Капитална инвестиција од 750.000 евра!

Пешићевих 28 голова и 25 асистенција! Да није било фамозног промашаја у Москви говорило би се о перфектној сезони, али чак ни тај тренутак и кратка криза која је уследила након тога, није и не може да поквари све оно што је рођени Нишлија учинио у овој сезони.

Фудбал 24.04.2018 | 19:45
Капитална инвестиција од 750.000 евра!
Имала је Црвена звезда убојитијих голгетера, хладнокрвнијих егзекутора и далеко већих фудбалских мајстора, али њена историја не памти овакав учинак неког од играча у једној првенственој сезони. Нападач Црвене звезде Александар Пешић померио је све историјске границе славног клуба из Љутице Богдана. Са синоћним учинком у Нишу (гол и асистенција) дошао је до бројке од 28 постигнутих голова и 25 асистенција у свим такмичењима. Мало је рећи да се ради о импозантном скору рођеног Нишлије, који је синоћ одиграо лепршаву утакмицу у родном граду и само захваљујући лошој реализацији Бена није остварио још неко додавање за гол лидера своје екипе.

Пешићу је погодак на Чаиру био 24. првенствени у овој сезони. Још три је постигао у националном купу и један у Лиги Европе. Када су у питању асистенције, синоћна је била 21. првенствена, а имао их је још четири у националном купу. Треба имати на уму да је одређени број утакмица пре одласка Ричмонда Боаћија у Кину играо на крилу, укључујући и прва два сезонска вечита дербија. Да није било фамозног промашаја у Москви говорило би се о перфектној сезони, али чак ни тај тренутак и кратка криза која је уследила након тога, није и не може да поквари све оно што је учинио у овој сезони.

Водећи људи Црвене звезде такође имају разлога за задовољство. Сви од генералног директора Терзића, преко председника Мијаиловића, почасног председника Џајића и спортског директора Мркеле били су јасни у ставу да је то играч који је потребан најтрофејнијем српском клубу, па се свесно ушло у ризик од 750.000 евра обештећења франуцком Тулузу. Одавно је постало јасно да је довођење најскупљег појачања још од Дарка Ковачевића представљало капиталну инвестицију.

У презентацији свог играча потпуно тачан је био и Пешићев менаџер Ранко Стојић, који је након постигнутог договора с Црвеном звездом практичлно предвидео оно што ће високи нападач учинити у овој сезони.

„Он је током боравка у Италији и Француској много напредовао. Висок је 189 центиметара, али има брзину, кретање без лопте. Очекујте голове од њега, али очекујете и асистенције. Није егоиста, воли да проиграва саиграче. Пазите, он је у Јагодини за сезону постигао 17 голова. Не видим зашто у Црвеној звезди не би стигао до 20. И шта значи притисак? Па притисак је у Тулузу, игра се у много јачем ритму, темпу. Он жели да се домогне репрезентације и зато верујем у њега“, рекао је тада Стојић.

Ипак, постојала је одређења сумња међу Звездиним навијачима због чињенице да се Пешић није баш надавао голова у Француској и Италији. Али, сваки постигнути гол, како његов лични, тако и тимски у чијем је креирању учествовао, ширио је оптимизам и поверење, што међу присталицама српског вицешампиона, тако и у самој свлачионици, где је популарни Шиља врло брзо постао један од омиљених саиграча целог тима.

Чини се да му је гол у 157. вечитом дербију коначно дао преко потребну веру у сопствене квалитете и улио капитално самопоуздање, па је у Нишу носио комплетну навалу Звезде на својим леђима. Поигравао се са противничком одбраном, константно јој слао лопту иза леђа, наместио гол петом, изнудио једанаестерац и хладнокрвно погодио мету. Сваки потез је био добро одмерен.

Александар Пешић ће на крају ове сезоне извесно постати 22. најбољи стрелац лиге у црвено-белом дресу, а када је у питању највећо број постигнутих голова у једној сезони, испред њега су у овом тренутку Бора Костић (25 голова), Војин Лазаревић (25), Дарко Панчев (једном 34 и два пута по 25 голова), односно Саша Марковић (27). С тим што је Марковић у првом делу сезоне 1997/1998. дао 13 голова за Железник, а потом још 14 за Звезду на 11 мечева. У сваком случај, та бројка од 27 голова је достижна, што се не може рећи и са вероватно недодирљивим скором Дарка Панчева из чувене сезоне 1990/1991. Чувени македонски ас је тада са све европским мечевима и учинком у националном купу постигао 40 голова на 43 утакмице у дресу Црвене звезде.

Али, Пешић генерално није нападач који живи само за своје голове, већ константно тражи начин на који ће упослити своје саиграче. Понекад се чинило да на тај начин „лечи“ своју несигурност приликом реализације, али је сада јасно да се ради о класичном тимском играчу. Пред Пешићем је још пет првенствених кола где ће имати прилику да додатно побољша салдо и заокружи најбољу сезону каријери, која ће на крају бити крунисана шампионском титулом Црвене звезде.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Паљинац

24.04.2018 22:20

Свака част дечко на месту и врхунски играч, поздрав њему и његовој породици.

ОДГОВОРИТЕ