Видео: Прије 27 година - стадион је експлодирао...!

А небо се отворило! На данашњи дан, пре тачно 27 година Црвена звезда направила је претпоследњи корак ка највећем успеху у историји нашег фудбала.  Јуп Хајнкес ће се данас сетити Звезде. . . ! Већина медија у Европи заборавила је на спектакуларну утакмицу у Београду која је заправо била и последња елиминација пре финала за Јупа Хајнкеса као тренера Бајерна. Сутра га очекује полуфинале Лиге шампиона. . .

Фудбал 24.04.2018 | 21:40
Видео: Прије 27 година - стадион је експлодирао...!
Најтрофенији српски клуб је 24. априла 1991. године елиминисао минхенски Бајерн у полуфинала Купа шампиона, да би потом у митском финалу на стадиону 'Свети Никола' у Барију тријумфом над Олимпиком из Марсеја ушао у друштво 21 клуба освајача данашње Лиге шампиона.

После победе у првом мечу у Минхену, што је био први пораз Бавараца после 36 узастопних мечева без пораза, пред више од 80.000 гледалаца на Маракани уследио је прави трилер. 

Иако је добро почело по црвено-беле, пошто је Синиша Михајловић из слободног ударца у 26. минуту савладао Рајмонда Аумана, мало је недостајало да Јирген Колер, Клаус Аугенталер, Штефан Ефенберг, Брајан Лаудруп и другови шокирају и растуже све у региону тог дана. 

Међутим, Стеван Дика Стојановић прави највећи кикс у каријери тиме што му лопта после, чинило се, безопасног шута Аугенталера из слободњака пролази кроз ноге за изједначење, да би само пет минута касније, у 66. минуту, Манфред Бендер донео потпуни преокрет Немцима и резултат који води у продужетке. 

И, деловало је да ће заиста бити тако, али је онда уследила акција коју сваки навијач Звезде уме да издекламује у по дана и по ноћи – акцију на уласку у надокнаду, после које је "Небо се отворило, а стадион је експлодирао" 

"Нико не схвата да је мени после гола било најтеже. Имао сам право на две измене, и трудио сам се да играчима објасним да још није готово, Немци су то. Говорио сам играчима да испуцавају лопту на трибине, а онда се дешавало да буквално схвате, па сами приме лопту на нашој половини и шутну на трибину. Срећом, издржали смо", признаје Љупко Петровић, тренер Црвене звезде. 

Југовић, Југовић до Панчева... Југовић... Просинечки је ту... Михајловић у средину... Шта је сада?



Рубриком "на данашњи дан" у већини електронских издања магазина и новина са енглеског говорног подручја доминира детаљ са меча Барселона - Челси из 2012. године када јеФернандо Торес у надокнади времена изашао пред Виктора Валдеса и потврдио пласман у финале Лиге шампиона (и са 2:1 је Челси ишао даље), а готово нико се није присетио вероватно и неизвесније утакмице која је такође одиграна на данашњи дан, у истој фази такмичења, само пре 27 година.

У питању је други полуфинални меч између Црвене звезде и Бајерна који је решен у надокнади времена, за пласман црвено-белих у Бари и касније титулу Купа европских шампиона!

Звезда је из Минхена дошла са великих 2:1, након чудесних партија Дарка Панчева и Дејана Савићевића, да би после феноменалног "слободњак" Синише Михајловића повела и на "Маракани" против најскупљег немачког тима. Ипак, Баварци не би били Баварци када не би закомпликовали, па су успешно преокренули пред београдском публиком, имали и погођену стативу, али је "фортуна" те вечери била на страни Црвене звезде која се у финале лансирала када је нспретно реаговао Клаус Аугенталер.

На центаршут хероја тог меча Михајловића, несрећни Аугенталер је у намери да избаци лопту успео да направи "свећу" ка свом голману Ауману, лопта је дуго путовала необичном путању, а чувар мреже није могао да је пребаци преко гола, нити у поље...

Завршила је у мрежи, а навијачи Црвене звезде са радошћу какве није било до 29. маја на стадиону "Свети Никола" и последњег једанаестерца који је прецизно извео Дарко Панчев.

Осим Клауса Аугенталера, либера Бајерна који је имао одличну каријеру,који се овог меча вероватно сети сваке вечери - пошто је у питању његов последњи ДОДИР са лоптом у међународним утакмицама за Бајерн, пошто се повукао из фудбала на крају сезоне, спектакла на "Маракани" ће се данас сигурно сетити и још један важан човек из немачког фудбала.

Да, то је Јуп Хајнкес (72) кога сутра чека ново полуфинале Лиге шампиона

Немачки тренер кога навијачи Бајерна сада обожавају у то време није био нарочито омиљена личност пошто је сам пред почетак сезоне обећао трофеј Купа европских шампиона, клуб из Минхена је потрошио велику суму новца на појачања, а на крају је Јуп донео - ништа.

Већ на старту следеће сезоне је добио отказ, после везаних пораза у првенству током октобра, али упућенији сматрају да су ожиљци из Београда и даље били видљиви и да је то био прави разлог.

Јуп Хајнкес је те 1991. године имао завидну играчку каријеру и леп мандат у Борусији Менхегладбах, а "газио" је и четврту сезону као тренер Бајерна.

Све то са 45 година, млађи него што су тренутно Антонио Конте, Масимилијано Алегри, Јирген Клоп или Маурисио Покетино... 

Уочи реванша у Београду очигледно је изгубио контролу у екипи, било је "тајних састанака" играча са Улијем Хенесом, битном фигуром унутар клуба - спортским директором, са којима је било чак и разговора о другачијој тактици у односу на први сусрет што се никако није свидело Хајнкесу.

Иако сада делује као веома благ човек, срдачан, што потврђују и речи његових скорашњих и садашњих фудбалера, Јуп Хајнкес није био баш такав почетком деведесетих година када је очигледно имао мали проблем да заради ауторитет код играча, што до краја није успео у Бајерну из Минхена, па је био далеко оштрији чак и у интервјуима након полуфинала и неуспешне сезоне за Баварце.

Притисак јавности је био несносан, морао је да се брани од свакодневних "лицитирања именима", говорећи да му је јасно да се од њега очекује титула, али да је имао много више потешкоћа у Бундес лиги за разлику од шампиона Кајзерслаутерна: њихови играчи нису играли годину дана раније на Мундијалу, а нису имали и обавезе у Европи.

Највише му се замерало што је велики новац потрошен на Брајана Лаудрупа, Штефана Ефенбегра и Михаела Штернопфа, за кога је самог отишло 3,5 милиона марака.

"Само људи који не разумеју природу прелазног рока могу да мисле да смо превише куповали... Људи, ми смо куповали таленте, а не готове производе. Поједини млади играчи су играли неколико пута спектакуларно, што је јавност умела да прецени. Нису навикли да толико дуго и добро играју у континуитету", бранио се тада Хајнкес за "Шпигел".

Објаснио је Немац да његова земља и лига не могу да се такмиче са Италијанима, поготову са Миланом и Интером, али је морао да објасни како их је српски тј. Југословенски тим избацио.

"Не можете да постанете шампион Италије са играчима као што су Просинечки или Савићевић које су многи хвалили након нашег пораза овде у Немачкој. Ја их лично не бих купио, довео бих Папен из Олимпика из Марсеја или Мартина Васкеза", говорио је Јуп Хајнкес као да се још увек није помирио са релативно непознатим фудбалерима Црвене звезде који су после отишли баш у Реал Мадрид, Барселону, Милан, Рому...

Од тада се Јуп Хајнкес много променио, далеко је одмеренији у изјавама, многи га гледају као "симпатичног декицу", пошто је успео да са себе "скине клетву" из 1991. године.

Успео је да натера навијаче да забораве на чувени пораз у 90. минуту утакмице у ком готово нико није давао шансе Црвеној звезди, успео је да их натера да потисну и изгубљену титулу шампиона Бундес лиге од Кајзерслаутерна, али...

Хајнкес сигурно памти ту сезону и тај меч у Београду пошто му је то, веровали или не, последња елиминација, као тренера Бајерна, у неком такмичењу пре финала!

Од тада их је повео у чак девет од девет могућих финала: 3 пута Купа Немачке (2012, 2013. и 2018.), 3 пута Суперкупа Немачке (2012, 2013. и 2018.), 2 пута Лиге шампиона (2012. и 2013.) и једном УЕФА Супер купа (2013. године)!

Заправо, за време свог другог и сада трећег мандата у Бајерну изгубио је само једно финале - Лиге шампиона 2013. у Минхену од Челсија након извођења једанаестераца.

Ове сезоне му предстоје још два финала, Купа Немачке и Суперкупа - с тим да друго неће он водити него наследник Нико Ковач, а видећемо да ли ће и трећи пут узастопно повести Бајерн у финале Лиге шампиона или ће му се поновити Црвена звезда од пре 27 година...

С обзиром на то да мадридски листови у најави утакмице са Реалом (среда, 20.45) подсећају на његов боравак у "краљевском клубу" и "ушати" освојен 1998. године, покушавши тако можда и да ударе на емоције Јупа Хајнкеса - на шта је он само хладнокрвно одговорио да од те победе (отпуштен на крају сезоне) није погледао ниједан меч Реала све до 2013. године - можда се може закључити да су "промашили жицу" из деведесетих која мучи Хајнкеса.

Обично се порази дуже памте од победа...



Куп шампиона – полуфинале:

Црвена звезда – Бајерн Минхен 2:2 (1:0)
Михајловић 24, Аугенталер 90 (аг) - Аугенталер 61, Бендер 66

Први меч: 2:1

Стадион: Маракана

Гледалаца: 80.000

Састави:

Црвена звезда: Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Југовић, Просинечки, Михајловић, Панчев (од 89' Стошић), Савићевић, Бинић

Тренер: Љубомир Петровић

Бајерн: Ауман, Аугенталер, Швабл, Бендер,Грамер, Ефенберг, Штрунц, Ројтер, Волфарт, Тон, Лаудруп

Тренер: Јуп Хајнкес

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар