Неће бити нижих цијена роминга

Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Предраг Ковач је данас на прес-конференцији у Сарајеву сумирао резултате рада у протекле двије године, откада је он на тој позицији. Говорио је о ромингу, дигитализацији, цијенама услуга фиксне и мобилне телефоније, те увођењу четврте генерације мобилне телефоније.

Босна и Херцеговина 06.06.2018 | 15:26
Неће бити нижих цијена роминга
“У овом периоду актуелна је и цијена роминга, при чему би роминг и за кориснике у БиХ био исте цијене као и за све кориснике у Европи. Било је најављено да ће нови пакети цијена кренути од 1. јула, међутим, од тога нема ништа. Разговори су настављени и очекујемо да ће у наредном периоду и овај процес бити завршен тако да цијене за све кориснике услуга из БиХ буду углавном или исте као и за све становнике Европе, с тим да и РАК и БиХ морају водити рачуна да се ради о великим инвестицијама и да притом не смијемо донијети одлуке које ће ићи науштрб само наших телеком оператера”, навео је Ковач.

Казао је да је изједначена цијена позива из мобилне мреже према другим фиксним мрежама са цијеном позива из мобилне мреже према властитој фиксној мрежи, која вриједи за све постпаид и препаид пакете.

Као резултат, цијене су ниже од шест до 30 одсто, у зависности од телеком оператора и пакета услуга који се нуди.

Навео је и то да је осигурано да трајање рачуна за препаид кориснике након допуне износом од 10.00 КМ и више мора вриједити најмање 90 дана.

“На основу Споразума о снижењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникацијским мрежама између БиХ, Црне Горе, Републике Македоније и Републике Србије, потписаног у септембру 2014., само након прве фазе примјене, цијене одлазних позива биле су ниже за 70 до 80 одсто, цијене долазних позива (препаид/постпаид) су биле ниже за 79 до 90 одсто, док је просјечна цијена послане СМС поруке била смањена за 50 до 72 одсто”, навео је Ковач.

Додао је да је цијена преноса података значајно пала, те да је око 90 одсто нижа од 1. јула 2017. у односу на период прије почетка примјене споразума.

Ковач наводи да су креирани повољнији услови и у фиксној телефонији, успркос чињеници да је степен кориштености 21 одсто. Обавезивањем телеком оператора да успоставе и граничну цијену за позиве из фиксне мреже према другим мобилним мрежама, цијене су смањене.

“Када сам преузео ову дужност, изјавио сам да ћемо детаљније пратити поштовање регулаторних правила и прописа, што је и учињено. Као резултат, у подручју емитирања изречене су 154 извршне мјере, од чега је 67 новчаних казни, у укупном износу од 448.000,00 КМ”, казао је генерални директор РАК-а.

У подручју телекомуникација изречене су укупно 73 извршне мјере, од чега је пет новчаних казни, у укупном износу од 114.000,00 КМ.

Напоменуо је да средства која се наплате од новчаних казни никада нису била кориштена за финансирање Агенције, већ су увијек уплаћивана у буџет институција БиХ.

Према његовим ријечима, одузето је укупно осам дозвола: пет општих дозвола за радијско емитовање које се врши путем земаљске радиодифузије и три дозволе за телевизијско емитовање, од чега једну за телевизију која врши емитовање путем земаљске радиодифузије и двије дозволе за телевизијско емитовање које се врши путем других електронских комуникационих мрежа.

Као актуелну тему поменуо је и мултиплеx, односно дигитално емитовање у БиХ.

Казао је да су јавним сервисима додијељени МУЛТИПЛЕX А и МУЛТИПЛЕX Б. Тестно емитовање иде на подручју Козаре, односно Бањалуке, Сарајева и Мостара.

Напоменуо је да је РАК, у преговорима с осталим регулаторима из Европе, осигурао да БиХ има шест мултиплеxа.

Ковач је говорио и о додјели дозволе за четврту генерацију мобилне телефоније, наводећи да је након урађених анализа РАК прослиједио приједлог одлуке према Министарству комуникација и транспорта БиХ.

“Према нашим сазнањима, тренутно се чека мишљење ентитетских министарстава на предложену одлуку за додјелу дозволе телеком операторима, да се и у БиХ примијени четврта генерација мобилне телефоније”, навео је Ковач.

Извор: Фена

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реалитиц

06.06.2018 13:35

Уопсте ми и нетреба мтел, да радисицу и додику стављам паре у дзеп. Бх мобилна је боља од ових паса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

06.06.2018 14:32

Господине у ЕУ је за ПП довољно уплатити кредит једном годисње ... а не 10КМ за 90 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајкан

06.06.2018 19:27

Данас кад постоји Вибер, могу дрзати цијену 100 марака за минут.

Name

Закљуцак

06.06.2018 15:05

Јос једна агенција у вези са којом је СДС обецао брда и долине, а није направио ниста вриједно памцења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

06.06.2018 17:49

Чуј сумирао резултат рада, а ништа није ни урадио сем казне ртрс у!

Name

Гојко

06.06.2018 16:42

Па ста друго и оцекивати од ове дрзаве,ви ниста не радите да народу "олаксате зивот" и побољсате стандард вец само гледате како би наплатили народу "дерањем по кози" а ти народе буди овца па иди гласај.Паметни одлазе одавден јер како вријеме пролази доцемо у фази кад од плате ни резије нецес моци платити а тек да се хранис аууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац

07.06.2018 06:13

Маму ли вам јебем сад се не позивате на европу и европске законе....

ОДГОВОРИТЕ