Зашто дозволимо Хрватима Блајбург

Аустријска телевизија ОРФ јуче је у централној информативној емисији направила осврт на организовање комеморације усташким злочинцима у Блајбургу, пишу Вијести. ба.

Регион 25.04.2018 | 11:17
Зашто дозволимо Хрватима Блајбург
Ова телевизија је подсјетила да се 12. маја сваке године у покрајини Корушка организује комеморација за, како се наводи, хрватске усташке војнике, које су у посљедњим данима Другог свјетског рата убијали Титови партизани.

Католичка црква Хрватске организује прославу на приватној имовини у овој аустријској покрајини, али је комеморација постала годишња парада фашиста и неонациста из пола Европе.

Након протеста, између осталог и Симон Wиесентхал центра у Јерусалиму, надлежна бискупија објавила је нова правила: Не би требало да буде политичких говора, нити униформи, нити значки. 

Аустријски медиј подсјећа на мај 2017. године на Лоибацхер Фелду у јужној Корушкој, када су се молили и славили чланови хрватске Владе, великодостојници Католичке цркве Хрватске, ратни ветерани и десни радикали из цијеле Европе.

Фашистички симболи и сувенири, паравојне униформе су на продаји - званично, овдје се ради о црквеном догађају, констатује ОРФ.

"Замислите само да се у Браунау, гдје је рођен Адолф Хитлер, сваке године на његов рођендан одржава фестивал. Да ли би Аустријанци то опростили? Зашто онда допуштају Хрватима да овдје праве забаву?", пита саговорник ОРФ-а Ефраим Зурофф, директор Симон Wиесентхал центра у Израелу, преносе Вијести.ба.

Зурофф годинама широм свијета трага за нацистичким и ратним злочинцима из Другог свјетског рата, а међу њима такође и за усташким командантима. 

"У независној хрватској држави НДХ била су два геноцида, један над Србима, а други над Јеврејима. Вођа те државе Анте Павелић био је један од највећих масовних убица у Другом свјетском рату", каже Зурофф. 

ОРФ подсјећа да је Хрватска 1941. године као формално независна држава стала на Хитлерову страну. Усташка држава НДХ прогласила је расне законе и изградила концентрационе логоре у којима је убијено стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома. Ниједна од ових жртава није поменута на Лоибацхер Фелду. Много више је у усташким униформама оплакивало Адолфа Хитлера, констатује овај медиј. 

Ове године, како наводи, у Блајбургу се очекује између 15.000 и 30.000 Хрвата.

(Вијести.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зато

25.04.2018 10:18

Сто сте им дозволили Паг, Јадовно, Јастребарско, Јасеновац и остало, а онда сте их наградили дрзавом 1991.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

25.04.2018 19:22

Католицка црква је највеце зло,заједно са својим папон у Риму,али заиграце мецка и њима

Name

Слоба

25.04.2018 11:16

Никако забранити окупљања, обелезавања, прославе, каквих год устаских манифестација, било где. Нека свет види где фасизам има упористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

25.04.2018 11:59

Цијели свијет гледа и дозвољава усташама да шире мржњу свукуда.Увијек награђивани никад кажњавани хрвати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Дучић

25.04.2018 12:00

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

25.04.2018 17:17

Кочо поступи по наређењу"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.04.2018 09:19

Нај мање је проблем то забранити ,али ништа стим не умањујеш симпатије до фашизма ,проблем је у људским главама а није јих мало,успјех је промјенит људску свијест а то је скоро не могуће ,на жалост то је данашња реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

27.04.2018 22:16

На овом споменику има висе религиских знакова него дрзавних и политицких. сто знаци да је цисти антисемитизам и кретенизам ...

ОДГОВОРИТЕ