Власт РС оружје продала Намибији

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је 10. 771 комад оружја директном погодбом и по непознатој цијени продало приватизованом Техничком ремонту Братунац, а крајње одредиште у којем треба да заврши хиљаде пушака и пиштоља одузетих од грађана РС је Намибија, ексклузивно открива портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 17.04.2018 | 16:03
Власт РС оружје продала Намибији
У Техничком ремонту Братунац тренутно се врши ремонт, сервис и оправка, након чега би оружје преко повезаних фирми ЕЛW Глобал Лимитед Дубаи и ЕЛW Глобал Балкан Бијељина требало да заврши у „нама традиционално пријатељској“ Намибији.

У прилог овим тврдњама иде чињеница да је у званичној посјети у Републици Српској почетком фебруара ове године боравио државни секретар Намибије Петер Вилхо који се састао са предсједником РС Милорадом Додиком и министром унутрашњих послова Драганом Лукачем.

У Вилховој пратњи био је Славенко Ристић, генерални директор Техничког ремонта Братунац и сувласник фирме ЕЛW Глобал Лимитед Дубаи која је 2013. године постала већински власник Техничког ремонта Братунац.



Треба напоменути и да се Славенко Ристић налазио међу најугледнијим званицама на недавној прослави Дана полиције РС и свечаном отварању Центра за обуку МУП-а РС у Залужанима.

Посебан куриозитет који додатно оправдава сумњу да ће оружје завршити у овој афричкој државици која има нешто више од два милиона становника, представља чињеница да је први човјек МУП-а РС Драган Лукач, познат као страствени љубитељ лова, у октобру прошле године боравио у лову управо у Намибији.

Са њим је на сафарију био и Љубомир Боровчанин, ратни командант Специјалне бригаде полиције РС који је у Хашком трибуналу осуђен на 17 година затвора због ратних злочина, а на слободу је пуштен почетком августа 2016. године.

Компликована мрежа повезаних фирми

Оно што је у овом случају много значајније од Боровчанинове хашке судбине је чињеница да је он предсједник Управног одбора Техничког ремонта Братунац.



Када су у питању фирме иза којих стоји Славенко Ристић, интересантно је да је 22. марта ове године Влада РС дала сагласност на пренос акција Техничког ремонта Братунац са ЕЛW Глобал Лимитед Дубаи чији је власник Славенко Ристић на ЕЛW Глобал Балкан Бијељина чији је власник такође Славенко Ристић.

Истога дана, предсједник Управног одбора ТРБ Љубомир Боровчанин и директор фирме Мацхрохард Мецханиц са Пала Томислав Башевић потписали су уговор којим је Мацхрохард Мецханиц припојена Техничком ремонту Братунац.

ЕЛW Глобал Балкан Бијељина, односно њен власник Славенко Ристић прије припајања био је и власник фирме Мацхрохард Мецханиц. Тако испада да је Славенко Ристић своју фирму Мацхрохард Мецханицприпојио другој својој фирми Технички ремонт Братунац, док је трећа његова фирма ЕЛW Глобал Балкан Бијељина власник и прве и друге његове фирме.

Занимљиво је да је у Дубаију регистрована и фирма Братунац интернатионал лимитед Дубаи чији власник јеНиколас Џејмс Милер који је са Славенко Ристићем сувласник фирми ЕЛW Глобал Лимитед Дубаи и ЕЛW Глобал Балкан Бијељина.

МУП крије информације

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ.ба је јуче објавио званичне податке да је МУП РС по разним основама од грађана прикупио или одузео укупно 15.634 комада оружја разних врста, марки, модела и калибара од чега је 10.771 комада продано директном погодбом, 2.904 комада кратког оружја легализовано је и задржано за потребе МУП-а РС, а 1.959 комада оружја је уништено.

Међутим, МУП РС из нејасних разлога крије информације коме је продато више од 10.000 комада одружја одузетог од грађана РС. Након што су у два наврата на питања портала ЦАПИТАЛ.ба послали немуште одговоре да је „продаја извршена једном купцу који је овлаштен и регистрован за ремонт, сервис, оправку и продају оружја“, из МУП-а су на наше инсистирање да нам конкретно одговоре коме и по којој цијени је продато оружје одговорили да „с обзиром на утврђени степен тајности, а у складу са Законом о заштити тајних података, обавјештавамо вас да МУП РС није у могућности да уступи тражене информације“.

Послије оваквог одговора, од МУП-а смо трећи пут затражили да одговори када и на основу чега је утврђен степен тајности података које потражујемо, затим да ли је овлаштена особа код одређивања степена тајности донијела оцјену о могућој штети за безбједност уколико би нам били уступљени тражени подаци, потом којим степеном тајности су означени тражени тајни подаци, као и да ли је одређен начин и рок престанка тајности тражених тајних податка.

Умјесто конкретних одговора, из МУП-а је поново стигао готово идентичан одговор у којем се наводи да је „степен тајности, у конкретном случају, утврђен одлуком Министарства унутрашњих послова РС, од стране овлаштеног лица, на начин и по процедурама прописаним позитивним прописима, који се односе на ову област“.

Боровчанин: Нећу против МУП-а

Предсједник УО ТРБ генерал Љубомир Боровчанин данас је кратко за ЦАПИТАЛ.ба рекао да је у вожњи и да није у прилици да разговара, али да не може да нам каже да ли је оружје завршило у Техничком ремонту Братунац.

„Уколико су вам из МУП-а рекли да су информације о продаји оружја под ознаком тајности било би некоректно да вам ја било шта говорим у том смислу“, био је кратак Боровчанин.

С друге стране, професор бањалучког Факултета безбједносних наука и члан Одбора за безбједност Народне скупштине РСДушко Вејновић не види оправдање за овакво понашање МУП-а РС, односно за прикривање података о продаји оружја.

Вејновић каже да је продаја оружја осјетљиво питање и да држава увијек има могућност, као и интерес да такве врсте послова обавља под ознаком тајности, али он ипак не види разлог да се у овом конкретном случају јавности ускрате подаци о томе гдје је завршило оружје које је одузето или прикупљено од грађана.

„Степен тајности се утврђује обично када је у питању нешто стратешки важно или уколико се води истрага, а не видим да је то случај када је у питању ово оружје које су грађани углавном добровољно предали. Али могуће је и да постоји неки разлог због кога је утврђен степен тајности, па вам је најбоље да преко Одбора за безбједност Народне скупштине покушате доћи до информације, јер МУП по закону мора да одговори Одбору за безбједност“, каже Вејновић.

Експлозивна сарадња

Сарадња власти Републике Српске и Намибије је посебно интензивирана последњих година. Почетком 2016. године војна делегација Намибије, на челу са генералом Намупала Теофилосом, посјетила је Технички ремонт у Братунцу како би са управом разговарала о могућностима проширења сарадње.



Намупала Теофилос је тада потврдио да стручњаци Техничког ремонта већ раде на обуци кадрова у Намибији, али и на „пројектовању и трансферу одређених производних технологија, опремању једне фабрике за ремонт и одржавање наоружања у његовој земљи“. “Ово је за нас веома важна посјета. Одушевљени смо могућностима ове фирме са којом сарађујемо и намјеравамо ту сарадњу проширити“, рекао је Теофилос.

Убрзо се то и десило.

Висока делегација Набимија у фебруару ове године састала се са највишим званичницима Српске и поново отишли у Братунац гдје им је на услузи био лично министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић који је том приликом потврдио да је „Намибија један од најважнијих купаца наоружања и војне опреме коју производи Технички ремонт“.

„Делегација Намибије се у Техничком ремонту увјерила у процес производње, програме и динамику испоруке артикала за које су заинтересовани“, рекао је Ђокић.

МУП за своје потребе задржао близу три хиљаде пиштоља

За разлику од података о продаји оружја које упорно крију, из МУП-а РС су нам одговорили да је 2.904 комада кратког оружја које је легализовано и задржано за потребе МУП-а расподијељено на начин да је 2.567 комада оружја намијењено за потребе полицијских службеника МУП-а, 40 комада оружја додјељено је Управи за полицијску обуку за њихове потребе, 243 комада оружја додјељено је Криминалистичко-техничком центру МУП-а РС за потребе Јединице за форензику и 54 комада оружја додјељено је Центру за обуку за њихове потребе.



Након извршене провјере функционисања оружја, полицијски службеници ће задужити исто, при том ће раздужити старо оружје, с којим ће се поступати као и у ранијем периоду (дио ће бити уништен, дио продат)“, наводи се у одговору МУП-а РС.

Из МУП-а нам је речено и да је оружје уништавано у ливници АД „Ливар-Јелшинград“ у Бањалуци на основу наредби судова о уништењу оружја и активностима УНДП БиХ у вези са уништавањем малог и лаког оружја у складиштима полицијских агенција и Министарства одбране БиХ.

„У ливници АД „Ливар-Јелшинград“ у Бањалуци, оружје је уништавано 29. априла 2017. године, 08. јула 2017. године и 09. децембра 2017. године. МУП Српске није плаћао трошкове уништења оружја, већ је оно уништавано у оквиру активности које проводи УНДП БиХ које се односе на уништавање малог и лаког оружја у складиштима полицијских агенција и Министарства одбране БиХ“, прецизирали су из МУП-а.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Сакиб

17.04.2018 14:11

И, у чему је проблем? Оружје треба продати и полицији дати плату и опрему. Ста је овдје неком спорно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

17.04.2018 14:24

Мафијаски ненародни резим разорузава народ то је спорно

Name

А

17.04.2018 14:28

Ста ако се појави у ЕУ ? Ко онда плаца ? Бисеру .

Name

ре

17.04.2018 14:29

Па ако није Проблем засто то онда крију изгледа да јес Проблем за некога а за кога видјецемо....

Name

Спорно

17.04.2018 14:29

Спорно је сто је закон такав да већина народа не мозе да плаца троскове и приморани су да орузје предају без накнаде па онда МУП то орузје пласира даље уз накнаду, људима треба дати бар дио од продаје. А и закон је споран јер људима дају дозволу за набавку па онда након пет година иста та дозвола мора да се продузи да ти неко не би одузео несто твоје, одузимају људима приватну својину коју су људи легално стекли и нису злоупотрјебили изврсењем неког кривицног дјела, а то одузимање није у складу са уставом. Приватна својина је недодирљива уколико је стецена на легалан нацин и уколико се не користи за нелегалне активности.

Name

ре

17.04.2018 14:31

Некоме је спорно и то што данас пада киша.

Name

Савјетник

17.04.2018 14:40

И полован слузбени аутомобил је несигурне исправности, а ипак се продаје лицитацијом, а не директном погодбом.Да је то и у слуцају орузја направљено оприходовала би се знацајно веца средства.Добар дио тог орузја су предали градјани који нису висе могли плацати порез на орузје и прескупо љекарско.

Name

Г.Павловиц

17.04.2018 15:03

Проблем је у томе сто је орузје плацано пар еура(или ниста),а продавато по цијени од неколико стотина еура и сву добит подјелило пар људи наравно на целу са преседником и министром Дјокицем.Радници у ТРБ(гдје се ниста неради) имају плату 400км и покрице су за извоз и богацење пар појединаца.

Name

Сакиб

17.04.2018 15:12

Ко има паре нека региструје ко нема нека врати.

Name

Последњи кинески цар

17.04.2018 15:14

Спорно је како се у БиХ може продати оружје без надзора државе , односно без надзора Савјета министара или Министарства одбране? Знам да ће ме неки назвати "издајником и потурицом" ,али када Бакир прича о производњи оружја за "недај Боже" онда ми скачемо три метра од земље и најрадије би га појели?! Шта је сада? Тај ко продаје може онда и купити оружје, зар не? Гдје је ту контрола? Да је то урадио неко из Федерације јнаши би га рашчеречили? Шта наша власт у опште хоће, зна ли водити било какву политику? Зна, ону двоструких стандарда по свим питањима. А, да неговорим о томе шта ће бити са парама од продаје? Па да неговорим о "спорном" Закону о оружју? Сулуда политика. Има ли ишта нормално да могу урадити за овај народ? Нема.

Name

Ре Сакиб

17.04.2018 16:16

Тако је. и ја сам платио 100 км љекарко уверење и јос орузни лист, разне таксе, уверење о неводјењу кривицног поступка, уверење о неводјењу прекрсајног поступка. Довољан је рок био за се продузи орузни лист, ко није продузио и треба да врати орузје.

Name

ре.Последњи Кинески

17.04.2018 18:10

Бакирови производе самоходну хаубицу 155 мм, минобацаце, топове, муницију, рпг7 итд. то је то је теска артиљерија, неупоредиво је...

Name

Последњи кинески цар

17.04.2018 18:37

Ваљда производи БиХ, а не Бакир и његови како кажеш. Ја управо причам о надзору над оружјем у цијелој БиХ. Постоји ли Министарство одбране на нивоу БиХ? Фабрике оружја и намјенска индустрија су под надлежношћу Министарства, односно Савјета министара. Постоје ли Срби у Савјету министара? Како онда то може Бакирово? То је свих нас у БиХ, ваљда. Ако ова индустрија, као и трговина оружјем буду Бакирова, Драганова или Милорадова надлежност, онда немамо о чему причати нити шта добро очекивати.

Name

Бањалука

17.04.2018 14:44

Дивно,ем красно.Бивси ратни злоцинци,један уз то и бивса хаска мустерија,продају орузје,нелегално одузето од градјана БиХ.Коме продају? Продају једном од најокрутнијих африцких злоцинацких резима...који свакодневно коље сопствени народ.Није ни цудо,сто се БиХ свскодневно налази на листи земаља које АКТИВНО ПОМАЗУ И СТИМУЛИСУ разноразне терористицке организације сиром свијета,не само исламистицке,вец и африцке "крваве дијамснте" плус јузноамерицке резиме типа наркокартела Боливије,Перуа, и слицно...Доста босњацке омладине је у Сирији,а српске у Украјини у Придњестровљу.....Оба БХ ентитета ово раде....Америцка НСА годинама вец прати канале из БиХ,типове попут Хасана Ценгица,Слободана Тесица,Ејупа Ганица,и слицних....Гдје оно Барасин идјасе прије и засто?!?!Лафо свјетско првенство,а оно ко уна гдје....Ето циме се све слузе политицке елите у БиХ да додју до новца.Јос приде разорузали људе одузимају цивилно орузје људима кроз високе порезе,па уз војно продају и цивилно орузје сиром свијета,криминалцима,терористима и диктаторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

17.04.2018 14:44

Да ли је ово у позитивном или негативном контексту? Све јаке земље у свијету имају јаку намјенску индустрију. И који проблем сад имамо са Намибијом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

17.04.2018 16:06

Јел знас ти ста знаци ријец 'индустрија'? Да ли је индустрија кад од сиромасног народа отимас орузје (вецином од удовица којима је иза покојника остао легалан пистољ) јер су прописи компликовани а процедуре скупе? И онда све то продасх приватној фирми без лицитације. То је мозда врста индустрије како ви Бајини следбеници замисљате да она треба да функционисе.

Name

ре.Бијељина

17.04.2018 18:13

О којој ти намјенској индустрији у РС прицас? Тако несто не постоји, намјенску има федерација, информиси се, не лупај...

Name

Здравко

17.04.2018 14:48

Јел то из музеја бас ме занимају неки експонати као нпр сабља и доње ови мали два округли и остало кад је лицитација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњиво

17.04.2018 14:48

Где је тендер господо ТЕНДЕР то је спорно каква директна погодба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

17.04.2018 15:03

Ко у Српској осим ове фирме мозе ово купити? Мислис на тендер за БИХ? Знаци ваљало би да је купила фирма из Федерације?

Name

Паљевина

17.04.2018 14:59

Све ово је у реду,али у слуцају агресије на Р.С. циме цемо се бранити,а,да има милиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко о цему курва о постењу

18.04.2018 06:43

Агресија ти је у мозгу и то неизљецива, имас границу од 2000 километара, па да је бранис, брани је ти, ментолу то не брани ни кинеска војска.

Name

нормалан

19.04.2018 21:32

Да је био тендер могла је мозда купити фирма из србије ако је проблем фирма из федерације? Онда би се знао износ а не да специјалци лове паре и крокодиле и зирафе по намибији.

Name

Намибијски краљ

17.04.2018 17:20

Јадна намибијска дијеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен Ристиц

19.04.2018 23:02

Зар је тако страсно и тешко објавити мој одговор?

ОДГОВОРИТЕ