Власт БиХ опет обманула ММФ

Иако је БиХ добила траншу продуженог аранжмана с Међународним монетарним фондом уз обећање да ће до краја марта усвојити закон о осигурању депозита, то се није догодило.

Босна и Херцеговина 18.04.2018 | 08:03
Власт БиХ опет обманула ММФ
Из тога произлази да су наше власти поново обмануле представнике ММФ-а тврдњама да ће овај закон бити донесен у обећаном року.

На дневном реду сједнице Представничног дома тај закон се не налази, иако га је Савјет министара упутио у парламентарну процедуру. Оно што је за сада познато је да је предвиђена скраћена процедура како би закон што прије прошао.

У сарајевској канцеларији ММФ-а јуче нису жељели давати изјаве ни оцјене о судбини тог закона.

У Министарству финансија и трезора БиХ рекли су "Независним" да су они свој посао завршили и да треба контактирати Агенцију за осигурање депозита БиХ, на чији је приједлог тај закон и упућен.

Јосип Невјестић, директор Агенције за осигурање депозита БиХ, каже за "Независне" да и даље нема никакву информацију када ће се тај закон наћи у парламентарној процедури. Он је рекао да се ради о важном закону не само зато што је он услов за наставак аранжмана с ММФ-ом, већ и зато што се ради о системском закону важном за стабилност банкарског сектора у земљи.

"То је посљедњи преостали од пет кључних системских закона. Четири закона, која су усвојена, су на ентитетским нивоима и ради се о ентитетским законима о банкама и законима о агенцијама за банкарство", појаснио је он.

Према његовим ријечима, без измјена у закону о депозитима који парламент БиХ треба да усвоји, неће бити могуће, између осталог, реструктурисање банака, јер је Агенција неизоставни фактор у том процесу, а сада нема законска овлаштења за ту област.

"Теоретски, могуће је да једна од ентитетских агенција за банкарство буде носилац реструктурирања, а ми не можемо учествовати јер није донесен наш закон. А садашњи то подручје није регулирао. Ту је сва мудрост", каже он.

Новим би измјенама, између осталог, били скраћени рокови за исплату осигурања, предвиђени су и чвршћа повезаност између институција које регулишу банкарски сектор, као и увођење супервизора приликом одлучивања о додјели средстава банкама које се реконструишу, као и пуна усклађеност с европским стандардима и нормама.

Док предлагачи тврде да ће овај закон додатно ојачати финансијски сектор, неки постављају питање да ли је дошло до преноса надлежности, због чега Савез за промјене показује резервисаност према његовом усвајању.

Скраћена процедура, пак, требало би да "прескочи" одборе у којима опозиција има већину, чиме би био отворен пут за стављање закона на пленарној сједници, мада ни то не даје гаранцију да ће бити усвојен.

У недавном интервјуу за "Независне", Недим Илахи, шеф Мисије ММФ-а за БиХ, рекао је да преноса надлежности ни у једном закону који је усаглашен с ММФ-ом нема.

"Поштовање уставног уређења БиХ је наша обавеза. ММФ-ов правни тим је пажљиво проучио све предложене мјере како нигдје не би дошло до угрожавања уставног система", рекао је тада Илахи.

Извор: Независне

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Игор

18.04.2018 07:21

А бас је наиван тај ММФ. хахахахаха Обмануле су власти народ по стоти пут. ММФ-у акцизе, скупљање пореза и пензије које се повецавају по 2% гарантују врацање пара. Депозит ? Кога брига за депозит .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

18.04.2018 07:48

Ова власт у РС-У нам уништи нашу драгу БиХ, срам их било.

Name

КајзерСхозе

18.04.2018 08:16

Ненародни антисрпски резим Милорада Додика по налогу ММФ и владара из сјенке унистава, протјерује и врси гениоцид над српским народом у РС. Сви налози и директиве ММФ су уперене да загорцају зивот и отезају зивот народу.= како би се натјерао да напуста своја огњиста и одлази трбухом за крухом,како би опао наталитет и да нам се дјеца висе не радјају, намјенили су нам тотално унистење. Сто пре се треба ослободит резима и раскинути сарадњу са ММФ,све законе порезе акцизе које су донесене по директивама ММФ треба укинути и олакасати зивот народу. Додик и ММФ -Но пасарáн.

Name

Драганче

18.04.2018 07:27

Све је прескупа пародија, на челу са Пародијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринут Сам

18.04.2018 08:11

Цитам сад у куриру да је анастасија устала у 7:08 и попила кафу ал ниста непису за вељка па ако има неко информацију ста је са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

18.04.2018 08:50

КРАЉУУУУ ХАХАХАХА.

Name

Игор

18.04.2018 09:36

Хахахаххахахахаха Ко је убио Јелену из Борце ? хахахахаххаха.

Name

Риалити соуу

18.04.2018 08:16

Ххххаааааа опет су неког пресвукли,аааааххх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

19.04.2018 12:20

Ма какав ММФ, нас су они обманули.

ОДГОВОРИТЕ