Невакцинисање горући проблем

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Бањалуци да је невакцинисање дјеце један од "горућих и великих проблема у стварању здравог окружења и здраве популације".

Република Српска 12.04.2018 | 13:29
Невакцинисање горући проблем
Богданић је у паузи радионице из области имунизације за педијатре, епидемиологе и специјалисте породичне медицине рекао да је у Републици Српској регистровано 15 обољелих од малих богиња, истичући да је окружење имало много веће потешкоће и смртне исходе. 

"Овдје смо да као здравствени професионалци разбијемо страхове родитеља, који из својих бојазни и бриге за будућност дјетета праве грешке које касније могу имати озбиљне посљедице", рекао је Богданић. 

Он је рекао да је у марту ове године забиљежен двоструко већи број вакцинисаних против морбила у односу на исти мјесец прошле године. 

"Прошле године је било више од 2.000 вакцинисаних, док је у марту ове године бројка достигла већ 5.000. Нажалост, морало је да се дође до оболијевања да би људи схватили шта су урадили и који ризик наносе здрављу свога дјетета, а посебно и здрављу све друге дјеце која нису вакцинисана", истакао је Богданић. 

На питање да ли било размишљања да родитељи који одбијају да вакцинишу дјецу буду кривично гоњени, Богданић је рекао да је на инспекцијским органима и институцијама система да предузму законске мјере према свима оним који крше закон. 

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Миодраг Марјановић је нагласио да родитељи у Српској треба да буду мирни и без бриге, додавши да се у Српској користе вакцине као и у ЕУ и да свака серија вакцина пролази ригорозне контроле страних и домаћих лабораторија. 

Марјановић је подсјетио да је у Српској прије три године било више од 4.000 обољелих од морбила и да није било смртних случајева, те је додао да је у Србији број обољелих премашио 4.000 и да је било смртних случајева. 

Када је ријеч о морбилама, навео је он, у сваком животном добу грађани могу бити вакцинисани, те могу провјерити вакцинални картон у свом вакциналном центру. 

"У овом рату је дошло до миграција и многи не знају гдје су њихови картони, али није никакав проблем да се још једном вакцинишу", рекао је Марјановић. 

Он је навео да је сваки вакцинални центар дужан да пријави свако одбијање вакцинисања, додавши да је на инспекцијским органима да даље предузимају мјере које закони налажу. 

Професор Института за имунологију Универзитета у Антверпену (Белгија) Пјер Ван Даме, који се тридесет година бави изучавањем вакцина и имунизације, истакао је важност вакцинације у заштити становништва од заразних болести. 

Он се осврнуо на појаву морбила, али и других болести у региону и Европи и нагласио да се успјешним програмом имунизације жели спријечити појава таквих болести и да се подложност и рањивост становништва претвори у заштиту. 

"Вакцине су безбједне и најбоље што родитељи могу да ураде за своју дјецу јесте да их вакцинишу и на тај начин заштите, а ми ћемо на забринутост родитеља одговорити едукацијом здравствених радника да би комуницирали са родитељима на прави начин", рекао је Ван Даме. 

Он је додао да је проценат људи који одбијају вакцинацију у Белгији мањи од један одсто и да је покривеност имунизацијом 96 одсто. 

Имунолог Универзитетске дјечије болнице Тиршова из Београда Срђа Јанковић рекао је да едукација из области имунизације у Бањалуци спада међу најзначајније подухвате из области јавног здравља. 

"Лекар је и даље особа од највећег поверења, када је већина родитеља у питању и највећи број родитеља још слуша савет педијатра и свог лекара. То је од кључног значаја да сви лекари разумеју имунологију и имунолошке основе вакцинације", казао је Јанковић. 

Он је навео да је према званичним подацима Института за јавно здравље "Батут" у Србији у актуелној епидемији морбила забиљежено 13 смртних случајева. 

"Ситуација се поправља, поверење се враћа, обухват имунизације расте, али наравно остаје горак осећај да све то није морало уопште да се догоди и нико од нас се не осећа победником зато што смо сада почели да мењамо слику", рекао је Јанковић. 

Он је изразио наду да оваквих епидемија више неће бити ни овдје ни у Србији, јер, како је нагласио, то је у суштини болест коју је могуће искоријенити. 

Јанковић је нагласио да све вакцине пролазе потпуно исте контроле безбједности код надлежне европске агенције, а затим и код националних агенција и да су безбједне. 

"Све вакцине које се користе овде су регистроване у ЕУ и прошле су контролу Европске агенције за лекове. Нећемо никада примати вакцине које нису прошле све безбедносне провере то би било апсолутно неприхватљиво и никоме то није ни на крај памети", нагласио је Јанковић. 

Едукацију из области имунизације у Бањалуци организовао је Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са канцеларијама Уницефа и Свјетске здравствене организације у БиХ, те уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ин

12.04.2018 12:23

Највеци проблем у здравству РС си ти Богданицу , Скрбиц, Дјајиц ,Стевандиц и остала братија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

%%%%%%

12.04.2018 15:32

О каквој здравој популацији демагози прицају? Нестајемо брзином свјетлости, бијела куга све јаца, ускоро дјеце и неце бити јер младји бјезе масовно из Српске.

Name

Ре ,

12.04.2018 18:09

На једном ,брига за децом ,требају новце :говорисе ,да је вакцинисање од 10 -15 км,па израцунајте,заборавили су навести када се врсе вакцинисања .

Name

зуx

12.04.2018 12:46

Горуци проблеми у здравству сте ви господо, ви треба да правите здраво окрузење стварајуци услове и задрзавајуци докторе...управо радите супротно и ако тако наставите довесцете здравство на ниво зељезница РС...цуј невакцинација горуци проблем хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.04.2018 13:39

Шта би било да нема вакцина или да је више блесавих родитеља који неће да вакцинишу????

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

12.04.2018 14:13

Дај не ложите људе са том шупљаром од морбила и малих богиња да су смртоносне.кад почнете наводити име и презиме те особе која је умрла од тих “Болести” онда се јавите.Навикли сте преко медија овај глупи народ ложит а он само упија јер нема деугог посла.Кад почнете оне несрећнике лијечити од епидемије КАНЦЕР и разних РАКОВА који су најкатастеофалнији у историји човјечанства,ааа то се не објављује то је небитно што дневно 50- так људи умре од ових болешћура,то вас не брине.А вакцине вас нажуљале да остану купљене а не искориштене.ЉУДИ И ДЈЕЦА ИДУ ДОКТОРУ КАД СУ БОЛЕСНИ А НЕ КАД СУ ЗДРАВИ.СТОП НАСИЛНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ И ЖИВЈЕЛА СЛОБОДА ИЗБОРА.

ОДГОВОРИТЕ