ФБиХ: Радницима тање коверте?!

Уколико Парламент ФБиХ усвоји нове приједлоге закона федералне владе о порезу на доходак и доприносима, то ће бити штетно за раднике, али и за послодавце, слажу се и економски стручњаци, и парламентарци и синдикалне вође.

Босна и Херцеговина 11.06.2018 | 09:01
ФБиХ: Радницима тање коверте?!
Објашњавају да се новим приједлогом опорезују накнаде, топли оброк, регрес и превоз радника, та да ће то бити удар на џепове радника јер ће кући носити мање новца него што су до сада. Мисле да су то само козметичке измјене и да ће оне угрозити ионако тежак положај радника, а спријечит ће и нове инвестиције у ФБиХ.

Крајем прошле седмице Влада је утврдила Приједлог закона о порезу на доходак и Приједлог закона о доприносима којим се укида порез на плате до 700 КМ, а уводи порез од 10 посто на плате од 800 до 1.500 КМ и 20 посто на плате преко 1.500 КМ.

Мирсад Исаковић, финансијски стручњак и економски аналитичар, истиче да је обавеза власти у ФБиХ да донесе нове законе о порезу на доходак и доприносе због тога што је став Међународног монетарног фонда (ММФ) да су издвајања од личних доходака у БиХ веома висока. Додаје да Владин приједлог неће ријешити проблеме радника и послодаваца, а неће ни испунити обавезе према ММФ-у.

"То су козметичке промјене. ММФ препоручује да издвајања од личног дохотка буду до 36 посто, ми смо обећали 42 посто, а и даље издвајамо више од 72 одсто", каже Исаковић.

Џевад Хаџић, члан Предсједништва Савеза самосталних синдиката БиХ за ФБиХ, каже да је Главни одбор синдиката док је још овај приједлог био у нацрту јасно рекао да га не прихвата таквог јер не уважава број чланова породице радника и не нуди повластице за раднике који имају двоје, троје или више дјеце.

"Овај приједлог апсолутно не препознаје тај сегмент и доводи до огромног повећања пореза и за раднике који имају вишечлане породице. Што значи да Влада директно утиче на смањење наталитета у ФБиХ", рекао је Хаџић. Истиче да је други аспект због којег не желе прихватити приједлог што се директно укидају накнаде као што су топли оброк, регрес, превоз, јер их Влада уводи у систем да они морају бити дио плате и аутоматски подлијеже порезу.

"Синдикат због свега тога не подржава такав закон и сматрамо да Влада на челу с Фадилом Новалићем наставља и даље доносити законе који угрожавају радничка права", казао је Хаџић.

Елвир Карајбић, шеф Клуба посланика СДП-а у Представничком дому ФБиХ, истиче да овај приједлог иде на штету радника, те да је повећана порезна основица којом ће се опорезивати и накнаде, и топли оброци, и превоз и регрес.

"Опорезиваће се све оно што је до сада било неопорезиво. Уколико се опорезују и топли оброк, регрес и превоз, фактички ће се од радника више узимати него што је то до сада било. Радник ће носити мање кући својој породици него што је носио постојећим законом. Комплетно оптерећење овим приједлогом Влада пребацује на радника, а тиме нису задовољни ни послодавци, пошто сви знамо да је код нас топли оброк био неопорезиви дио плаће. У овом случају опорезовано ће бити и то по 10 посто. Раднику ће бити опорезован и превоз, тако да би Влада била коректна када би казала колико је проширена пореска основица сада кад се изузев плаће опорезује и друго. Ово се не може назвати реформом, него антиреформом Владе", казао је Карајбић, додавши да СДП неће подржати овај приједлог.

Исмет Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому ФБиХ, сматра да постоји потреба да се ријеши питање плата и топлог оброка јер постоји проблем да се врло често радницима исплаћује најнижа плата, а да им се кроз исплату топлог оброка или неких других додатних прихода који нису опорезовани исплаћује дио плате.

"То се мора ријешити, а да ли ће послодавци смањити плаће или неће - не знамо. Али, потребно је ријешити то питање, да ли кроз ово рјешење које је понудила Влада или неко друго, то ћемо видјети у Парламенту", закључио је Османовић.

Приједлог Владе за плате

Порез се укида до 700 КМ
10 одсто опорезује се од 800 до 1.500 КМ
20 одсто износи порез на плате веће од 1.500 КМ

Извор: НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Остоја

11.06.2018 07:09

И код њиа је мецка заиграла испредкуце. Дје је сад боље,код нас ил там!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.06.2018 08:13

Код њиа..

Name

Ре

11.06.2018 09:56

Ти уопсте ниси процитао теx. Па ово и јесте добро. Процитај теx!

Name

кики

11.06.2018 07:46

Па добро им је реко ммф..36 % је доста и капак. Све странке имају као неке струцњаке и еxперте а не знају те законе преписати из Аустрије, цх или Д..јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

11.06.2018 08:19

У истом смо ми сосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2018 10:01

Никако крецес ли се ти мозда па да видис колико се ми трудимо да објаснимо како је код нас боље. Само погледај податке исплацених пензија