ЕУ: БиХ је рај за пореске преваре

Мјесецима је БиХ била на сивој листи Радне групе за борбу против прања новца (ФАТФ).

Босна и Херцеговина 29.05.2018 | 09:01
ЕУ: БиХ је рај за пореске преваре
Почетком ове године, након што се Савјет министара БиХ сјетио да у парламентарну процедуру упути измјене Кривичног закона, уклоњена је с листе. Иако је скинута са сиве листе ФАТФ-а, нису отклоњени сви недостаци, те се још налази на срамној листи ЕУ!

Сакривање података

''БиХ је делистирана, односно скинута са сиве листе ФАТФ-а, чиме смо у потпуности отклонили све недостатке које је БиХ у свом систему имала у вези с борбом против прања новца и финансирања тероризма'', рекао је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Наиме, прије десетак дана испоставило се да је тачан само први дио ове изјаве. Тако је Европски парламент недавно објавио листу земаља које се сматрају високоризичним, међу којима је и БиХ. Листа је ревидирана и потврђена 13. марта.

Како се наводи у извјештају, ЕУ је списак направила како би јасно биле обиљежене земље које се сматрају пореским уточиштима, односно земље у којима је врло лако могуће сакрити податке о порезима.

На списку су земље које су своје законе о порезима направиле тако да су привлачне за оне који отварају оффсхоре компаније, а у извјештају се називају пореским уточиштима.

Извршити притисак

Даље је наведено да је листа састављена по неколико критерија. Један је транспарентност, односно поштивање међународних стандарда у аутоматској размјени информација, процјена постојања штетних пореских режима, учествовање у инклузивном оквиру ЕУ…

Како се наводи на крају документа, листа је састављена како би се извршио притисак на земље да своје законске регулативе измијене и направе сигурнијим.

Шри Ланка, Сјеверна Кореја, Иран

Међу земљама које су означене као високоризичне су Иран, Ирак, Сјеверна Кореја, Шри Ланка, Сирија, Тринидад и Тобаго…

Занимљиво је да су Бахами, Доминиканска Република и Барбадос склоњени с листе, а важили су као порески рајеви. Како је истакнуто, ове су земље прилагодиле своје законе.

Извор: Аваз

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Прецизније

29.05.2018 07:28

БиХ је рај за бандите и фукаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

29.05.2018 07:37

Каке имамо водје така нам је И дрзава то је веома просто објасњење

Name

РУДОЊА

29.05.2018 07:39

За мене је РС и БиХ највећи рај на земљи. Ма каква егзотична острва у Индијском и Тихом океану или карипском мору, уживам овде у Бакинцима и оближњем селу Бања Луци...

Name

Зиле

29.05.2018 08:03

Треба смијенити поједине тузиоце полицајце исве порезне раднике а поједини тузиоци судије који дрзе пријаве у фиокама за добре паре свеје повезано са корупцијом и митом лоповска дрзава залосно али истинито

Name

Вас систем

29.05.2018 08:30

Па ви са запада сте креирали дрзаву без система.Ста је сад цудо.

Name

Додјите и варајте

29.05.2018 08:40

Било какве преваре.Ако хоцете да изградите фабрику која ни у једној земљи не би добила дозволу ради загадјивања околине или да убијате зивотиње којима пријети изумирање,да експериментисете на људима на тај наин сто цете пустити у промет лијек који јос није контролисан....Листа је бесконацна а земља је јако мала.Јако мала земља,а листа бесконацна.

Name

01

29.05.2018 15:59

Органи гоњена хапсе криминалце ипераце новаца утају пореза а тузиоци и судије ниста не раде треба похапсити судије и тузиоце сто затсскавају пријаве.

Name

Новоматиц Адмирал

29.05.2018 08:16

Аустријска коцкарска машинерија за прање Новоматиц Адмирал којој је ПРИМАРНА дјелатност ПРАЊЕ НОВЦА нарко картела из Јужне Африке,гдје је био министар Лукач кад је Давид убијен,и Јужне Америке. Новоматиц Адмирал је 2007 године у Републику Српску довео Владимир Делић ,Делић је криминалац са Кипра и пријатељ Милорада Додика. Приликом упознавања Новоматицових мешетара са Милорадом Додиком,Милорад Додик је добио 2 милона еура у кешу као поклон за будућу сурадњу. Мало послије тога Милорад Додик је наредио Јови Радукићу,данасњем Ревизору РС, да направи нацрт закона о играма на срећу на аутоматима који ће ићи у корист само Новоматицу и Јово Радукић је то урадио,а послије тога је Милорад Додик наредио Игору Радојчићу,тадашњем предсједнику скупштине а данашњем градоначелнику Бањалуке,да усвоји нацрте закона које је правио Јово Радукић са Новоматицовим правницима и Игор Радојицић је то урадио. Послије тога Милорад Додик са Новоматицовим мешетарима регуструје на Основном Суду код судије Монике Ковачевић двије фирме за прање новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ доо, Милорад Додик у овим фирмама има власништво 20% које се воде на треће лице, а треће лице на коме се води Додикових 20 % је НАДА ИЛИЋ из Београда и која је запослена у фирми УНИБРОС СТЕЕЛ Лтд чији је власник горе споменути Владимир Делић. Фирме НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ доо у Републици Српској перу новац девет година и под заштитом су институција Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.05.2018 09:22

Тачно тако. Балави и пијани Јово Радукић је главни задужени перач Новоматицовог новца и о томе прича цијело министарство финанција. Треба ухапсити Јову Радукића и Здравка Миличевића бившег директора Управе за игре на Срећу јер су они директно умјешани у прању новца.

Name

ПДП

29.05.2018 09:26

Наш човјек Трифковић је био директор тог Новоматица али ми смо поштени!

Name

Судиница Моника Ковачевић

29.05.2018 09:29

Нисам ја крива,наговорио ме Милан Тегелтија и Милорад Додик!

Name

Ре

29.05.2018 13:11

Де брате мало појасни како су прали паре. И ја би али не знам како се то ради. Ако мозе да остане доста кеса радо бих. Видим упуцен си добро. Мора да си избацен из комбинације или неки полицајчић или инспекторчић који је несто нацуо.

Name

ре ре

29.05.2018 16:09

Једноставно,преко Србије стигне много кеша у Бањалуку,а онда Јово Радукић задужи послушнике да тај кес гурају у апарате и рулете Адмирал клубова и онда кеш из апарата се носи и полаже на банку као промет. Тако се прљави новац полагањем на банке пушта у регуларне токове.

Name

Одговорни

29.05.2018 09:00

Хан, Вигемарк, Могерини, Инцко, и њихова колаборационистичка власт овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.05.2018 09:16

Браво за коментар.......а сви су плаценици Новоматиц Адмирала.....

Name

Ре ре

29.05.2018 11:46

Хyпо банк, Алпине Бау, Новоматиц...све увезано, милијарде су мазнуте!