Краљевско вјенчање без Трампа, Обаме, Терезе Меј...

Британска краљевска венчања представљају велике догађаје на којима, обично, раме уз раме са европским монарсима стоје председници и премијери, међутим, на венчању принца Харија и Меган Маркл то неће бити случај.

Забава 11.04.2018 | 11:22
Краљевско вјенчање без Трампа, Обаме, Терезе Меј...
Објашњење за то је чињеница да принц Хари није директни наследник престола и да зато нема потребе за таквом званичном листом политичких гостију.

За разлику од венчања војводе и војвоткиње од Кембриџа 2011. године, Харијевог старијег брата принца Вилијама и Кејт Мидлтон, ово венчање не представља државни догађај и због тога се води као приватна церемонија, те тако позив политичким лидерима да присуствују венчању није њихова одговорност.

Кесингтонска палата је саопштила да пар неће на венчање позвати политичке лидере, макар не на основу њихових званичних позиција, што, објашњава Си-Ен-Ен, значи да њему неће присуствовати ни амерички председник Доналд Трамп, ни његов претходник Барак Обама, па ни британска премијерка Тереза Меј.

Уместо тога, како се наводи, на венчању у дворцу Виндзор 19. маја, гости ће бити само лични пријатељи овог пара, заједно са одређеним бројем обичних грађана Британије.

„Одлучено је да званична листа политичких лидера, и из Уједињеног Краљевства и из света, није обавезна за венчање принца Харија и госпођице Маркл. Влада њеног величанства је консултована у вези са овом одлуком, коју је донело краљевско домаћинство“, рекао је портпарол Кесингтонске палате.

Званичник Беле куће потврдио је да ни Трамп ни прва дама САД Меланија нису позвани на овај догађај, а Даунинг стрит је саопштио да није позвана ни Тереза Меј.

Неименовани извор из краљевске породице рекао је да, иако се Хари и Меган надају да ће ускоро видети Барака и Мишел Обаму, они неће присуствовати венчању.

Ипак, како Си-Ен-Ен наводи, неки политички лидери ће вероватно присуствовати венчању, али на основу блиских приватних веза са паром.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар