Зашто је важно пливати - спорт за душу и тијело...

Многи стручњаци сматрају пливање најздравијим спортом, а за то постоји велики број оправданих разлога.

Остали спортови 25.05.2018 | 18:30
Зашто је важно пливати - спорт за душу и тијело...
Како вода ствара већи отпор од ваздуха, у њој требате уложити готово 12 пута више напора него при вјежбању на сувом, те због тога пливање спада у ред најтежих, али и најздравијих спортова за развој људског тијела. Пливање активира све мишиће у тијелу, без стварања притиска на зглобове и кичму, чиме чини ваше тијело издржљивијим, а самим тим и отпорнијим на болести.

Важно је знати да пливање помаже у сагоријевању масних наслага и одржавања линије тијела, позитивно утиче на психофизички развој дјеце, али има и бројне љековите предности. Осим тога што јача срчани мишић и побољшава циркулацију, те умањује ризик од дијабетеса, пливање повећава капацитет плућа, због чега је ефикасно у лијечењу и смањењу симптома астме.

Научници са америчког института у Сијетлу су закључили да жене које пливају пет пута седмично, смањују ризик од карцинома дојке и до 20 одсто, док су научници из Измира утврдили да је пливање значајно помогло обољелима од једног од најтежих облика артритиса.

Пливање се посебно препоручује спортистима с повредама, који не смију радити вјежбе које оптерећују зглобове, а сматра се идеалним спортом за старије особе, људе с прекомјерном тежином и труднице. Особе с боловима у ногама или доњем дијелу леђа, те особе са проблемом равних стопала и проблемима координације покрета, такође ће осјетити благодет пливања.

Уколико желите развити велику снагу рамена, леђа и ногу препоручује се да пливате делфин стилом, који је уједно технички најзахтјевнији и најтежи. Ако брзо пливате, за аеробне ефекте најбољи избор је краул, док је прсни стил идеалан за оне који спорије пливају, а желе да повећају снагу рамена и ногу. Међутим, ако спадате у групу особа које имају проблема са кичмом, било да су у питању болови, деформитети или лоше држање, најбоље је да се опредијелите за леђни стил.

На човјеково здравље пливање дјелује и на психолошкој бази, јер је изузетно ефикасно за опуштање од стреса. Осим што релаксира тијело, начин на који дишемо током пливања је она врста дисања која се препоручује када се желимо опустити, смањити анксиозност или ниво стреса.

Већ након неколико сати пливања, осјетићете већу снагу, флексибилност и мишићну издржљивост. Стручњаци препоручују свакодневно пливање у трајању од 30 минута или минимално три пута седмично. Љето је идеално за овај облик рекреације, али уколико сте у могућности, свако се препоручује да пливате током читаве године.

Компанија м:тел као пријатељ бројних спортских манифестација, традиционално подржава велики пливачки догађај. У питању је једанаести међународни пливачки митинг ”Бања Лука Опен 2018”, који ће се одржати на Градском олимпијском базену, овог викенда, у организацији Пливачког клуба ”Олyмп”. Надамо се да ћете присуствовати овом значајном догађају и да ћете већ од сутра кренути са пливањем, било да се одлучите за рекреативно или професионално бављење овим спортом.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар