Креће битка за европску круну: Шампион без Прлаиновића!

Мађарски Солнок брани титулу из Будимпеште, али ће у Ђенови играти без прве звезде, повређеног српског репрезентативца. Богати Про Реко домаћин Ф8. Чак 11 Срба на завршном турниру евро елите.

Остали спортови 07.06.2018 | 13:00
Креће битка за европску круну: Шампион без Прлаиновића!
Од данас до суботе Ђенова ће бити епицентар ватерпола. На програму је завршни турнир Лиге шампиона који од ове године броји осам клубова (претходне је било шест). Домаћин је најбогатији клуб света Про Реко, који се директно квалификовао на завршни турнир. Изабраницима Владимира Вујасиновића дају се највеће шансе да се оките круном најбоље екипе Европе.

Чак 11 Срба учествоваће на Ф8. Титулу брани Солнок, који је прошле године убедљво у финалу у Будимпешти на чувеном базену Маргит Сигет победио Југ 10:5. Управо ће те две екипе играти у дербију четвртфинала Лиге шампиона. Мађарски тим биће драстично ослабљен неиграњем једног од најбољих ватерполиста света Андрије Прлаиновића. Златни српски делфин играо је под ињекцијом меч финала шампионата Мађарске против Фернцвароша, стање повреде је погоршано, па неће бити спреман за турнир у Ђенови. Прлаиновић је иначе једини ватерполиста у историји који је био шампион Европе са четири разиличита клуба (Партизан, Про Реко, Црвена звезда и Солнок).

Бранилац трофеја је изгубио титулу у првенству наших северних сусета после пораза 8:7 од Ференцвароша.

„После губитка играча попут Мартона Вамоса и Денеса Варге прошлог лета, знали смо да ова сезона неће бити иста као и претходна. Међутим, први део је био успешан и чинило да бисмо могли да наставимо као у претходним годинама. Касније је наша форма пала и почели смо да губимо важне утакмице. Изгубили смо финале домаћег првенства, што нам је био тежак ударац, али имали смо десет дана за опоравак и спремни смо за овај турнир“, рекао је помоћни тренер Солнока Золтан Кош на завршној конференцији за медије у Ђенови.

Солнок се ослања на Србе. Иако неће играти Прлаиновић, биће ту тројица трофејних ватеролиста, бивши златни капитен делфина Живко Гоцић и садашњи репрезентативци Милан Алексић и Милош Ћук.

Противник мађарском тиму у репризи прошлогодишњег финала Лиге шампиона биће дубровачки Југ, који је два пута у низу поражен у финалима. Ове сезоне, екипа је подмлађена, а у тиму је и Србин Виктор Рашовић.

„Ова сезона донела нам је много успона и падова, али то је било очекивано јер је пет квалитетних играча напустило нашу екипу. Пре сезоне нисмо ни очекивали да ћемо бити овде, али успели смо досегнемо форму која нам је омогућила наступ на завршном турниру. Ми смо већ остварили наш циљ, освојили смо три трофеја код куће и пласирали се на Ф8. Све што постигнемо овде, за нас је сјајна ствар. Једно је сигурно, играчи су заиста исцрпљени јер је већина њих морала играти више утакмица него икад пре“, истакао је тренер Дубровчана Вјекослав Кобешћак.

Због изостанка Прлаиновића, малу предност има хрватски шампион. Осим тог дуела, дербија четвртфинала, неизвесност би требало да буде и у мечу Егера и Барселонете. У остала два сусрета, Олимпијакос и Про Реко су апсолутни фаворити против Шпандауа, односно Бреше.

Капитен репрезентације Србије Филип Филиповић по девети пут играће на финалном турниру Лиге шампиона. Он ће се тако изједначити са Андријом Прлаиновићем по броју учешћа. Леворуки српски бомбардер има три титуле шампиона Европе са Про Реком (2010, 2012, 2015). Екипа из места поред Ђенове је ове сезоне очекивано освојила титулу у Италији, а највећи ривал управо им је била Бреша, с којом ће играти у данашњем последњем четвртфиналном пару.

„Не мислим да је Про Реко фаворит. У последње две сезоне нисмо освојили Лигу шампиона. Играмо у Ђенови, па практично може да се каже да играмо код куће, па је притисак много већи него до сада“, истакао је Филиповић за свој званични сајт филипфилиповиц.рс.

Ове сезоне, Про Реко је сва четири пута био бољи од Бреше. Иако је био сигуран путник на Ф8, италијански шампион је остварио 13 победа и само један пораз ове сезоне у групној фази Лиге шампиона.

„Иако сви очекују да ћемо победити на овом турниру, ово је спорт и сваки тим може да дође до трофеја овде. Наравно, желимо да будемо прваци, али ту су и друге екипе које сањају исти сан. Прва утакмица против Бреше је прави тест за нас“, рекао је тренер најбогатијег клуба на свету Владимир Вујасиновић.

Уз Про Реко највеће шансе за титулу дају се Олимпијакосу. Великан из Пиреја је скуп репрезентативаца Грчке појачан са тројицом Хрвата, голманом Јосипом Павићем, а ту су и Андро Бушље и Паоло Обрадовић. Поред италијанског гиганта, у групној фази најбољи је био атински тим, који је био лидер Групе А са 12 победа и по једним ремијем и поразом. Немачки шампион нема шта да тражи на отварању Ф8 у Ђенови.

„Задовољан сам својим тимом у овој сезони, али мислим да ћемо морати да пружимо још бољу игру у следећа три дана, да бисмо постигли добар резултат. Досад смо добро играли и мислим да смо спремни за овај турнир, али идемо корак по корак па смо фокусирани само на утакмицу против Шпандауа, рекао је тренер Олимпијакоса Теодорос Влахос.

СРБИ НА Ф8 Лиге шампиона

Живко Гоцић (Солнок)
Милан Алексић (Солнок)
Милош Ћук (Солнок)
Виктор Рашовић (Југ)
Бранислав Митровић (Егер)
Страхиња Рашовић (Егер)
Марко Аврамовић (Егер)
Филип Филиповић (Про Реко)
Душан Мандић (Про Реко)
Владимир Вујасиновић (тренер Про Река)
Никола Дедовић (Шпандау)

Ф8 ЛИГЕ ШАМПИОНА (ЂЕНОВА), ЧЕТВРТФИНАЛЕ:

ЧЕТВРТАК

16.00: Олимпијакос - Шпандау  
17.30: Егер - Барселонета  
19.00: Југ - Солнок  
20.30: Про Реко - Бреша  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар