Направили патике од жвакаће гуме

Жвакаће гуме су веома забавне за људе разних узраста, али проблем настаје када их они који жвакаћу употријебе, а потом баце на земљу или асфалт. Један нови пројекат тежи да се бори против тога прављењем патика од рециклираних жвакаћих гума.

Занимљивости 04.05.2018 | 07:28
Направили патике од жвакаће гуме
Шта настаје када се удруже маркетиншка агенција, дизајнер и компанија за одрживи развој? Пројекат под називом "Гумсхое" (патика од жваке), патика направљена од рециклираних материјала, од којих 20 одсто чини бачена жвакаћа гума. Она је искориштена разбијањем жваке на основне хемијске дијелове, односно синтетичку гуму од које се прави.

Рециклирана жвака сакупљена је у Амстердаму, гдје се процјењује да око тону и по жваке буде бачено на тротоаре. За сваку патику новог типа искористи се око један килограм рециклиране жваке, а произвођачи кажу да је издржљива исто као и обичне патике од гуме.

Осим ђона, остатак је направљен од платна, а идеја је да се овај пројекат прошири и на друге градове.

Већина рециклираних жвакаћих гума су покупљене управо са улица Амстердама, а на прикупљању је радио тим од неколико десетина бораца за очување екологије. Супстанце које се добију прерадом ових жвакаћих гума се топе у калуп који полако прима изглед патике која на ђону има и мапу града Амстердама у част волонтерима из овог града који су сакупљали жвакаће гуме.

"Започели смо овај пројекат у нади да ћемо скренути пажњу људи на проблем, управо тада идеја је почела да се развија и створена је група људи која је жељела да уради нешто до чега никоме другом није стало", рекао је Џонатан ван Лун, портпарол компаније која стоји иза овог револуционарног производа.

Творци нове патике истичу да њихов производ има све карактеристике обичне патике, укључујући и издржљивост.

Прерађене жвакаће гуме имају све одлике класичне гуме од које се праве ђонови. Осим рециклираних жвакаћих гума, на новим патикама су кориштени и материјали попут платна и памука и коже.

Нове револуционарне патике ће бити у продаји од јуна ове године, а компанија која стоји иза њих истиче да ће се продавати по цијени од 190 евра.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар