Земље региона одговорно ка ЕУ

На земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима лежи одговорност за пут ка пуноправном чланству у Европској унији, на коме треба да и даље буду посвећене реформама, које се од њих траже, истиче се заједничкој декларацији учесника самита Процеса Брдо-Бриони, одржаног данас у Скопљу.

Регион 27.04.2018 | 23:04
Земље региона одговорно ка ЕУ
Лидери Западног Балкана, предсједник Европске комисије и бугарски премијер су у заједничком закључку са састанка нагласили да ће наставити да подржавају објективне критеријуме за проширење ЕУ да би се укључиле земље учеснице Процеса Брдо-Бриони, у којима се наглашава појединачна процјена, заснована на заслугама.

"Свјесни смо да су владавина права, основна права човјека, ефикасно судство и добра управа, као и борба против корупције и организованог криминала кључни за напредак, развој и стабилност", наводи се у закључцима самита.

Учесници скупа су поздравили поруке и конкретне приједлоге проистекле из Стратегије ЕУ за Западни Балкан, као и све већи ангажман Уније у региону.

Они су посебно поздравили предстојећи самит ЕУ-Западни Балкан, који треба да се одржи у Софији, а који се сматра конкретним изразом обновљеног приступа ЕУ том региону.

Како су истакли, регионалне иницијативе и механизми у вези са изградњом једног инклузивног региона захтјевају већу синергију.

"Охрабрујемо рјешавање отворених питања и спорова у духу добросусједства и у складу са међународним правом, ослањајући се на средства мирољубивог рјешавања, прије свега, на постојеће међународне судове и трибунале и арбитражу", истиче се у декларацији.

Лидери Западног Балкана очекују да ЕУ и даље пружа помоћ за побољшање саобраћајне, енергетске и дигиталне повезаности земаља учесница Процеса Брдо-Бриони.

Учесници самита су предсједници Србије Александар Вучић, Црне Горе Филип Вујановић, Албаније Иљир Мета, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, као и предсједник привремених косовских институција Хашим Тачи.

Специјални гости самита били су предсједник Европског савјета Доналд Туск и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Сљедећи самит Процеса Брдо-Бриони одржаће се идуће године у Албанији.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар