Европа тражи хитне измјене закона

Европска унија позвала је још једном Парламентарну скупштину БиХ и све политичке странке да хитно измијене релевантне одредбе Закона о кривичном поступку у складу са међународним стандардима и захтјевом Уставног суда БиХ, саопштено је петак из Делегације ЕУ у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.06.2018 | 09:19
Европа тражи хитне измјене закона
“Ово ће бити од кључне важности за способност институција одговорних за владавину закона да очувају безбједност земље, проводе осјетљиве истраге и пруже имунитет свједоцима, те да сарађују са међународним агенцијама за провођење закона, попут Интерпола и Европола”, наводи се у саопштењу.

Истовремено, ЕУ изражава озбиљну забринутост због неуспјеха политичких странака, као и Савјета министара и Министарства правде, да се придржавају својих опредјељења за борбу против корупције, организованог криминала и других облика тешког криминала, у контексту припреме мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ.

У саопштењу се наводи да ова година представља јединствену шансу за БиХ да ојача своју повезаност са ЕУ и са регионом, те да се приближи стандардима Уније, а не да се удаљава од њих.

Уставни суд БиХ јуче је констатовао да Парламентарна скупштина БиХ није извршила одлуке овог суда о оцјенама уставности одредаба Закона о кривичном поступку БиХ и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији, те одредио даљи начин њиховог извршења.

“Уставни суд је одредио даљи начин извршења своје одлуке тако што ће се оспорене одредбе примјењивати у складу са стандардима садржаним у раније донесеним одлукама оцјене уставности, те у складу са општим стандардима људских права и слобода из Устава БиХ и Европске конвенције и праксом Уставног суда и Европског суда у области на које се те оспорене одребе односе”, изјавио је Срни регистрар Уставног суда Звонко Мијан.

Према његовим ријечима, БиХ се неће наћи у правном вакууму с обзиром да је ова порука Уставног суда упућена стручним институцијама које примјењују ове одредбе.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Новоматиц Адмирал

02.06.2018 08:21

Аустријски Фашистички концерн Новоматиц Адмирал заједно са Милорадом Додиком финансира организовани криминал у Републици Српској и преко фирми НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ доо се бави прањем новца и извлачењем новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

02.06.2018 08:31

А како це Додик и Цовиц даље да зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нас тројица

02.06.2018 08:46

Мозете нас звати колико хоцете, али ми смо искљуцили свјетло. Упс, пардон, телефон. Имамо само глухи телефон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

03.06.2018 07:39

Хаа ама ко да донесе о бозе па нису луди сами себи донијети закон!!! Европа мисли да су то људи хаха уби се од смијеха па они имају своје законе то су људи огрезли у криминалу јос у рату и после рата па то је искустбоооо то само пријејивсуд медјународни и све хапсити по кратком поступку има ли ико да спаси овај опљацкани народ ово је дно дна цекати од лопова да несто промијене мјесто да се хапсе је лудост криминална дрзава од рата