Срби коначно конститутивни

Уставни суд Федерације БиХ (ФБиХ) донио је данас одлуку према којој би Срби у Херцеговачко-неретванском, Западно-херцеговачком и Посавском кантону требали коначно да постану конститутивни, а српски језик и писмо ћирилица равноправни са остала два језика и писмом.

Босна и Херцеговина 29.05.2018 | 11:12
Срби коначно конститутивни
Уставни суд ФБиХ донио је пресуду да нису у складу са Уставом ФБиХ поједине одредбе устава ова три кантона, којима није признавано право конститутивности српског народ, српског језика и ћирилице.

Суд је наложио скупштинама ова три кантона да одмах, а најкасније у року од шест мјесеци од дана објаве ове пресуде у службеним гласилима, донесу амандмане на уставе тих кантона, у складу са Уставом ФБиХ.

Док не буду донесени ти амандмани примјењиваће се одредба Устава ФБиХ.

Суд је ову одлуку донио на основу захтјева предсједника Владе ФБиХ Фадила Новалића и трећине посланика у Херцеговачко-неретванском кантону. Прије доношења одлуке обављена је јавна расправа.

Извор: Срна

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

констутивни...

29.05.2018 09:15

...након 25 година и кад су сведени на 3%..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.05.2018 09:18

Пуно је 3 % колико вас има у Хрватској...

Name

Дени

29.05.2018 09:20

Босански, српски, хрватски језик по Уставу БиХ су службени језици у Босни и Херцеговини - шта ради РС према босанском језику свих тих 25 година? Зар мислите да ће вам то успјети. Неће никад! Узалудан вам је труд!

Name

Лудница

29.05.2018 09:23

Али људи панема их.Како це бити конститутивни.Ово је лудница.Вазно је да се испуни форма односно неке препоруке лудака из Брисела а садрзај је невазан.То сто Срба нема у Сарајеву то је невазно.

Name

Тхинкер

29.05.2018 09:24

Ето Бошњаци су макар имали неке пристојности да се заузму за конститутивност Срба у ФБиХ кад ми нисмо имали политичке воље и снаге и наша звијезда водиља СНСД којем је партнерство са УЗП усташким ХДЗ-ом преће од свог народа, а шта ми радимо њима око језика, то силеџијство према дјеци и људима више заиста нема смисла и дегутантно је и противно свим конвенцијама о људским правима, и УН-овим и Савјета Европе. Драги моји Срби, хоћемо ли се коначно уљудити?

Name

сарајлија

29.05.2018 09:29

А ХДЗ и ХВО их све на вриједност статистичке грешке а то су Милетови савезници.

Name

Мрачајски прото

29.05.2018 09:31

Пада, када сте извршили етничко чишћење сада су Срби конститутивни народ. Сада ће се Мустафа и Фрањо изјаснити као Српин и у име Српа престављати СДА и ХДЗ.

Name

ЖИКА Ж

29.05.2018 09:32

Драган Човић штити интересе Срба из Републике Српске.

Name

Снсд

29.05.2018 09:38

Додикови гласали против

Name

Митар

29.05.2018 09:46

Као шо би рекао твој шеф Додик, ајд не рисе, Овдје су фино наведени кантони гдје је ХДЗ у вечини и ту Срби нису констутативни у осталих 7 кантона то су били.Ако си мислио само на ове три жупаније, онда се извињавам.

Name

Кома

29.05.2018 09:50

Као Србин противим се конститутивности Срба у Федерацији БиХ (муслиманско-хрватска федерација)! Шта значи конститутиван? Да је учествовао у стварању (конституисању) те творевине! Ни један частан Србин није стварао Федерацију! Аналогно, исто тако противим се конститутивности осталих народа у Републици Српској!

Name

Министар

29.05.2018 10:07

Дени немој да доказујес истинистост вицева о глупим босанцима. Језик и дрзава су два разлицита појма. Језик се мозе звати само по народу и зато је проблем измисљеног "босанског" језика. Ви сами казете да сте по националности Босњаци и језик мозе бити само Босњацки. Ако језик покусас назвати босанским онда испада да је добио име по дрзави али којим језиком се онда прица у Херцеговини? Херцеговацким? Или је добио име по регији или ријеци сто је јос апсордније. Језик потице од народа а не од дрзаве, регије или ријеке и зато једино мозе бити босњацки. У британији није британски него енглески, у мексику није мексицки него спански у многим земљама блиског истога се говори арапски језик иако се дрзаве другације зову. Када би прихватили да се језик зове босански испало би да сви прицамо језиком који није ницији.

Name

ре Министар

29.05.2018 10:48

Види се да си "министар"...лупаш ли лупаш. Хајде јадан прочитај шта си написао. Који се језик говори у Шпанији? И питам се шта то кога брига како ће Бошњаци називати свој језик...нек га називају како хоће, то је ваљда њихово Уставно право и свако друго право.

Name

ПАВЛЕ ре за вецину

29.05.2018 11:03

А сто да срби не буду конститутивни на својој прадзедовини, ста смо то индијанци? Свака цаст Фадилу Новалуцу и босњацима, Додика није брига за србе у Федерацији а ни у РС , његов јаран Цовиц отима србима у тим кантонима 20 г.све сто стигне. Ста лупате глупости. БИХ је и српска земља и имамо права на њу као и други. Босњаци су овдје испали не пријатељи него браца и цијените то мало. По вама Дрвар и остале српске опстине које латини окупирасе испада да треба да им поклонимо све и да сутимо. Јадан је Бог с нама какви смо. Ја се као србин свог не одрицем а ви ста год оцете зато и нестајемо

Name

075

29.05.2018 11:20

@ Кома Пишете ноторне лажи! "Према подацима из Службеног гласника Федерације БиХ која је објављена 21. јула 1994. године, на Листи посланика припадника осталих народа налазило се 9 подобних Срба који су били по вољи и аршинима Алије Изетбеговића, и то Милорад Додик из Лакташа, Борковић Ратко из Градишке, Урош Гостић из Добоја, Миро Лазовић из Вогошће, Предраг Лукач из Сарајева, Крстан Малешевић из Бањалуке, Татјана Мијатовић Љујић из Сарајева, Горан Поповић из Бањалуке и Милан Спасојевић из Бијељине."

Name

БосњакПравославац

29.05.2018 12:31

Које легенде на овим порталима , цуј језик мора да се назива по народу :Д . Цуј конститутивност=уцествовање у стварању нецега/дрзаве , замисли сад ти као србин несмијес бити кандидат у њемацкој за неко политицко мјесто јер забога ниси уцествовао у стварању њемацке .

Name

Кома

29.05.2018 21:16

@075 И шта ја ту погрешно и неистинито написах? За овог Смијешног православца: Ако нешто не разумијеш, немој ни коментарисати! Ко је спомињао кандидовање у Њемачкој? Да ли то значи да су у Њемачкој сви конститутивни? Накнадна, накарадна и послиједејтонска одлука о конститутивности свих свуда је довела до тога да нпр. поједине министре гледамо годинама у Влади само зато што су Хрвати или Бошњаци, а не зато што су стручни и способни (част изузецима)! Ево нпр. у којој иоле озбиљној држави би Јасмина Давидовић била министар? Да се не би сватило погрешно нисам против тога да на било коју функцију буде изабран и Кинез, ако је частан, поштен, компетентан и способан!

Name

БосњакПравославац

30.05.2018 05:36

Конститутиван : битан , присутан , одлуцујуци , присутан од кад се зна за тебе/народ . Ако ти сматрас да срби нису битни и да никад нису били у ХНК и да не требају одлуциват онда уреду . У њемацкој немас те појмове нико у њемацкој није конститутиван , тај проблем једино имамо ми у БиХ . Назалост ако ниси конститутиван онда си нико и ниста . И да ја сам за твој приједлог да буде на дрзавној разини и на свакој другој , ал назалост теско да це се то десити у овом стољецу .

Name

Лија

29.05.2018 09:18

Сви смо пресрећни, само да нам обнове порушене и уништене куће, врате станове и не отимају земљу. Нажалост, ова одлука, ако се уопште проведе, ништа не значи за протјеране Србе са подручја фбих. Најновији начин затирања свега што је Српско у фбих се наставља, плански и дириговано из врха власти на челу са сда. Довршава се геноцид започет 1992. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.05.2018 10:14

Врате станове? А да ти вратиш паре које си узео за стан кад си га продавао.

Name

БосњакПравославац

29.05.2018 09:22

Фадилу Новалицу и овим Босњацима из ХНК поздрављам сву фамелију , требало је се то препустит Додику да рјесава са његовим пајдасем Цовицем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бошњак православац

29.05.2018 20:51

Мајке ти, шта си ти, неки контраверзан лик. Да си неписмен, то је очигледно , али бошњак православац, то не контам. Да ниси из мијешаног брака, па се не можеш одлучити. Ако је тако, то поштујем.

Name

БосњакПравославац

30.05.2018 00:33

Ја сам Босњак , вјера ми је православна , језик Босански . Ста ти није јасно ?

Name

Мурат Тузла

30.05.2018 07:33

Нисам одавно био на овом порталу, али кад прочитах ове глупости морам реаговати. Моје поријекло је православно и презивам се Ковачевић. Тако ми се презивао чукунђед али се он звао Милија, а ја ето Мурат. Нисам бошњак муслиман нити бошњак православац, ја сам Србин по поријеклу, исламске вјере и говорим и пишем Српским језиком.

Name

Ре Бошњак православац

30.05.2018 10:14

Веће глупости нисам одавно чуо,. Ја ипак мислим да ти имаш неку дијагнозу. Мурат ти је објаснио неке ствари, али си ти таблету прескочио, па не конташ.

Name

БосњакПравославац

30.05.2018 10:44

И ста је ту спорно Мурате ? Ако се осјецас као припадник српског народа ко ти мозе забранит да се и изјасњавас тако ? За мене то није глупо , него је то твоје људско право . Ал код нас у БиХ све сто је у свијету нормално , нама је глупо .

Name

аха

29.05.2018 09:35

И докле је дошло да вам муслимани морају да се боре да будете констутивни а вас пресједник у коалицији са предсједником тамо гдје нисте констутивни. Жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуфљо

29.05.2018 09:47

А као знак захвалности, владајуца партија у РС-у и даље оспорава босански језик а неки њихови високопозиционирани чланови Бошњаке још увијек називају Турцима... Што ти је чојство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре фуфљо

30.05.2018 10:34

Немам ништа против БиХ, настала је како је настала И то је сад чињеница. Али босански језик, то не могу прихватити. Канада има енглески И француски језик, не канадски, САД енглески, не амерички, Јужна Америка углавном шпански, нема аргентински, чилеански перуански итд. Како објашњаваш босански језик? По којим основама?

Name

Ненад

29.05.2018 09:56

Суд је донио ову одлуку на захтјев Фадила Новалића СДА и тречине посланика у тим кантонима ( Бошњацима ). Да они то нису урадили Срби у Тим ХДЗ жупанијама никад неби били коститутативни. Ђаба Драганово ХДЗ и Додиково СНСД пријатељство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2018 11:38

Какво површно посматрање! Па ћеш сад рећи, да су Срби у Источном Мостару сви одреда глупани што гласају за СНСД! Ваљда би требали прећи у СДА?

Name

Мостарац за ре

30.05.2018 17:18

Није тацно да ми срби гласамо за СНСД. Не лупетај кад не знас.