Може доћи до затварања границе

Савјет министара усвојио је данас нацрт информације са приједлогом мјера које треба да буду хитно предузете са фокусом на незаконите мигранте и пропусност границе, којом се, како је појаснио министар безбједности БиХ Драган Мектић, предвиђа и могућност затварања границе БиХ.

Босна и Херцеговина 15.05.2018 | 20:53
Може доћи до затварања границе
Он је оцијенио да се у окружењу ствара атмосфера да БиХ на неки начин буде жртва мигрантске кризе, да неке државе на путу балканске руте олако прилазе овом проблему и пуштају мигранте да долазе до БиХ.

Мектић је позвао све институције и нивое власти у БиХ да се укључе у рјешавање овог проблема, да се не би дозволило да БиХ постане простор у којем ће се концентрисати велики број миграната без икаквог рјешења.

-Усвојили смо нацрт овог плана. Вјероватно је да ће бити и неких корекција у самом плану, али је суштина у томе да ћемо се искључиво фокусирати на границу, односно могућност њеног затварања- рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Он је додао да има информацију да је Србија ових дана распустила своје имиграционе центре, да велики број тих миграната лута регионом, те очекује да ће мигранти у већем броју да крену према БиХ, а да се они који су већ у БиХ концентришу према Сарајеву.

-Проблем морамо рјешавати у координацији и на свим нивоима заједничким напорима- навео је Мектић и нагласио да БиХ неће дозволити да буде жртва неодговорног понашања било које земље када је ријеч о проблему мигрантске кризе.

-Ако не буде коректне сарадње, ићи ћемо дотле да све усмјеримо на затварање наше границе- поручио је Мектић.

Он је појаснио да то значи укључивање свих капацитета који су на располагању и у складу са законом, али истовремено ће се ићи и са поруком према Европској унији, јер је, како је оцијенио, ријеч о проблему који није искључиво у власништву региона или БиХ, већ управо ЕУ.

-Овај проблем ни на који начин не треба да се рефлектује на било коју земљу у региону. Овдје је намјера да ти људи дођу до ЕУ и ми смо жртва у тим њиховим настојањима. ЕУ се мора изјаснити о том проблему јер он почиње из Грчке, односно, ЕУ- истакао је Мектић.

Мектић је рекао да ће се радити на јачању капацитета институција БиХ, како Граничне полиције, тако и Службе за послове са странцима.

Кад је ријеч о збрињавању постојећих миграната у БиХ, Мектић је нагласио да је договорено уклањање шаторског насеља из Сарајева, те обезбјеђивање таквих капацитета да се онемогући мигрантима да бораве у парковима и на улицама градова, већ у центру који је за то намијењен.

-Мигранти ће морати да се склоне са улица и паркова. Ми ћемо им обезбиједити услове у складу са међународним стандардима. Пружићемо им све услове – храна, хигијена и медицинско збрињавање и они ће морати у тај смјештај. Не могу они у нашој земљи одлучивати гдје ће и како боравити- рекао је министар безбједности.

Он није искључио да ће мигранти бити и присилно пребацивани у центре напомињући да постоји могућност да им се промијени статус азиланта – илегалног мигранта, те ограничити кретање и стављање под надзор.

-Не можемо дозволити да они не поштују законе ове земље – додао је Мектић, наглашавајући да очекује да допуњен и дорађен извјештај буде потврђен на наредној сједници.

Мектић је напоменуо да је на данашњој сједници Савјета министара било ријечи и о смјештају Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ, напомињући да се за доношење коначне одлуке очекује додатна информација из ове агенције.



(БН/Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ма

15.05.2018 19:01

НЕ БОЈ СЕ МИНИСТРЕ ; ОНИ ОДОСЕ ДАЉЕ - МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затворити

15.05.2018 19:33

Треба затворити границе.Нек иду у Саудијску Арабију.И тамо има пара.Не само у Европи.

Name

Уколико Сте Нормални,

16.05.2018 08:22

Науците понеку ,како то раде словенци ; под хитно затворите граници ;пустите ви евроиекјце 'свако своје проблеме ресава како зна и умије

Name

Петар Матиц

15.05.2018 19:05

Па докле це те да нам сервирате овог идиота ? Докле ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

15.05.2018 23:35

Види Петре пљујес по постеном цовјеку , цовјеку из народа борцу РС зато сто си ухљеб резима од октобра овај цовјек це бити министар МУП-а РС и твоје и тебе приводити пред лице правде

Name

ре

16.05.2018 05:18

Вала баш!

Name

ре ин

16.05.2018 06:20

Јеси наиван па ко је кога од њих привео

Name

Са стране

15.05.2018 19:06

Мислим да РС треба самостално да делује на својој територији. Олако је распуштена ВРС, безбедност и обавештајни рад пренети на непријатељски расположено Сарајево. РС не сме своје процене и акције базирати на информацијама добијеним од СИПЕ и Осмицине службе, јер ту не станују добре намере по РС. По Дејтону РС има право на властите снаге безбедности. Треба успоставити неку формацију по узору на америчку Националну гарду и љубазно се поздравити са ОС БиХ, СИПОМ и Осмицом. Напомињем, на све то имамо право по мировном споразуму, само то право треба користити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2018 19:16

Ајде покусајте молим вас ко Бога. Ето кунем се зивотом и молим вас, немојте само прицат.

Name

Ре

15.05.2018 19:19

Ти "са стране" не лупај..Дејтонски споразум у руке. .прочитај добро и коментариши..

Name

yес

15.05.2018 19:27

А све то ти да платис ?

Name

Са стране

15.05.2018 19:30

А шта је грешка у мојој процени стања? Верујеш у Осмицу и у официре ОС БиХ који су били у тзв. А БиХ? Или си Бошњак, или још увек верујеш у Деда Мраза.

Name

Са стране

15.05.2018 19:39

Изворни Дејтон је признавао: ВРС, Царину РС, српски динар као равноправну валуту... Све је то пренето, али нигде није написано да нешто што си унео не можеш својом вољом и да вратиш у своју надлежност. Погледај ти које су стварне надлежности БиХ потписане у Дејтону.

Name

Ре Са Стране

15.05.2018 21:07

Мозе се све то вратити, кад будес имао вецину у БИХ парламенту за то, знаци све се ипак одлуцује ј Сарајеву, Лп

Name

Са стране

15.05.2018 21:16

За YЕС: Па, ми то и плаċамо. Уместо да плаћам нешто у шта не верујем, мени је логичније да плаћам оно чему бих веровао. Иста је то свота новца, само је треба расподелити на други рачун.

Name

ЛX

15.05.2018 21:54

Са стране, ти си негдје са стране застраниои нецес скоро изаци на правац

Name

ре

16.05.2018 05:18

Хоћемо ВРС поново!

Name

Еми Грант са стране про дужи

16.05.2018 05:29

Откуд ти са стране у РС, одакле си емигрирао?

Name

апел

15.05.2018 19:10

И млади људи одлазе даље, милом наравно! Немојте министре да затварате границе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинац_БиХ

15.05.2018 19:14

Додусе, цим добијемо министарство за науку и технологију које предлазе госп. Додик, ово исељавање це се обуставити. Хвала прецеднику сто ради унапред и мисли уназад!

Name

Јој

15.05.2018 19:11

Знаци Србија нам саље своје мигранте и зато цемо затворити границе. Неце Вуцко бити задовољан...

ОДГОВОРИТЕ