БиХ уплаћено 1,3 милиона долара

БиХ је уплаћено 1. 324. 533 долара од заједничке продаје резиденцијалног стана бивше СФРЈ у Њујорку, што је у складу са припадајућим процентом од 15 одсто према Споразуму о питањима сукцесије бивше СФРЈ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Босна и Херцеговина 06.06.2018 | 13:22
БиХ уплаћено 1,3 милиона долара
Секретар Министарства иностраних послова БиХ и овлаштени представник за спровођење Анекса Б Споразума о питањима сукцесије Аднан Хаџикапетановић обавијестио је да је завршен поступак продаје резиденцијалног стана бивше СФРЈ на адреси 730 Парк Авенија у Њујорку по цијени од 12.100.000 долара.

Овлаштени представници земаља сукцесора преговоре са купцем водили су посредством међународне агенције за посредовање у продаји некретнина "Даглас Елиман" Њујорк.

Купопродајни уговор потписали су у Њујорку 31. маја овлаштени дипломатски представници земаља сукцесора. У процесу купопродаје купац је преузео и извршио плаћање свих финансијских обавеза насталих приликом промета некретнине, које иначе сноси продавац.

За државе сукцесоре ово је прва заједничка продаја која је успјешно завршена с обзиром на кратак рок условљен од стране купца, као и бројне активности које су подразумијевале сагласност Одбора станара зграде, надлежних органа САД за продају имовине и пренос власништва, али и појединачне законске процедуре свих земаља сукцесора.

Резиденцијални стан није користила ниједна држава насљедница бивше СФРЈ од 1992. године, када га је напустио посљедњи стални представник бивше СФРЈ при УН.

Протеклих 26 година Србија је плаћала неопходне трошкове текућег одржавања како би се стан задржао у посједу држава сукцесора бивше СФРЈ. Ови трошкови ће бити исплаћени из средстава стечених продајом стана, од чега ће удио БиХ бити 15 одсто од укупног уплаћеног износа.

Средства стечена по основу заједничке продаје ће бити усмјерена, кроз пројекте посебних намјена, на куповину објеката за смјештај дипломатско-конзуларних представништава БиХ на локацијама гдје Министарство иностраних послова БиХ издваја значајна новчана средства за трошкове закупа и нема имовину у свом власништву.

Заједнички комитет за провођење Анекса Б Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ наставиће активности на окончању већ започетог поступка продаје имовине у Њујорку, Бону, Берну и Токију.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

06.06.2018 11:56

А неки дан сте писали да је то био Титов стан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

06.06.2018 11:57

Милораде, не заборави, твојих је пола милиона $!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

06.06.2018 12:12

Дал* це баја да сврне барем пола милиона ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

07.06.2018 13:01

Југославиа није ваљала као ни комунизам,а банда јос за ових 26год. Није успјела ни да раскуци и прода све сто је тај систем и дрзава створила.Да о свему Милокрад одлуцује он би то унистио и продао за само 20.дана.

ОДГОВОРИТЕ