Саудијке за воланом од 24. јуна

Женама у Саудијској Арабији биће дозвољено да управљају аутомобилима након вишедеценијске забране.

Занимљивости 10.05.2018 | 09:59
Саудијке за воланом од 24. јуна
Одлука која омогућава припадницама лепшег пола да легално возе аутомобиле донета је још 2017, а званично ступа на снагу 24. јуна, потврђено је из Министарства саобраћаја Саудијске Арабије. 

Влада те земље саопштила је у уторак, неких осам месеци након првобитне најаве, да свака жена старија од 18 година има право да поднесе захтев за добијање возачке дозволе. Тим поводом, у пет саудијских градова отворено је више ауто-школа у којима се обучавају само жене. 

Држављанке Саудијске Арабије које су возачку дозволу стекле раније у иностранству, такође ће моћи да аплицирају и да добију домаћу дозволу кроз посебну процедуру. 

Човек који је највише допринео томе да се укине забрана вожње за жене је 32-годишњи саудијски принц Мохамед Бин Салман. 

Ова одлука део је његовог плана да конзервативну краљевину са Арабијског полуострва отвори више према свету, унапреди економију земље и смањи економску зависност државе од нафте. 

Између осталог, реформама принца Бин Салмана предвиђено је да се до 2030. процент жена међу запосленима повећа са садашњих 20-ак одсто на једну трећину. 

Сматра се да ће жене бити додатно охрабрене да се запосле јер ће моћи самостално да се превезу аутомобилом до места на коме раде. 

Одлуку да се женама дозволи да управљају аутомобилима спремно су дочекале многе аутомобилске, али и друге велике светске компаније, које су убрзо покренуле маркетиншке кампање на ову тему. 


Б 92
фото:интернет

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Друг ГАВРАН

15.05.2018 21:42

Ало срецо луткице ало мала мозел један дјир по дубајиу

ОДГОВОРИТЕ