О РТВ такси биће још расправе

Приједлог СДС-а да се укине плаћање РТВ таксе и да се јавни РТВ сервиси финасирају из буџета изазвала је данас оштру полемику међу посланицима и вишечасовну расправу. Приједлог није усвојен по хитном поступку, како је СДС тражио, већ је упућен у редовну парламентарну процедуру.

Босна и Херцеговина 30.05.2018 | 19:15
О РТВ такси биће још расправе
Пуно је разлога због којих треба да престане финансирање јавних РТВ сервиса на овакв начин, истичу у СДС-у и предлажу да се финансирање пребаци на буџете и то да се из буџета Републике Српске финсира РТРС, Федерације БиХ Федерална  телевизија, а БХТ из вуџета институција БиХ.

СДС је нашао и начин да финсирање РТВ сервиса не оштети ентитетске буџете него да се изнађу средства за функционисање јавних емитера из новца прикупљеног повећањем акциза на гориво који стоји неискориштен и који се како ствари стоје неће употријебити за изградњу нових путева и аутопутева.

"То би било нејпоштеније и према грађанима и према јавним емитерима'',сматра предсједавајићи Представничког вијећа Младен Босић (СДС) и додаје да се СДС не бори против јавних сервиса али се бори притив њехове приватизације однсно рада у интересу једне групе људи или једне политичке групације.

"Надам се да ће наш приједлог добити неопходну подршку у Предсатавничком дому и да ћемо направити бар тај мали корак да макар нешто олакшамо грађанима. Много је грађана који сматрају да не траба од својих уста да одвајају за овакве јавне емитере'',истиче Босић.

Приједлог СДС-а  је изазвао салву напада и увреда из табора СНСД-а.

,,Ово је тачка на и када је у питању издаја Савеза за промјене'',тврди посланик СНСД-а Никола Шпирић и додаје да Савез за промјене "јуриша" на грађане Републике Српске који сада требају, како каже, да плаћају РТВ таксу за РТРС али и за БХТ.

"Зна ли СНСД како се сада финсирају РТВ сервиси'', питају из СДС-а и подсјећају да од 7,5 марака РТВ таксе половина иде БХТ-у а по четвртина РТРС-у и Федералној телевизији, те да је на такав начин подјеле средстава својевремено пристао управо СНСД.

,,СДС не укида финансирање РТРС-а, мада би требало јер је то постао сервис који игнорише захтјеве грађана и који сваког становника Српске који се усуди да каже да није задовољан стањем у Српској назива издајником и страним плаћеником'',тврди шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић и додаје да СДС није и никада неће рушити институције Републике Српске.

,,Ми се боримо за очување институција, а руше их они који их злоупотребљавају и који се крију иза њих'',истиче Пандуревић.

,,РТРС је изнад свих нас.То је институција која ће постојати и након СНСД-а али ће радити како треба. РТРС сада има и огромне финасијске проблеме. Имовима им је под хипотеком,имају 20 милиона неисплаћених обавеза а радницима се не уплаћују доприноси последње двије године'',каже Пандуревић и истиче да би се стављањем на буџет РТРС финансијски стабилизовао.

Осим СНСД-а, приједлог СДС-а не подржавају ни остале партије из тзв.акцизне коалиције,односно посланици СДА,ХДЗ-а и СББ-а.

Зашто се поједине политичке патрије против идеје да се три јавна емитера у БиХ финсирају из новца који не искориштен стоји на рачунима Централне банке?

Зашто не желе да грађанима уштеде бар тих 7,5 марака мјесечно, што је отприлике сума коју ће просјечан пензинер у Српској добити након обећаног повећања пензија?

Одговоре ћемо,надамо се,добити до октобра.



БН ТВ


 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

маркус81

30.05.2018 17:40

Ако претплата већ треба да буде законска обавеза грађана, онда треба грађанима омогућити утицај на уређивачку политику и менаџмент РТРС-а. Зашто би плаћао телевизију коју не гледам, и не желим да гледам јер служи као приватно гласило једне странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2018 20:33

Претплату треба да плаћају они који примају плату из буџета и државних предузећа. Нека држава не тражи ником да плаћа претплату онима којима је одузела сва људска права.

Name

Инсајдер

30.05.2018 18:33

Не разумијем какве везе градјани РС имају са Бхт и Фтв.Мозе ли неко да ми казе да ли од новца који градјани федерације уплацују као тв таксу,дио новца иде за Ртрс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

30.05.2018 19:05

Исто као И ми сто уплацујемо за бхт И фтв, толико И они уплацују за бхт И ртрс. Једина разлика је сто вецина хрватских кантона не уплацује ниста. Да ли је сада јасније? од 7,5 КМ, 50% иде бхт, а по 25% ртрс И фтв

Name

Ре коле

30.05.2018 21:00

Ок,а која је ондq логика сто плацамо једни друге.Плацамо ми своје,они своје и то је то.50% бхт,а 50% ртрс.А и то ми није јасно,не могу бити два јавна ртв сервиса,или бхт или ртрс.Ако плацас бхт зато сто ти се ипак дрзава зове БиХ,онда плацас само бхт и то је то.Ако не признајес дрзаву,онда плацас само ртрс и ту је крај прице.За хрватске кантоне свака цаст,и не треба ниста ни плацати,посто оцито се не зна ни ко ста,ни коме плаца...

Name

МА

30.05.2018 18:50

НИКО ВАС НЕ ЗАРЕЗУЈЕ НИ ДВА ПОСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

30.05.2018 21:44

А што не кажете да су само три посланика гласала за ову глупост!

Name

Соња

30.05.2018 19:40

Апсолутно подржавам. Не гледам је. У почетку јер је програмска шема била без везе, а сада је и политика дубоко инволвирана у уређивачку политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

30.05.2018 21:28

Јесте ви смјеснниии..не гледам ни ја 60 канала у Њемацкој...два пута упалим у 10 дана ал ипак платим 18 еура сваки мјесец...ко ми је крив сто не гледам??? Сад би ја Сваби требо реци остави ми 4 канала ево ти 2 еура..?? хахаха

Name

Ре Јоја

01.06.2018 13:24

Свака част Јоја!

Name

мостарац

30.05.2018 20:05

Ја је никад нецу платити ,ни ртрс ни фтв ни бхтв само би платио ХТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

30.05.2018 20:16

Било би најреалније да плаћање буде законска обавеза, а да свако има право да одреди којој ТВ кући ће да уплати. Е, онда би се знало најпрецизније стање гледаности и квалитета програма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсајдер

30.05.2018 21:29

Дуг РТРС је 35 милиона КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

31.05.2018 07:02

Ако је то проблем..дај признаницу да то поравњам.

Name

Лука

30.05.2018 21:32

Издајници су они који су направили милионски дуг РТРС а не они који траже измјене закона. Издајници су они који су срушили кућу изнутра јер су неспособни послушници два кабинета. ТАЧКА!

ОДГОВОРИТЕ