Против укидања РТВ таксе

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине нису прихватили да се у хитној процедури разматра измјене закона о јавном радио-телевизијском сервису којим се предлаже укидање РТВ таксе. Акцизна коалиција СНСД, СДА, ХДЗ и СББ против укидања РТВ таксе коју плаћају грађани.

Босна и Херцеговина 30.05.2018 | 15:51
Против укидања РТВ таксе
Захтјев је то био Клуба посланика Српске демократска странке (СДС) који сматрају да је досадашњи начин финансирања Јавног РТВ сервиса неправедан са становишта дискриминације грађана и различитих начина на који се ентитетске правосудне институције односе према обавези плаћања РТВ таксе.

Приједлог измјене тог законског рјешења потписали су: Младен Босић, Александра Пандуревић, Ненад Лалић и Момчило Новаковић који оцјењују да се јавни емитери нису понашали као сервис свих грађана, него као сервис појединих владајућих странака.

Управо у томе виде своје разлог за тврдњу да јавни сервиси нису били у служби свих грађана због чега неоправданим сматрају да грађани плаћају њихов рад, па су предложили да јавни сервис БХРТ буде финансиран из буџета БиХ, а РТРС и ФТВ из буџета Републике Српске, односно Федерације БиХ.

За посланике акцизне коалиције, СНСД, ХДЗ и  СДА то није било прихватљиво и они су против да ртв такса коју плаћају грађани буде укинута.

Посланик Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Никола Ловриновић најавио је да тај клуб неће прихватити хитност процедуре јер, како је казао, не ради се о једноставној измјени закона него се ради о системском закону.

Подсјетио је да је готово цијели мандат потрошен у проналаску рјешења питања наплате РТВ таксе, а за њега је спорно и финансирање из буџета што није пракса, тврди, ни у другим земљама.

Замјеник предсједавајућег Дома Шефик Џаферовић (СДА) оцијенио је да је опасно на такав начин улазити у ту проблематику, а да се не зна како ће се то све ријешити те је најавио да СДА неће прихватити ни хитну процедуру нити меритум закона јер тако предложен закон може водити ка разбијању бх. РТВ система.

Предсједавајући Дома Младен Босић (СДС) казао је  да посланици робују стереотипима и имају унапријед одређено мишљење формирано давно јер уколико неко други предлаже нешто онда је то аутоматски лоше не улазећи у суштину.

Позвао је посланике да размисле о приједлогу јер каже да грађани могу бити задовољни овим приједлогом, а не види ништа ни спорно за три РТВ сервиса јер је и њима у интересу да имају стабилно финансирање како не би зависили од "утјеривање намета и такси".

- Зашто би неки грађани плаћали таксу, а неки не и ништа се не догађа. И док негдје судови у року од два мјесеца долазе и плијене имовину за неплаћање таксе другдје то није случај. Бројни су проблеми те ћемо имати расправу о овоме без обзира да ли ће то бити у оквиру хитне процедуре - закључио је.

На такве тврдње Босића реаговали су посебно посланици СНСД који су тврдили да је постојеће стање за њих задовољавајуће.

Овај приједлог измјена закона о РТВ такси парламентарни пут ће наставити кроз редовну процедуру.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

савез

30.05.2018 14:00

Овај савез за опис стања у РС у нема паметнијег посла него предлагат закон о некој претплату коју само будале плацају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локо

30.05.2018 14:13

Па ти лоло очигледно припадаш владајућој касти која законе у овод држави баш и не зарезује. Сав народ плаћа и РТВ претплату и остале дажбине осим вас за које вриједе ваши приватни закони и које не обавезује ни претплата ни порези ни враћање кредита... МОЖЕТЕ КАКО ХОЋЕТЕ АЛИ НЕ МОЖЕТЕ ДО КАД ХОЋЕТЕ!!!

Name

Босиц дипломатски објаснио

30.05.2018 14:31

Плаћају будале у РС, јер морају. РТРС тузи и за 20 КМ дуга, судови наплате 50 КМ таксе и плијене. У Федерацији се градјане не тузи. И зашто би? Добијају своју трећину из РС гдје је наплата 10 пута већа.

Name

ВРС РВИ

30.05.2018 14:33

Немогу да вијерујем да само судови у РС раде против своји градјана!!! Ево мене су тузили и морао сам платити, док федерација своје градјане не тузава!!! Знаци ми из РС плацамо и ФТВ и БХТ, јер од 100 КМ у РС остаје 33 КМ , 66 иде у федерацију!!! Гдије су лазне патриоте које су сада требали стати уз свој народ и бар ту показати јединсто из РС које стало потенцирају!!! Срам да вас буде!!! Подрзавате Бакира који свој народ у федерацији не тузава као ви сто радите у РС...

Name

Ре:ВРС РВИ

30.05.2018 15:18

Ма нераде само судови, против народа раде све институције РС.

Name

@ врс рви

30.05.2018 16:56

Па нажалост, Судови у Републици Српској, једино то и раде - против својих грађана!

Name

Ја

30.05.2018 17:36

Нисам будала, плацам, а невјерујем, знам да ако неплатим иде тузба и куд онда?

Name

075

01.06.2018 11:45

@ ВРС РВИ Ако нисте потписали уговор са емитерима онда нисте дужни да плаћате! Једино не плаћам РТВ таксу, нека узму од "Телемацх" чији сам корисник ако смију! А ко вама из "бољег" ентитета исплати милијунске покрадене депозите од ваших власти из ваших пропалих банака? Ах да сјетио сам се, 80 % ми из "горег" ентитета, из Ф. БиХ!!

Name

Акцизна Коалиција

30.05.2018 14:03

Најбоље је од народа узимати паре и лијепо живјети и још народ плаћа Ртв Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

30.05.2018 14:24

И ја нисам за укидање ове таксе. То би исло само на терет ентитета. Овако и хрвати плацају иако немају своју телевизију. Треба то и да подрзе.

Name

Ре зеци

30.05.2018 14:35

Ајде СДС, позовите народ да не плацамо ртв таксу. Јавно се ставите на цело, конацно једног исправног потеза. СЕКТА ако гледа снсдтв нека настави плацати. Да видимо колико има припадника СЕКТЕ,

Name

Роки немаш појма

30.05.2018 16:51

Управо Хрвати уопце не плаћају и нитко их не тузака. У Федерацији исто! Зато само глупи Срби плаћају, јер их РТРС утузује за биједне 2,50 КМ а судови кажњавају. 5 КМ од наплаћене претплате из РС иде у Федерацију. О чему се овдје ради? Тко малтретира градјане РС? Федерална ТВ или “српска” ТВ?, која тужи и без доказа, особно искуство. Након 8. година тужби и мојих доказа Суду Коначно одустали од тужбе. Има ли нетко у Федерацији слично искуство? Вјерујем да нема !

Name

легија

30.05.2018 17:31

Нема ме шта позивати да не плаћам.Ја не плаћам па било шта било.Волио би запалити тих 7.5 марака

Name

Милица

30.05.2018 14:16

Присјела им свака марка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милице

30.05.2018 17:39

Слазем се, али ако се неплати слиједи тузба, тацно је да је јавни сервис у слузби тирана.

Name

Марке Тинг

30.05.2018 14:23

Онда лијепо,без реклама,молим.Бирајте,рекламе или преплата,не мозе и ,,јаре и паре,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивјели

30.05.2018 14:25

и треба да нам не укину претплату кад гласамо за ове, они је не плацају сигурно, ако хдз, сда, и снсд и њихови дупелисци побиједе у октобру, треба нам увести и акцизе на струју и повецати пдв на 22%, увести јос милион народа па цркни народе јер ниси за боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

30.05.2018 17:43

Трнову, зивот никакав, скупо све, цланови снсд могу имати дугове за струју и воду од 2000 км и ником ниста, најон извјесног времена дуг се потпише..

Name

Бобан

30.05.2018 14:48

Зар је неко стварно мислио да ће се ртв такса укинути? После избора следи и повећање,јер јавним емитерима недостаје пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа Ха

30.05.2018 14:57

Посто се мјесецно плаца такса на посједовање РТВ пријемника зар приликом куповине истог неби требао бити укинут ПДВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

30.05.2018 16:26

Треба укинути, не само ТВ таксу, већ и јавне сервисе, поготово ентитетске, уколико не буду у служби објективног информисања грађана, а не као до сада, да буду сервиси и мегафони владајућих странака и њихових шефова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

30.05.2018 19:11

У цијелом свијету се плаца ртв такса. Ста сад Сдс изводи улизујуци се народу пред изборе. А не казу како су они за свог мандата увели да пољопривредници плацају 50 км здравствено осигурање. И то по породици. Не битно дал у куци зиви 5 цланова ил само 1 бака од 80 год. Како и циме да такве особе плате 50 км. То сдс није занимало. Ови сад су смањили одскора на 32. А и то није сразмјерно. Засто се не ослободе плацања особе изнад 65 год.

ОДГОВОРИТЕ