара?! Поред овако узасне вијести по српске зртве и њихове породице, ти си насао, по узору на власт у Реп. Српској, да својим глупим коментарима, дијелис народ на патриоте и издајнике..срам те било фууј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.06.2018 14:50

Злоцинац се вратио на мјесту злоцина у улози неке врсте врсиоца притиска на зртве. Они који су му то дозволили су јос болеснији.

ОДГОВОРИТЕ