Саутгејт одредио тим за Русију, Енглези опет љути!

Какав год избор селектор-дебитант да је саопштио, био би мета критика и увреда, што се догодило и приликом читања списка путника на Мундијал.  СПИСАК ЕНГЛЕСКЕ: Формула 23+5! Награда за Александер Арнолда, преживели Велбек и Кејхил, отпали Лалана, Сесењон, Вилшер, Смолинг. . .  

Фудбал 16.05.2018 | 20:40
Саутгејт одредио тим за Русију, Енглези опет љути!
Селектор и бивши репрезентативац Енглеске, Гарет Саутгејт, узбуркао је иначе немирну острвску јавност коначним избором 23 фудбалера који ће на предстојећем Мундијалу покушати да оправдају уобичајено велика очекивања нације која се нада првом полуфиналу од 1990. године.

Какав год да је био избор човека који ће у Русији дебитовати на великим такмичењима, а који је у септембру 2016. као селектор младе репрезентације непланирано наследио отераног Сема Алардајса, било би превише незадовољних и међу навијачима и међу новинарима који нису пропустили прилику да се начуде и овог пута.

Укратко, највише је шокираних због изостављања Џека Вилшера из Арсенала, фудбалера чија је каријера све само не за пример и поштовање, као и штопера Манчестер јунајтеда, Криса Смолинга, који је током сезоне на измаку пружао и одличне и забрињавајуће партије притом чинећи грешке које су директно утицале на исход неких од најважнијих мечева на том путу.

Приличан је број и оних који се питају како је 19-годишњи Трент Александер-Арнолд уврштен међу путнике на Светског првенство и то као један од тројице десних бекова, а није две године млађи Фуламов "вундеркинд" Рајан Сесењон, најбољи фудбалер Чемпионшипа ове сезоне под вођством српског тренера Славише Јокановића.

"Позив упућен Тренту Александер-Арнолду је и те како заслужен. Када зовемо младе играче, то није зато што су млади, већ зато што су играма то заслужили", рекао је Саутгејт.

Голман Барнлија, Ник Поуп, заузео је место помало већ заборављеног Џоа Харта, штопер Гари Кејхил повратио је статус репрезентативца након што га је Саутгејт повремено "хладио" због лоших игара у Челсију, мада би највеће изненађење могао да буде позив његовом саиграчу Рубену Лофтус-Чику који је сезону провео на позајмици у Кристал Паласу и, очигледно, играма код бившег селектора Енглеске, Роја Хоџсона, заслужио одлазак на највећи планетарни фудбалски догађај.

Треба рећи и да је Саутгејт као селектор младе репрезентације сарађивао са Лофтус-Чиком и још неколицином припадника "новог таласа", играча који ће први пут у својим каријерама преузети одговорност када је национални тим у питању услед неминовне смене генерација спровођене неколико година у којој су се један за другим опраштали Џон Тери, Франк Лампард, Стивен Џерард, Вејн Руни…

Енглеска, која је од четвртог места на Мундијалу у Италији пре 28 година само два пута стизала до четвртфинала (2002, 2006), два пута испадала у осмини финала (1998, 2010), једном у групној фази (2014), а једном остала и без пласмана на завршни турнир (1994), прву утакмицу у оквиру Групе Г одиграће 18. јуна са Тунисом, пет дана касније са Панамом и потом у дербију одмерити снаге са Белгијом.

"Верујем да је ово састав због ког би сви требало да буду узбуђени. Ово је млада група, али са неколико веома важних старијих играча, због чега верујем да је остварен добар баланс и када је у питању искуство и карактер, али и у покривености свих линија тима", рекао је Саутгејт, који је одредио и групу од петорице играча који ће бити "у приправности" за случај да се од данас до поласка на Мундијал неко од изабраних повреди.

То су Адам Лалана из Ливерпула, Том Хитом и Џејмс Тарковски из Барнлија, Луис Кук из Борнмута и Џејк Ливермор из Вест Бромвич Албиона.

Нешто су медији ископали и пре објављивања списка, али као и сваки пут - изненађења је морало да буде. Посебно имајући у виду да је Герет Саутгејт одавно наговестио да је спреман да направи радикални рез у гордом Албиону. Тако је били приликом саопштавања списка од 23 играча за Светско првенство у Русији, уз напомену да су још петорица играча на помоћној листи резервних фудбалера.

Дакле, као и што су новинари најавили на списаку нема искусног голмана Џоа Харта, а у вези ни Арсеналовог Џека Вилшера чије непозивање је вероватно највеће изненађење . Било барем до јуче.

Последњи филтер није прошао ни Адам Лалана чије шансе да се нађе у 23 су упропастиле константни проблеми са повредама ове сезоне.

Нема даље ни повређених Алфија Мосона ни Џоа Гомеза, али ни играча који су последњих сезона и те како форсирани, а сада су прекобројни иако су сасвим здрави. Такви су штопер Манчестер јунајтеда Крис Смолинга, па ни Еврртоновог Мајкл Кин о коме су се прошлог лета испредале бајке. Нема ни Лука Шоа, Џонџа Шелвија, искусног Теа Волкота, младог Тамија Абрахама, ни Фуламове сензације Рајана Сесењона за кога је Саутгејт проценио да је још рано.

Али зато је ту искусни Гери Кејхил, иако је у последњих пет утакмица репрезентације Саутгејт пробавао све и свакога као централног бека и вероватно на крају увидео да је Челсијев ас, иако је премашио зенит, и даље најбоља опција. Кратких рукава остали су Џејмс Тарковски и Мајкл Кин.

Вилшера је заменио Фабијен Делф, на левом беку су Ешли Јанг и Дани Роуз добили предност у односу наРајана Бертранда. Донекле неочекиван је и позив за Челсијевог Рубена Лофтус Чика, мада је он имао добру сезону у Кристал Паласу.

Ево и комплетног тима Енглеске:

Голмани: Џек Батленд (Стоук), Џордан Пикфорд (Евертон), Ник Поуп (Барнли).

Одбрана: Тренд Александер-Арнолд (Ливерпул), Гари Кејхил (Челси), Кајл Вокер, Џон Стонс (Манчестер сити), Хари Мегвајер (Лестер), Кјеран Трипијер, Дени Роуз (Тотенхем), Фил Џонс, Ешли Јанг (Манчестер јунајтед).

Средина: Ерик Дајер, Деле Али (Тотенхем), Џес Лингард (Манчестер јунајтед), Џордан Хендерсон (Ливерпул), Фабијан Делф (Манчестер сити), Рубен Лофтус-Чик (Челси).

Напад: Џејми Варди (Лестер), Маркус Рашфорд (Манчестер јунајтед), Рахим Стерлинг (Манчестер сити), Дани Велбек (Арсенал), Хари Кејн (Тотенхем).

Када је са свега 18 година и 229 дана забележио наступ за сениорску репрезентацију Енглеске на ЕУРО 2016 у Француској, млади ас "ђавола" Маркус Рашфорд обезбедио је место у тиму и за први Мундијал у карјери због чега је био посебно емотиван.

Нигерија (2. јун) и први ривал репрезентације Србије на Мундијалу, Костарика (7. јун), биће спаринг партнери Енглезима током финалних припрема.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар