Вучић: Србија ће поштовати Дејтон

''Господин Вучић ме информисао о приликама у Србији, око ситуације на Косову и Метохији. То је била једна редовна размјена мишљења коју смо имали'', рекао је српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, након разговора са предсједником Србије у Београду. Вучић је рекао да ће Србија увијек поштовати Дејтонски мировни споразум и заједнички изражену вољу сва три конститутивна народа у БиХ - Срба, Бошњака и Хрвата.

Босна и Херцеговина 06.06.2018 | 11:39
Вучић: Србија ће поштовати Дејтон
Иванић је рекао да није реално да се у четири мјесеца до избора постигне договор око спорних питања о границама двије државе. Нагласио је да је упозоровао да ће БиХ око измјена Изборног закона имати ''озбиљан проблем''.

Казао је да није било говора о питањима државних граница.

''Нисмо разговарали зато што није реално очекивати у ова четири мјесеца до избора да се постигне договор. Мислим да је огромна штета, био би то огроман плус и за Србију и за Босну и Херцеговину, био би то тако лијеп примјер у региону, све се свело на једну или двије ствари које нису тако тешке. БиХ је важна Србији, не само политички него и економски, постоји много разлога да се ти односи побољшају'', казао је Иванић.

Говорећи о најављеној градњи аутопута Сарајево - Београд, он је оцијенио да од Турске очекује информације о финансијској структури тог пројекта.

''Очекујемо од земље која се око тога највише ангажовала, од Турске, да изађе с финансијским склопом, увјерен сам да ћемо до јесени с њихове стане имати јасан став како финансијска структура треба изгледати. Посао треба добро припремити'', поручио је Иванић.

Нагласио је да су међународне инсититуције у БиХ често имале ''фаворите'' и то је оцијенио ''грешком''.

''Међународне институције у Босни и Херцеговину највећу грешку праве кад с времена на вријеме имају фаворите. Онда фаворите у БиХ  покушавају да афирмишу, а друге критикују. Врло често је Република Српска била критикована, ја се надам да ће ПИЦ докле год постоји почети све више да заузима неутралну позицију и да нема своје фаворите'', казао је Иванић.

Што се тиче измјена изборног закона у БиХ, Иванић каже да од тога нема ништа и да је прије годину и по дана упозоравао да БиХ улази у озбиљан проблем.

"Мислим да је велика грешка пребацивати на ЦИК ствари око којих се домаћи политичари нису могли договорити. Мислим да је то јако погрешно и само пребацивање одговорности. Кључ договора је договор партнера у Федерацији. Нико жив не може помоћи ако ти људи неће сами себи помоћи'', казао је Иванић.

Казао је да на састанку није било ријечи о мигрантској кризи.

"Нисмо о томе конкретније говорили, ја мислим колико знам, да већина миграната долази преко Црне Горе. Није њима жеља да остану у БиХ, не дјелује им Босна и Херцеговина као земља у будућности. Не смијемо потцијенити ни могуће злоупотребе мигтантске гризе'', закључио је он уз напомену да је главна ствар контрола граница.

Из Кабинета предсједника Србије је саопштено да ће Србија увијек поштовати Дејтонски мировни споразум и заједнички изражену вољу сва три конститутивна народа у БиХ - Срба, Бошњака и Хрвата.

Вучић, који је са Иванићем у Београду разговарао о билатералним односима и ситуацији у региону, нагласио је да је Србија опредијељена за унапређење односа са БиХ, како политичких, тако и економских. 

"Добросуседски односи су од виталног значаја и за српски народ у Републици Српској и БиХ, као и за Бошњаке и Хрвате у БиХ, али и за мир и стабилност у региону", оцијенио је предсједник Србије.

Саговорници су размотрили могуће заједничке економске пројекте и друге видове сарадње Србије и БиХ.



(БН/Н1)
(Фото: Тањуг)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

ДОXА

06.06.2018 09:51

Па о цему сто онда прицали цуј граница није вазна мигратни нису вазни ма дај кога ти зајебавас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми

06.06.2018 10:14

Зар ви не знате читати између редова овим је Вучић показао за кога је на изборима у октобру. Подршка за ИВАНИЋА И ГОВЕДАРИЦУ.

Name

ккк

06.06.2018 11:59

Смијесни сте, зна се кога званицна Србија подрзава, само Предсједника Додика јер знају ако ови додју оде Република Српска!

Name

ДОДИК

06.06.2018 12:21

РЕПУБЛИКА СРПСКА "ТО САМ ЈА"! ЈА АКО ИЗГУБИМ ИЗБОРЕ НЕСТАЋЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. НАРОД "НЕКА ЈЕ НЕСТАНЕ".

Name

Миљан

06.06.2018 12:28

Овај разговор је велика ствар за нас Црногорце.

Name

ккк

06.06.2018 12:40

Нестајање призељкују ови из Федерације. Резултати избора це бити такви да це јос висе уцврстити тезњу народа у Републици Српској да она опстане а Предсједник Додик це на најбољи могуци нацин из Истоцног Сарајева управљати процесима који су незаустављиви. Народ ако казе у октобру да зели Републику Српску онда це то тако и бити.

Name

Црвени Бот

06.06.2018 12:47

Ккк је опет постао активан!

Name

ЦХ-А-Д-ЛW-ФР

06.06.2018 12:53

Овај разговор је велика ствар за нас из дијаспоре!

Name

Бајкер

06.06.2018 17:14

Све проблеме рјесавајте у Дејтону. Посто постујете Дејтон.

Name

Пиxy

06.06.2018 09:54

Јесу ли разговарали о економији, производњи, стандарду живота, куповној моћи, корупцији или криминалу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

06.06.2018 10:21

Ма дај ба хахаха. Краљ си!!!

Name

Зеро

06.06.2018 13:54

Опет поцело србовање xxxл...а макарони за руцак.

Name

цомбе

06.06.2018 10:01

''Међународне институције у Босни и Херцеговину највећу грешку праве кад с времена на вријеме имају фаворите. Онда фаворите у БиХ покушавају да афирмишу, а друге критикују. Врло често је Република Српска била критикована, ја се надам да ће ПИЦ докле год постоји почети све више да заузима неутралну позицију и да нема своје фаворите'', казао је Иванић.,,,,А шта требају Иванићу да подржавају све и свашта, подржавају оне који су очито у праву, не могу Бају подржавати у његовој реторици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

06.06.2018 10:29

О границама баш и није смислено разговарати. Ту пробем прави онај Алијин мали, додуше тај прави пробем гдје стигне, осим ако му Ердоан, пардон његов предсједник Ердоан не каже; миран, Бакире, миран. Са обје стране Дрине живи исто народ, много тога нас спаја, култура, духовност, историја и најважније, родбинске везе. Ако се то питање ријеши добро и јест, ако не, међу истим народом сметњи не може бити. О мигрантима јесте било говора, ово је изјава за сарај Шехеран, из разумљивих разлога то се неће избосити у јавност. У сваком случају, овакви састанци су добри, могу само добро донијети и Србији и Српској (јер овај наш је ипак прије свега члан предсједниптва из Српске), сад што некима у сарај Шехерану то баш и није по вољи, шта да се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2018 11:38

Лупетас глупостл.Цланови педсједниства се заклињу Босни и Херцеговини они немају ниста са ентитетима.

Name

Иван

06.06.2018 11:49

Да али браћа насложније живе ако између њих нема спора. Дакле у овом случају морамо гледати свој а не београдски интерес.

Name

ккк

06.06.2018 12:02

Ако је Иваниц цлан предсједниства из Републике Српске онда сам ја Предсједник свих српских земаља!

Name

ккк

06.06.2018 12:48

Бице супер када наса Зељка преузме кормило РС-а!

Name

Лажно Име

06.06.2018 12:59

Држите се ви ваших малих пензија и плата Што се тиче границе,велики Изетбеговић се бори да РС профитира а не Србија. Вучић се бори да Србија профитира негледајуци да самим тим наноси штету србима преко дрине... ПС нисам присталица националистичких партија. Мени се није свиђало у Босни па сам одселио можеш и ти исто тако вољ ти у Србију или Русију ма гдје ти је воља

Name

холланд

06.06.2018 15:39

Нико вам не брани да се иселите у мајчицу Србију.

Name

007 Бонд

06.06.2018 10:42

Србија ће да поштује Дејтон док је у могућности (значи, изворни Дејтон, и све што у њему пише)! ... А Америка Косово не да, и тачка! Чак су рекли и да никакав улазак војске Србије на Косово не долази у обзир, јер би то они сматрали као претњу, и онда би опет морали да интервенишу. ...Тако да ће Србија највероватније да направи правни уговор, и да са њим изађе пред целу међународну заједницу. Значи: Србија треба да призна Косово, али да у истом тренутку, и уз подршку целог света север Косова и Република Српска постану саставни део Србије. ...И то се зове изгубити 8000 км2, али, и добити 2000 км2 од севера Косова, и добити 25 000 км2, тј. целу Републику Српску. А кад би у преговорима били паметни - могли би да извуку и оне 4 српске општине које су биле Р.Српска, али су по подели дате Федерацији. Па би онда то било Р.Српска од 27 000 км2. ... ... А рата онда не би било, јер Бошњаци и Албанци су под контролом Америке... Јер тај правно-политички уговор би био под мониторингом целе међународне заједниц, па би се све испоштовало, и све би се завршило у миру...П.С. И онда ће таква Србија: СРБ + права РС , + срвер Косова да уђу у НАТО, јер Амер је тако наредио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

06.06.2018 11:29

Србија је Босну и Херцеговину признала. Тако да твој комплетан коментар нема смисла :)

Name

Ре оо7 Бонд

06.06.2018 11:33

Који си ти дебил и незналица.Немогу да верујем да јос такви незналица постоји.Игра на балкану заврсена.Дрзаве постоје никаква уједињења висе нема а припајања о томе да не говоримо.Јадан си са таквим малоумним размислхањем.

Name

007 Бонд

06.06.2018 11:43

Ово што ја пишем - то је вама за сад несхватљиво. Али, видећете да сам био у праву. ...А ако желите да схватите - морате онда да пратите међународну политику, и политику у региону, и да читате између редова... А не само да пратите шта вам ради Бакир, и шта вам се дешава у Федерацији.

Name

ккк

06.06.2018 12:09

Реално је да се тако и деси. Нема другог нацина да се ријеси проблем Косова и БиХ осим на нацин подјеле Косова и БиХ. Ја сам за опцију да се остатку Босне да и дио Сандзака као компензација за Републику Српску и да напокон зивимо свако у својој дрзави!

Name

ре 007 од Милана Мд.

06.06.2018 12:57

Кад ми неко казе да цита имедју редова то ти је исто кад БАБА ГАТАРА гата и ти јој јос дас новац. Тако овај 007. Он бих да се РС припоји Србији а да међународна заједница стоји иза тога,мало сутра. Чуо ово, да срби буду паметни па да припоје РС сРБИЈИ. Најбоље би било овог 007 убацити табо па нек ту памет доказе.

Name

милане лазно име

06.06.2018 13:37

Да те подсетим где је Крф,где је ДДР,где субони сто се припојисе Кини свидело се теби или не Србска иде у самосталност.

Name

Браво Бонд

06.06.2018 13:39

Имам исто мисљење није њихово ниста незнају ко су неце их ердоган неце их срби.

Name

Иван

06.06.2018 13:49

Хахахахаха у каквом трипу ви живите. БиХ има вањске границе у којима ће остати. Косово је независна држава. Вучић је луд. Додик је криминалац који замајава народ како би скренуо пажњу са свог криминала епских размјера.

Name

Трт

08.06.2018 05:44

Можете добити али оно што преко двоје виси.Хајде Бонде набери.

Name

Мркач

08.06.2018 05:47

Бонде ти једино можеш добити 25 цм.Жао ми је немам више да дам.

Name

Мила

06.06.2018 10:47

Стварно сте постали досадни,понављате исто ко папагај.Оцекивати од вас ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

06.06.2018 11:03

Само Додик не постује Дејтински споразум.! Јесу ли ови други мислим на Вуцица, Путина, САД, ЕУ... ниста не знају или нас прецједник све зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.06.2018 11:22

СВАКИ РАЗГОВОР СЕ СВОДИ НА ДВИЈЕ РИЈЕЧИ ПОШТОВАЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА ОД КОГ СВАКОГ ЗАБОЛИ ГЛАВА,КАД СЕ ПОЧНЕ ПОНАВЉАТИ УВИЈЕК ЈЕДНА ТЕ ИСТА РИЈЕЧ ТО ЈЕ УБИЈАЊЕ ЉУДСКОГ УМА. ТА ИЗГОВОРЕНА РИЈЕЧ СЕ ПОДРАЗУМЈЕВА .ДА ЛИ ИМА ИШТА НОВО ШТО БИ БИЛО ИНТЕРЕСАНТНО ЗА НАРОД .НАРАВНО ДА НЕМА. ФОРМА ЈЕ ЗАДОВОЉЕНА. ЖИВОТ МУЊЕВИТО ЛЕТИ НЕМА ПОВРАТКА.СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без опозиције

06.06.2018 13:31

Зивела РЕПУБЛИКА СРБСКА,слусајте ви који се бољем надате јебе вас ова власт јебаце вас и друга запамтите моје реци и сетите се њих следеце године а видим да се сиротиња највисе нецему нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

06.06.2018 14:40

БиХ це постовати договор из Куманова и вољу Срба и Албанаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО

06.06.2018 16:20

Па јасно је да је и Србија увидила да једини спас за Српски нрод у БиХ могу донети господин Иваниц и господин Говедарица. То су прави политицари а не саторски пјеваци. Поздрав из Беца, Аустриј цела за промене у РС, па да и ми дијаспорци се поцнемо врацти, доста је било пљацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм!

06.06.2018 17:08

Овакав сусрет је био,безсадрзајан ,за јавност и пред уводјење санкција Додику!

ОДГОВОРИТЕ