Савјети који ће вам спасити живот

Сезона грмљавинских невремена у пуном је јеку, а ови савјети могли би вам спасити живот. . .
Стигла је сезона честих грмљавина, а они који их се истински боје вјеројатно једва чекају да прође. С друге стране, фотографи обожавају ову сезону. Они су рођени ловци на муње.

Босна и Херцеговина 09.06.2018 | 18:31
Савјети који ће вам спасити живот
Но, били у првој, другој или некој трећој групи потребно је знати занимљиве ствари којима се можете заштити од удара грома.

Смртност од удара грома је од 10 до 30 посто, док од 50 до 70 посто преживјелих има значајне поремећаје, најчешће живчаног састава.

У години дана у цијелом свијету умре око 1.000 људи од удара грома. Примјерице, статистика говори како је 2012. у САД-у гром убио 28 људи, а озлиједио њих 139.

Муња је појава пражњења електрицитета у олуји. Звучна посљедица је грмљавина. Цијели тај феномен, назива се гром.

Када смо на отвореном, безброј је савјета како се заштити од удара грома. Па тако кажу да треба изабрати најнижа мјеста гдје нема воде, чучнити и погнути се напријед, а рукама обухватити кољена. Основна је логика овог положаја смањити тјелесну висину и што мањом површином тијела додиривати тло.

Не смије се лежати испружен на земљи, не смије се стајати испод стабала, испод металних конструкција и слично.

У затвореном простору није препоручљиво стајати код прозора, отворених врата, металних ступова, славина, утичница и електричних прекидача. Савјетује се не користити телефон и мобител, не туширати се, прати рубље или посуђе те искључити уређаје.

Вјеројатно сте небројно пута чули како је, кад грми, потребно искључити све електричне апарате. Ствар је у томе да ако зграду или кућу у којој се налазите погоди гром, електрицитет ће вероватно пролазити електричним инсталацијама до тла. Потребно је избјегавати текућу воду, машине за веш и суђе и све остале кућанске апарате укључене у струју.

У оним екстремним ситуацијама, ако сте ви управо тај несретник којег ће погодити гром то можете предосјетити овако:

Ако осјетите да вам трнци пролазе тијелом или вам се коса неочекивано накостријеши, велика је вјеројатност да ће вас у том трену погодити гром! Чучните, спустите главу и покријте уши рукама како бисте се заштитили.

Најчешће заблуде

– опасно је дирати особу коју је погодила муња,

– муња не удара два пута на исто мјесто,

– муња удара увијек у највиши објекат.

(Бука)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рагиб

09.06.2018 17:41

А у слуцају атомског напада.Цуцните, гурните главу сто ниже, пољубите се у д... и казите збогом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

09.06.2018 20:59

Засто не користити мобилни телефон у затвореном простору?

Name

Знаци

09.06.2018 21:07

Громобрани немају никаквог ефекта,неко се добро уградио.

ОДГОВОРИТЕ