Власти да поштују став институција

Стручњаци Венецијанске комисије требало би да наредне седмице разговарају са лидерима политичких странака о измјенама Изборног закона БиХ, са фокусом на рјешавање попуне федералног Дома народа, пишу ''Вијести''. Бивши члан Централне изборне комисије БиХ Вехид Шехић очекује да ће Венецијанска комисија након детаљније анализе дати своје мишљење.

Босна и Херцеговина 02.06.2018 | 08:11
Власти да поштују став институција
"Јако је добро што представници Венецијанске комисије директно разговарају са предсједницима политичких странака, које имају своје посланике у државном Парламенту. Но, тешко је прогнозирати да ли ће доћи до компромисног рјешења, будући да постоји одређени степен неповјерења међу актерима политичког живота", каже Шехић за ''Вијести''.
 
Он потцртава да би домаћи политичари требало коначно да схвате да БиХ не смију увући у политичку кризу и онемогућити функционисање институција на државном нивоу неимплементацијом одлуке Уставног суда БиХ.
 
"Треба сачекати и одлуку Уставног суда БиХ по апелацији Борјане Кришто, а у вези са чланом Устава ФБиХ који говори да ће се из сваког кантона изабрати најмање по један делегат из сва три народа, уколико је изабран у кантоналну скупштину. Након тога ситуација ће бити јаснија. Но, сигурно је да постоји рјешење за овај, сад већ политички, проблем који угоржава имплементацију резултата избора", сматра Шехић. 
 
Наводи како не жели прејудицирати какво ће бити мишљење Венецијанске комисије, али каже да је потребно узети у обзир оно што је рекао Устав ФБиХ.  Властима у БиХ поручује да треба да поштују став институције, која је тијело Вијећа Европе.
 
"Било би лицемјерно да кажу да неће уважити мишљење Венецијанске комисије, а претходно су га затражили", мишљења је Шехић. 
 
Ипак, додаје, да је БиХ, нажалост, изгубила међународни кредибилитет и да је позната по томе што се не поштује Устав ове државе, као ни пресуде Уставног суда БиХ и одлуке Европског суда за људска права. 
 
"Како ћемо тек поштивати мишљења Венецијанске комисије која нису обавезујућа?", пита Шехић реторички.
 
 Како наводи, некада се залагао за то да представници међународне заједнице, односно ОХР, морају предузети одређене мјере ради грађана БиХ. 
 
"Међутим, поставља се питање зашто ми имамо власт, зашто власт не имплементира оно што је по закону обавезна, зашто да то ради неко други у име њих. Мислим да је дошло вријеме да међународна заједница каже: 'Договорите се, ми нећемо наметати'. Но, уколико се због нечињења и неодговорности домаћих политичара функционисање државе доведе у питање, онда сматрам да треба предузимати одређене политичке мјере - утврђивање политичке одговорности", наглашава Шехић.

(БН/Вијести)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лактаси

02.06.2018 06:38

И ВЛАСТ И ИСТИТУЦИЈЕ ТРЕБАЈУ ДА ПОСТУЈУ ЗАКОНЕ И ДА РАДЕ ПО ЗАКОНИМА А НЕ ОВАКО МОЦНИЦИ СТА ЗЕЛЕ ТО И ОСТВАРЕ ТУ ЗАКОНИ НЕ ПОСТОЈЕ! СВИ ПРОВЛЕМИ У НАСОЈ ЗЕМЉИ ДОЛАЗЕ ОД КОРУМПИРАНЕ ВЛАСТЕЛЕ И ЊИХОВИХ ЈАТАКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет они

02.06.2018 07:19

Опет та Венецијанска комисија.Ста це савјеовати да царсија бира хрватског представника.Смијесно.

Name

Не,само

02.06.2018 08:07

Ће речи да само они са ХДЗ генетском маркицом могу гласовати за хрватског члана Предсједништва БиХ. То су еуропске вриједности а сви знамо да су и хрватски ХДЗ и бх филијала носиоци тих вриједности на просторима јужно од Блеибурга