Украли 200 скупих возила у БиХ

Тужилаштво БиХ подигло је једну од највећих оптужница од када постоји, а на списку оптужених налази се 27 особа којима су на терет стављене организована крађа и препродаја око 200 скупоцјених аутомобила вриједних више милиона марака.

Босна и Херцеговина 09.06.2018 | 21:33
Украли 200 скупих возила у БиХ
Група је разбијена у акцији “Волан”, која је покренута 2011. и трајала до 2016. године због сумње да су њени чланови дуже вријеме крали аутомобиле на подручју Кантона Сарајево, Источног Сарајева и других крајева БиХ. Истражиоци су дошли до информација да су углавном крали скупоцјене аутомобиле њемачких произвођача “Ауди”, “БМW”, “Мерцедес” и “Фолксваген”. На мети су им се најчешће налазила возила “голф” и “ауди”.

У оптужници је наведено да су украдене аутомобиле сакривали и на њима мијењали идентификационе бројеве, а затим их препродавали. Дио плијена су сјекли и продавали у дијеловима, а у неким случајевима су од власника украдених аутомобила изнуђивали новац за откуп.

- Аутомобиле су сакривали на унапријед припремљеним локацијама на подручју Сарајева, Лукавице, Пала и Сокоца. Често су убрзо послије крађе контактирали власнике возила, од којих би изнуђивали новац за откуп. Уколико власници нису пристајали да плате откуп, чланови групе би фалсификовали документацију и аутомобиле препродавали у БиХ или земљама региона - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Група је дјеловала по прецизно утврђеним правилима и сваки њен члан је имао дефинисану улогу и задатке.

- Возила су крали углавном у ноћним часовима, били су наоружани и маскирани, а при томе су користили специјалан алат и прибор. Користили су и радио-станице путем којих су прислушкивали полицију и пратили њихово кретање да не би били откривени - рекли су у Тужилаштву БиХ, али нису навели ко је био организатор криминалне групе.

Тужилаштво БиХ  саопштило је да ће оптужбе против чланова групе доказивати са 340 свједока и вјештака и више стотина материјалних доказа.

Извор близак истрази казао је “Гласу Српске” да су оптужени сурови професионалци у овом “занату”, што доказују алат и опрема које су користили у крађама.

- Користили су специјализоване декодере за откључавање најлуксузнијих аутомобила. Уз помоћ декодера најбоље заштићено ауто били су у стању да украду за само минут. Примјера ради, крађа аутомобила БМW X6 уз помоћ овог алата траје свега 50 секунди - казао је наш саговорник.

Према његовим ријечима, у врху ове криминалне организације били су Данило Цицовић из Сарајева, Владимир Крсмановић са Сокоца и Сарајлије Марко и Срећко Трифковић.

- Фердо Вукоја из Груда и Горан Нижић из Љубушког били су задужени за крађе углавном модела БМW-а. Вукоја је и власник ауто-отпада у Грудама, гдје су одвожена нека од украдених возила и сјечена у дијелове - рекао је извор из истраге.

Бранилац више оптужених Нина Кисић каже да оптужницу није добила, али је истакла да током истраге неке ствари нису урађене како треба.

- Све их терете да су дјеловали као организована криминална група, али нико од њих није означен као организатор. За постојање групе неопходно је да има означеног руководиоца. Не знам да ли је у оптужници наведено ко је био вођа или не - казала је Кисићева.

Већина оптужених познати су одраније по кривичним дјелима и хапшени су због крађа аутомобила, док су поједини и осуђивани. Срећко Трифковић је у фебруару 2012. године, на основу споразума о признању кривице, добио годину и осам мјесеци затвора због крађа возила и изнуда. Бојан Кошарац и Његослав Милинковић учествовали су у покушају крађе БМW-а 4. августа 2016. године када је погинуо њихов саучесник Сава Петричевић. Овом тројцу полицајци су направили засједу и пуцали на њих, а том приликом је погођен Петричевић, који је у болници преминуо 29. августа.

Оптужени Мирослав Пајић недавно је хапшен у Источном Новом Сарајеву због сумње да је бомбом пријетио супружницима Ж. В. и Б. В, рекавши да ће их убити. Он је ово кривично дјело починио иако су против њега на снази мјере забране напуштања боравишта, које су му изречене након хапшења због крађе возила.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нн

09.06.2018 21:34

Треба им ја.а одсјеци па би видили да ли би опет. Дрзава им дозволила,така је и власт ниста боља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луле

10.06.2018 08:16

Тако је НН неко их је ститио док су тако организовани возе кола од 100 хиљада и нико не пита одакле парецаре

Name

Полиција на цисцење

10.06.2018 06:53

Да сам власт од плата полиције би све надокадио стете градјанима. Нису лопови Проблем вец наса полиција која ниста не ради. Све сам то дозивио у Србије . Укралисуми голфа испред хотела . Полиција је толико каснила на увидјај да су лопови могли стици и на Косово. Кад су досли и заврсили свој Део посла реклисуми да се јавим за 3 дана да ми дају потврду да је возило украдено како би одјавио таблице. После три дана ја сам се јавио у полицију у Мионици . Кадсам рекао да сам досао по потврду сви су отали без текста. Нико нема појма да је возило украдено. Једва некако надјосмо једног који има ту информацију.Он ми бас треба да изда ту потврду али муке незна ста да написе па зове судију који му даде инструкције. Како да полиција реагује кад нису упознати да је возило украдено???? Дали инеко игра двосјструку игру??? Да су рекли полицији да су дузни моје Ауто надокнадити сви би у полицији и опстини то знали. Овако бас их брига плата стизе радили или не . Назалост моја зена је бас посумљала на полицајца који је врсио увидјај. Наравно никада ниста није пронадјено али највеца трагедија је та потврда . Уњо стоји да јевозило украдено и да се мозе користити само за одјаву таблица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

10.06.2018 08:21

Све ове битанге осудити по 10 година робије па нека се поново усуде красти а са њима и поједине полицајце из ПУ Источно Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ